Wat geld over? Zo haal je er alles uit

Wat geld over? Zo haal je er alles uit

Kinderen zijn niet goedkoop, daar zijn we het allemaal zonder twijfel over eens. Je werkt hard om hen alles te geven wat ze nodig hebben … en soms kan het dan wel eens krap zijn aan het einde van de maand.

Als je daarentegen merkt dat je steeds vaker een flinke duit over hebt op het einde van de maand, kan je je afvragen of je hier niets beters mee kan aanvangen dan gewoon op je spaarrekening zetten. Zoals je ongetwijfeld wel weet, is het rendement daarvan op dit moment echt om treurig van te worden. Als je meer dan 1% krijgt, heb je al geluk! Dat is bijlange niet genoeg om inflatie te ontlopen, dus een spaarrekening betekent in feite dat je geld aan waarde verliest, jaar na jaar!

Maar wat is dan het alternatief?  Je kan natuurlijk altijd een nieuwe gezinswagen kopen, maar dat is in veel gevallen geen goede investering. Een wagen verliest immers een heel pak van de waarde vanaf het moment dat je hem koopt. In dit artikel geef ik je een aantal manieren om je spaargeld beter te gebruiken, zodat je er het meeste uit kunt halen.

  1. Passief beleggen

De allerbeste manier om je spaargeld aan te wenden is zonder twijfel passief beleggen. Passief beleggen komt neer op je geld in bepaalde zaken te investeren, en er dan niet meer naar om te kijken. Die zaken zitten dan op de achtergrond (hopelijk) winst voor je te maken, zodat je vermogen gestaag groeit. Let op! Bij beleggen komt altijd risico kijken, dat klopt, maar als je aan passief beleggen doet op lange termijn (denk aan meerdere decennia), is dat risico echt verwaarloosbaar klein.

Een groot voordeel van passief beleggen is dat je er echt weinig moeite mee hebt. Je koopt iets aan, ofwel eenmalig, ofwel op periodieke basis, en dan ben je er in feite klaar mee. Even jaarlijks herbalanceren van je portfolio is doorgaans voldoende om een degelijk rendement te blijven halen. Je kan op zich in min of meer alles beleggen, maar de beste vormen van passief beleggen zijn indexfondsen (of ETFs) en edelmetalen zoals goud.

Bij indexfondsen beleg je je geld in een mandje met een heleboel aandelen, dat een index van een bepaalde markt volgt. Een goed voorbeeld hiervan is de Amerikaanse S&P500. Een indexfonds die deze index volgt, heeft jaarlijks een gemiddeld rendement van 8 tot 10%. Heel wat beter dan een spaarrekening! Je ontvangt er ook dividenden mee, wat je op een termijn een prima bron van inkomen kan opleveren.

Edelmetalen zijn ook een goede optie, die historisch gezien in waarde stijgen. Ze vormen een goede balans ten opzichte van beleggingen op de beurs, dus in beide investeren is aangeraden. In principe kan je ook in obligaties investeren. Dit zijn schuldbewijzen, uitgegeven door de overheid of door bedrijven. Je leent hen geld, en krijgt hier rente voor. Op dit moment zijn overheidsobligaties totaal niet rendabel (in Nederland heb je er zelfs met negatief rendement!), dus dit is niet echt een goede keuze tegenwoordig.

  1. Actief beleggen

Als je dan liever wat meer met je geld bezig bent, kan je ook aan actief beleggen doen. Dit betekent dat je op regelmatige basis bepaalde zaken aankoopt, om ze dan hopelijk met winst terug te verkopen. Je kan dit bijvoorbeeld doen met ETFs (indexfondsen die op de beurs kunnen geruild worden) en aandelen. Dit zijn de meest bekende en meest gebruikte vormen.

Andere, meer ingewikkelde en nieuwere opties zijn:

  • Cryptocurrency: Digitale, gedecentraliseerde munten zoals Bitcoin, gebaseerd op blockchaintechnologie
  • Valuta: De term waaronder het ruilen van valuta bekend staat is “forex” (foreign exchange), en komt neer op vreemde munteenheden aan te kopen met een andere munteenheid, en te speculeren op hoe de wisselkoers zal verlopen
  • CFDs: Dit zijn “Contracts for Difference”, en het is een volledig theoretische vorm van beleggen. Het omschrijft het aankopen van een bepaald contract via een CFD broker, waarbij de koper het verschil betaalt tussen de waarde van een bepaald product bij aankoop en verkoop

Deze drie vormen zijn niet voor beginners, dus hou er rekening mee dat je op voorhand zeker onderzoek zal moeten doen indien je hier interesse in zou hebben. Het principe achter actief beleggen (ook wel “day trading” genoemd) is zeer simpel, maar in tegenstelling tot passief beleggen zal je hier echt wel bezig mee moeten zijn. Je zal goed moeten weten waar je mee bezig bent, en vaak heel wat analyses uitvoeren op regelmatige basis. En op termijn is de kans klein dat je hetzelfde rendement zal halen als met passief beleggen.

  1. Een tweede woning

Een tweede woning aanschaffen (in Nederland of in het buitenland) kan zeker ook een goed idee zijn. Deze kan dienen als vakantiehuisje voor het hele gezin, als studentenwoning voor de kinderen later, of zelfs als een investering om ofwel te verhuren, ofwel op te knappen en te verkopen voor winst.Dit vergt wel een vrij grote investering, dus dit kan je in de meeste gevallen niet zomaar beginnen doen.

  1. Schulden aflossen

Niemand zit graag met schulden, dus als je wat geld over hebt, kan je dat zeker gebruiken om die schulden zo snel mogelijk af te lossen. We spreken hier dan voornamelijk over je hypotheek sneller af te lossen, maar ook over alle andere soorten schulden, of dat nu bij een bank,  kredietkaartverstrekker, familielid, vriend, of louche geldlener is.

  1. Jezelf en je omgeving optimaliseren

Een leuke optie waar veel mensen niet meteen aan denken is hun extra geld gewoon aan zichzelf te spenderen. Dan bedoel ik niet meteen een dagelijkse massage … hoewel dat zeker ook kan! Denk meer aan het kopen en volgen van cursussen, of bepaalde boeken die je helpen bij het verwerven of verbeteren van vaardigheden die je op termijn monetair of psychologisch gewin kunnen opleveren.

Je kan ook bepaalde ingrepen overwegen die je levenskwaliteit kunnen verhogen, zoals plastische chirurgie, een beugel, je ogen met de laser onder handen nemen, noem maar op. En je mag je omgeving zeker niet vergeten, vooral dan je eigen huis. Er zijn tal van methodes hoe je de waarde van je huis kan verhogen, in samenhang met een veel aangenamere woonomgeving te creëren.

Een voorbeeld hiervan is het installeren van zonnepanelen, waarmee je niet alleen kan besparen op energiefacturen (en je belastingen!), maar ook nog eens veilig zit als er een energiestoring is. Andere opties zijn betere isolatie, een bewakingssysteem, meer efficiënte banden voor je wagen, enzovoort.

Kortom

Zoals je kunt zien zijn er tal van manieren om het geld dat je over hebt op het einde van de maand beter te gebruiken dan het gewoon op een spaarrekening te zetten! En uiteraard kan je het geld ook gewoon spenderen. Dat brengt niets op, en het is niet echt toekomstgericht, maar een weekendje weg met het gezin naar Disneyland, of een paar weken naar het buitenland zorgen voor mooie herinneringen, waar jij en je kinderen heel wat aan zullen hebben!

Geld over hebben
Geen reactie's

Geef een reactie