Wat heb je nodig om jouw website te starten?

Wat heb je nodig om jouw website te starten?

Je wilt graag jouw website starten, maar waar te beginnen? Of het nu een blog is, zoals deze, een webshop, omdat je wellicht iets moois kan maken of je klantenkring wilt verbreden, of als je als coach jouw klanten ook online wilt bedienen met een online leeromgeving, het beginnen van je website is vaak de allergrootste stap. Om je een klein beetje te helpen heb ik in deze blog de eerste stappen voor het beginnen van een website opgenomen.

Webhosting

Het is belangrijk om jouw hosting te regelen, anders kom je niet het internet op. Bedenk aan wat voor hosting jij behoefte hebt. Heb je een kleinere website? Dan is shared hosting wellicht een goede optie voor jou. Deze pakketten zijn over het algemeen iets goedkoper dan andere pakketten. Zoals de naam al zegt, deel je een server met meerdere klanten. Deel je liever niet met anderen? Dan kun je voor een VPS kiezen.

Veel hostingbedrijven bieden bovendien diverse andere services aan. Dit is wel zo handig, aangezien je op deze manier veel gemakkelijk kunt regelen vanuit één plek. Denk bij deze services aan de beschikbaarheid controleren van jouw domeinnaam, SSL certificaten kopen voor jouw website of reseller hosting. Soms wordt dit volledig white label aangeboden, zoals het geval is bij de reseller hosting van Versio.

Een domeinnaam

Je website zal een naam moeten hebben waar het op gevonden kan worden, wil je jouw website starten. Denk dus goed na over deze naam. Met een onduidelijke of veel voorkomende naam, ben je potentieel lastiger te vinden. Tevens is het belangrijk dat jouw domeinnaam goed te schrijven en gemakkelijk te onthouden is.

SSL certificaat

Wil je producten gaan verkopen? Zorg er dan voor dat jouw bezoekers een veilige ervaring kunnen hebben door een SSL certificaat aan te schaffen. Bezoekers kunnen dit certificaat herkennen door onder andere het slotjes naast de URL te zien. Bovendien is het al een aantal jaar verplicht om dit certificaat te hebben wanneer je persoonsgegevens uitwisselt op jouw website.

Nog een reden voor het nemen van dit certificaat, is dat Google jouw website benadeelt wanneer dit certificaat mist. Zo kom je lager te staan in de zoekresultaten, wat uiteraard niet wenselijk is.

Een goed webdesign

Hiervoor kies je een CMS. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het bekende WordPress. Verschillende grote bedrijven gebruiken ook WordPress voor hun website, waaronder de New York Times. Er zijn echter nog veel meer programma’s waarmee een website maken ontzettend makkelijk wordt.

Het design van jouw website zou duidelijk moeten zijn, gemakkelijk te navigeren zijn, maar tegelijkertijd ook voldoende zeggen over jouw bedrijf. Wanneer je te veel verschillende kleuren gebruikt of teveel ruimte van een pagina gebruikt, kan het al snel wat te druk overkomen. Kies dus van tevoren een stijl die jij tijdens het creëren van iedere webpagina in gedachten houdt.

Maak je website goed vindbaar.

SEO is vaak het laatste waar aan gedacht wordt bij het beginnen van een website, maar het zou eigenlijk al mee moeten tellen bij het aanvragen van je domeinnaam en hosting. Voor de vindbaarheid van je website is namelijk de snelheid van je website ook relevant. Daarnaast zijn er verschillende methoden om je website beter vindbaar te maken dan die van de concurrentie. Hoe je dat doet heb ik in een blog over SEO uitgelegd.

Hoe website starten
Geen reactie's

Geef een reactie