Waar moet je aan denken als je voor jezelf begint?

Waar moet je aan denken als je voor jezelf begint?

Op 1 januari 2018 zegde ik mijn baan in loondienst op om samen met mijn (inmiddels ex) partner Fleur voor mezelf te beginnen. Samen doken we een nieuw tijdperk in en ik moet zeggen dat ik van die tijd een hele hoop geleerd heb. Zo veel zelfs, dat ik in dit artikel een aantal tips kan geven die jou op weg helpen als je overweegt om voor jezelf te beginnen.

Geen garanties als je voor jezelf begint

Het belangrijkste waar je aan moet denken als je voor jezelf begint is dat er geen garanties zijn. Als de markt stil valt of als je even geen zin hebt, dan is er geen inkomen. Het risico van ziek worden kun je in de meeste gevallen nog afdekken met een aov verzekering. Zo’n verzekering betaalt onder bepaalde voorwaarden je inkomen door bij (meestal) langdurige arbeidsongeschiktheid. Een aov verzekering vervangt dus eigenlijk de uitkering van het UWV die je in loondienst zou krijgen als je ziek werd.

Je gaat dus een tijd tegemoet waarin je hard moet lopen en veel moet doen voor misschien minder geld dan dat je verdiende in loondienst. Er gaat zeker een tijd komen dat je naar de voorwaarden van die aov verzekering kijkt en jezelf afvraagt of er ook dekking is voor een burn out. Mijn advies is om in dat geval even een stap terug te zetten en je bedrijf onder de loep te nemen, maar niet de handdoek in de ring te gooien. Er zijn geen garanties voor succes als je een eigen bedrijf begint, maar voor jezelf beginnen is ook zeker geen garantie tot falen. Wat als het wel lukt? Dat weet je alleen als je eraan begint.

Het is tijd om voor jezelf te beginnen

Als je die stap hebt genomen zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Allereerst zul je ontslag moeten nemen bij je huidige werkgever. Stel dit niet uit met blokkerende overtuigingen als het opbouwen van een buffer, het missen van collega’s of cliënten die jou nodig hebben. Ga het gesprek aan, bespreek je keuze om te gaan voor het ondernemerschap en schrijf die brief. Hou rekening met je opzegtermijn Deze tijd ga je namelijk nodig hebben om administratief het één en ander neer te zetten.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Je eigen bedrijf begin je namelijk niet zomaar door op Facebook je werkgever te veranderen. Je zult jouw bedrijf namelijk in moeten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Veel mensen vinden dit een erg grote stap die ze maar moeilijk durven nemen Deze inschrijving is in veel gevallen namelijk de bevestiging dat ze er echt mee zijn begonnen. In werkelijkheid is het echter maar een formaliteit. Een kort gesprek met iemand die jouw bedrijfsnaam in het handelsregister opneemt en dit doorgeeft aan de belastingdienst.

Een zakelijk bankrekeningnummer

Ook is het handig om in deze periode een zakelijke bankrekening te openen. Dit is geen verplichting, maar is wel zo overzichtelijk en zorgt voor minder administratieve handelingen achteraf. Ook biedt een zakelijk bankrekeningnummer vaak mogelijkheden met betrekking tot het reserveren van omzetbelasting en betalingsgemakken richting leveranciers en klanten.

Verken de markt voor je gaat ondernemen

Het maakt niet uit wat je gaat doen, maar als je voor jezelf begint zul je de markt moeten verkennen. Dat betekent dus niet dat je op donderdagochtend de weekmarkt op moet lopen en de mensen die daar staan met een scheef oog aan moet kijken. Nee je moet weten hoe de markt waar jouw nieuwe bedrijf in zit eruit ziet. De “markt” is het geheel van klanten, concurrenten en externe invloeden en de effecten daarvan. Overdrijf dit niet door er hele analyses op los te laten, maar onderschat het ook zeker niet.

Wie zijn de klanten van jouw nieuwe bedrijf?

Bepaal van te voren wie er interesse zou kunnen hebben in jouw dienst of product en bepaal aan de hand daarvan jouw ideale klant. Kijk vervolgens of die ideale klant zodanig vertegenwoordigt is dat er ook daadwerkelijk een realistische vraag is naar jouw product. Hoe je concurrentieonderzoek doet verschilt per branche en per doelgroep.

Wie is jouw concurrent?

Jij bent sowieso niet de enige die klanten in jouw branche probeert over te halen om jouw product of dienst te kopen. Er zijn bijna altijd concurrenten. Het is handig om deze van te voren globaal in kaart te brengen en misschien zelfs wel van deze branchegenoten te leren door een beetje te spieken hoe zij het doen. Zelf gebruik ik altijd de zin “beter goed gejat dan slecht verzonnen” maar kopieer niet alles één op één. Zorg dat je het beter doet, sneller doet of met betere service. Als je weet met wie je om de klanten strijdt, dan is de helft van de wedstrijd al gelopen.

Zorg voor meerdere inkomensstromen

Op één paard wedden is een risico. Om die reden is het verstandig om te zorgen voor meerdere inkomensstromen die jou kunnen voorzien van voldoende geld om maandelijks je vaste lasten te betalen. Zorg bijvoorbeeld dat je een online traject aan kunt bieden aan je klanten of kijk of je je inkomen aan kunt vullen met affiliate inkomsten. Wees creatief in het verzinnen van wat je jouw klant kunt leveren met jouw expertise en durf daarin fouten te maken en opnieuw te beginnen. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Durf fouten te maken in je eigen bedrijf

Door schade en schande wordt men rijk. Het is niet voor niets een cliché en een spreekwoord. Als ondernemer moet je iedere dag je beste werk neer kunnen zetten en door fouten te maken wordt dat beste werk iedere dag een beetje beter. Maak je dus niet druk om wat er fout gaat, maar analyseer dit en doe het de volgende keer beter. Het maakt echt niet uit in welk vlak je fouten maakt, maar herhaal je deze fout willens en wetens zonder jezelf te verbeteren of ervan te leren dan kun je beter stoppen. Plan, do, check, react.

Leer alsjeblieft van mijn fouten en zorg ervoor dat je een beetje een idee hebt waar je aan begint. De aov verzekering is echt een tip die je in de toekomst misschien gaat redden. Een ongeluk of plotselinge ziekte zit in een klein hoekje en ik ken verhalen zat van mensen die zeiden dat ze nooit ziek zijn en dus later wel zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering af zullen sluiten. Ik hoop oprecht dat je een gat in de markt hebt gevonden en dat jouw plan om voor jezelf te beginnen een start is naar een gelukkig bestaan!

Voor jezelf beginnen
Geen reactie's

Geef een reactie