Thuiswerken met kinderen: zo werkt het wél!

Thuiswerken met kinderen: zo werkt het wél!

Gedurende de pandemie zag je overal vrolijke foto’s op social media verschijnen. Gezinnen waarbij iedereen netjes aan tafel aan het werk was. De kinderen met hun schoolwerk, de ouders met hun eigen werk. Een idyllisch beeld. De werkelijkheid is in veel gevallen echter anders. 

Flexibel werken klinkt namelijk prachtig, maar thuiswerken met kinderen is echt niet altijd even gemakkelijk. Want wat nou als je kinderen de hele dag aandacht vragen en je daardoor nauwelijks aan werken toekomt? Je bent echt niet de enige. Laat dat in elk geval een troost zijn. Daarnaast zijn er gelukkig wel enkele manieren die het makkelijker kunnen maken. Thuiswerken met kinderen is namelijk echt mogelijk. Met behulp van de volgende tips werkt het wél. 

Maak duidelijk wanneer ze niet mogen storen

Zijn je kinderen al van schoolgaande leeftijd? Dan is ze ook iets makkelijker duidelijk te maken wanneer ze wel of juist niet mogen storen. Zorg er in elk geval voor dat je een eigen werkplek hebt. Kantoormeubilair kopen is in elk geval al slim. Als jij standaard aan de keukentafel of op de bank werkt, dan is het voor een kind veel verleidelijker om iets te vragen. Het is immers minder duidelijk dat je aan het werk bent. 

Verplaats je je echter naar een aparte werkplek of zelfs een geheel andere ruimte? Dan maak je je kind duidelijk dat je echt minder beschikbaar bent. Maak van tevoren ook afspraken met je kind. Leg uit hoe lang je ongeveer gaat werken en wanneer je tijd voor hem of haar hebt. Je kunt dit eventueel aanwijzen op de klok of een timer zetten. Probeer je ook echt aan deze afspraken te houden. 

Wees je ervan bewust dat het ook voor jou goed is om regelmatig pauze te houden. Probeer dus maximaal twee uur aan een stuk te werken en sta dan even op om de kinderen aandacht te geven en wat leuks te doen. Dit levert jou extra ontspanning op (goed voor de productiviteit!) en maakt dat je kinderen ook minder snel aandacht tussendoor gaan vragen. Ze weten immers dat hun tijd komt. 

Slimme planning 

Kinderen zijn onvoorspelbaar. Je kunt een werkdag thuis dan ook nooit precies uitstippelen. Je kunt nou eenmaal niet voorspellen wanneer je kind plotseling een driftbui krijgt. Probeer belangrijke telefoontjes en vergaderingen daarom te verplaatsen naar momenten dat de kinderen er niet zijn of als zij liggen te slapen. Maak een ruime planning en neem het soms ook zoals het komt. Soms is het nou eenmaal niet anders.

Extra tip: probeer zoveel mogelijk werk in de slaapjes van je kinderen te doen. Slaapt je kind in de middag niet meer? Maar is het wel een uitslaper? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om extra vroeg op te staan en aan het werk te gaan. Zo kan je al een hoop werk gedaan krijgen voordat de dag begonnen is. 

Oppas 

Niet alle leeftijden zijn even geschikt om bij thuis te werken. Een baby slaapt nog veel, wat gunstig kan zijn. Vanaf dat hij één jaar is, wordt het echter al een stuk lastiger. Hij is te jong om te begrijpen dat papa aan het werk gaat en te groot om veel te slapen. Hierdoor vraagt hij veel aandacht. Het maakt hem niet uit of jij de meest geavanceerde kantoormeubelen hebt, hij wil gewoon zijn vader. Daarom ontkom je er niet aan om op sommige momenten of dagen toch oppas te regelen. Kies eventueel voor een flexibele oppas die aan huis komt. Al is het maar om belangrijke vergaderingen in alle stilte te kunnen voeren.

Thuiswerken met kinderen
Geen reactie's

Geef een reactie