Een bakplaat is ideaal voor het hele gezin

Een bakplaat is ideaal voor het hele gezin

In Nederland is de bakplaat nog niet heel erg doorgedrongen als apparaat om mee te koken. Toch is de bakplaat in mijn ogen onmisbaar in de keuken. Er zijn verschillende soorten bakplaten waar je in de keuken mee kan koken en ook is er een mogelijkheid om een bakplaat op tafel te zetten om zo aan tafel vlees of vis te bereiden. Als je dan ook nog eens bedenkt dat het schoonmaken een eitje is, dan zou ik zeggen: iedereen aan de bakplaat!

Gezond grillen op de bakplaat

In bijna ieder dieet hoor je dat boter en margarine funest zijn voor het afvallen. Volgens mij mag je engel in het ketogene dieet nog gewoon roomboter gebruiken om vlees of vis te bakken of braden. Met een bakplaat of gril passer je dit probleem volledig. Met een minimale hoeveelheid olie kun je gewoon de gerechten die jij wilt eten grillen op de bakplaat. Gebruik kruiden om smaak toe te voegen aan het te bereiden gerecht en je hele gezin waant jouw een wereldchef.

Een grillplaat is niet alleen voor vlees of vis ideaal. Ook gegrilde groenten zijn in veel gevallen tongstrelend en natuurlijk super gezond. Denk eens aan gegrilde paprika of courgette van de bakplaat of verwen jezelf met roerbakgroenten met bijvoorbeeld Italiaanse of Griekse kruiden. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan op de grill. Zorg wel voor goede ventilatie of afzuiging, want er kan nog weleens wat rook van de bakplaat afkomen.

Welke soorten bakplaten zijn er?

Er zijn best veel verschillende bakplaten waar je mee kunt koken. Over het algemeen hebben ze één ding gemeen en dat is dat het een plaat is waar je op kan bakken. Sommige bakplaten hebben voor de welbekende grillstreep een golvend oppervlakte, toch zijn de meeste bakplaten vlak. Ook zijn er tientallen accessoires voor de bakplaat te vinden om deze uit te breiden of geschikt te maken voor andere kooktechnieken dan grillen. Welke bakplaten zijn er dan eigenlijk?

Elektrische bakplaten en gas bakplaten

De eerste onderverdeling die je kunt maken is tussen de bakplaten op gas en de bakplaten op elektriciteit. Zijn de elektrische bakplaten vaak geschikt voor op tafel of als los apparaat in de keuken, de gasbakplaat wordt meestal vast in de keuken geplaatst of buiten gebruikt. Vaak zijn de gas bakplaten van een wat groter formaat. Je ziet ze dan ook vaker terug in de professionele (restaurant)keukens. Tegenwoordig kun je in moderne keukens van particulieren ook nog weleens een bakplaat op gas tegenkomen, maar deze wordt vaak niet standaard geleverd. De bakplaat die wij het beste kennen is de teppanyaki grillplaat. Deze is meestal elektrisch en staat niet in de keuken, maar op tafel.

Keramische bakplaten

Keramische bakplaten kunnen tot een zeer hoge temperatuur verarmd worden. Ook koelt dekeramische bakplaat relatief snel weer af omdat het materiaal niet geleidt. Keramiek is oersterk en kan daardoor voor de heetste warmtebronnen gebruikt worden. Het nadeel is dat de hobbykok zich nog weleens kan verkijken op de temperatuur van de bakplaat. Hierdoor wil het nog weleens gebeuren dat vlees snel verschroeit en daardoor zwartgeblakerd wordt opgediend.

RVS bakplaten

Een ander materiaal waar vaak mee gewerkt wordt is roestvrij staal. De RVS bakplaten zijn vaak prachtig om te zien, maar zijn niet zo krasvast. Daarom moet je deze grillplaat goed onderhouden en soms ook polijsten om de krassen weg te krijgen. Roestvrij stalen bakplaten zijn niet zo heet te krijgen als keramische bakplaten, wel houdt de rvs bakplaat de warmte langer vast. Dit kan nog weleens schelen in de energierekening. Let er wel op dat het bakoppervlak nog heet is als het apparaat uitstaat.

De bakplaat schoonmaken

De meeste bakplaten zijn makkelijker schoon te maken dan een gewone grillpan of koekenpan. Doordat e werkt op een wat groter en meestal vlak oppervlakte is het (afhankelijk van het materiaal) meestal een doek er overheen en klaar is Kees. Natuurlijk is het aan te raden alle hoeken en kieren goed mee te nemen en het hele apparaat na gebruik vetvrij te maken. Aangekoekt en ingebrand vuil is makkelijk schoon te krijgen door de bakplaat in te smeren met zachte zeep en er een kopje ammoniak bij te zetten. Bedek de bakplaat vervolgens met een plastic zak en veek het resterende vuil er de volgende dag zo af.

Voor- en nadelen

Zoals je al hebt kunnen lezen heeft een bakplaat voordelen en nadelen. Ik zet deze nog even kort voor jullie op een rij.

Voordelen bakplaat

 • Gezond koken
 • Eten vaak snel klaar
 • Niet veel verschillende pannen nodig
 • Pannenkoeken bakken was nog nooit zo simpel
 • Makkelijk schoon te houden
 • Geweldige tosti’s

Nadelen bakplaat

 • Redelijk duur in de aanschaf
 • Neemt vaak veel ruimte in beslag
 • Gevaarlijk voor kleine kinderen en onhandige mensen
 • Niet de meest zuinige optie
 • Veel keuzemogelijkheid
Bakplaat,bakken met bakplaat,grillplaat,gezond grillen
Geen reactie's

Geef een reactie