Wat is een tankpas?

Wat is een tankpas?

Als zelfstandig ondernemer is er een grote kans dat je gedurende het jaar veel kilometers aflegt. Je moet naar zakenrelaties reizen, klanten, beurzen en cursussen bijwonen. Daarnaast kan het zijn dat je meerdere werknemers hebt die al hun zakelijke kilometers declareren. Wanneer er meerdere medewerkers zijn, is het handig om een duidelijk overzicht te hebben over alle zakelijke brandstofkosten.

Je kunt met een tankpas zorgen voor een duidelijk overzicht en dit maakt alles een stuk makkelijker. Ondernemers die geen tankpas gebruiken en toch zakelijk willen declareren moeten namelijk bonnetjes gebruiken. Het kan vaak voorkomen dat je vergeet een bonnetje te vragen en dat is natuurlijk zeer vervelend. Je hebt met een tankpas dit probleem niet en alles wordt op de tankpas opgeslagen voor de administratie. De tankpas is geweldig om alles in een duidelijk overzicht te hebben, zonder de bonnetjes hoeven te bewaren. Je kunt in dit artikel meer lezen over het gebruik en het nut van de tankpas, lees het daarom eens grondig door.

Waarom zakelijke kilometers declareren?

Je wilt als ondernemer altijd de zakelijke kilometers declareren, want je kunt op deze manier de btw terugvragen. Dit scheelt je op jaarbasis behoorlijk veel geld en je wilt er daarom voor zorgen dat je het geld terugverdient. Je kunt door de zakelijke kilometers te declareren een vergoeding per kilometer rekenen, maar ook je auto of die van een medewerker op de zaak zetten. Wil je een vergoeding per kilometer rekenen? Dan ben je volgens de belastingdienst verplicht om een duidelijke, zakelijke administratie bij te houden. Je moet hier alle zakelijke kilometers registreren en de administratie gescheiden houden van privé.

Voor de belastingdienst is het vooral handig dat je een tankpas hebt op de zaak. De belastingdienst kan namelijk met een privé pas niet zien wie de afnemer is. Vooral wanneer het gaat over grote bedragen kan het zijn dat de belastingdienst moeilijk doet met bonnetjes. Een tankpas is op dat moment ideaal voor het declareren van je zakelijke kilometers.

Kosten van een zakelijke tankpas

Een zakelijke tankpas is niet gratis en dat is ook niet zo gek met alle voordelen die eraan verbonden zijn. Je hoeft geen tankbonnen meer te verzamelen en je krijgt alle tankbeurten in een duidelijk overzicht. Daarnaast staat het in sommige gevallen ook verbonden met boekhoudprogramma’s en moet hier wel een prijskaartje aan zitten. Dat klopt, want aan het gebruik van een zakelijke tankpas staan enkele euro’s aan kosten per maand. De kosten verschillen iets per aanbieder en in sommige gevallen betaal je een aanschaf bedrag voor de tankpas.  Echter, is het echt de moeite waard en wanneer je de tankpas gebruikt met meerdere auto’s is het echt handig.

Kies een goede aanbieder

Kijk op het internet naar een geschikte aanbieder van de zakelijke tankpas. Er zitten namelijk veel verschillen in de aanbieders en hier moet naar gekeken worden. Kies voor een tankpas waarmee je bij ieder tankstation in het land kunt tanken. Je kunt op deze manier nooit zonder brandstof zitten en toch altijd de tankpas gebruiken voor het administratief gemak.

Wat is een tankpas?
Geen reactie's

Geef een reactie