Rijden op volle kracht: Hoe laad je je EV sneller op met de juiste laadkabel?

Rijden op volle kracht: Hoe laad je je EV sneller op met de juiste laadkabel?

Elektrische voertuigen (EV’s) zijn een innovatie van de 21e eeuw die de milieu-impact van vervoer aanzienlijk vermindert. Deze auto’s worden aangedreven door elektrische energie die wordt opgeslagen in grote batterijpakketten, waardoor ze een milieuvriendelijk alternatief zijn voor traditionele benzine- of dieselauto’s. Maar net als bij elk ander voertuig, moet je EV worden bijgetankt – zij het op een iets andere manier.

Het opladen van een EV is anders dan het bijvullen van een benzine- of dieselauto. In plaats van het voertuig te vullen met brandstof, sluit je je EV aan op een oplaadpunt om de batterij op te laden. Dit proces kan echter variƫren afhankelijk van het type laadkabel dat je gebruikt.

Wat is een type 2 laadkabel?

Wanneer we het hebben over het opladen van een EV, is de laadkabel een cruciaal onderdeel. Er zijn verschillende soorten laadkabels, maar de meest gebruikte in Europa is de type 2 laadkabel. Deze kabel wordt ook wel de Mennekes-kabel genoemd, naar het Duitse bedrijf dat hem heeft ontworpen.

De Type 2 laadkabel is compatibel met de meeste EV’s die momenteel op de markt zijn en is ontworpen voor zowel thuis- als openbaar opladen. Het heeft een stekker aan elk uiteinde, een voor het voertuig en een voor het laadpunt.

Er zijn twee varianten van de type 2 laadkabel: de enkelfase en de driefase variant. Het belangrijkste verschil tussen deze twee zit in de laadsnelheid, waar we in de volgende sectie meer over zullen praten.

3 fase versus 1 fase opladen: Wat is het verschil?

Wanneer we het hebben over EV-opladen, komen de termen “1 fase” en “3 fase” vaak voor. Maar wat betekenen ze precies? Simpel gezegd, deze termen verwijzen naar de manier waarop elektriciteit wordt geleverd van het laadpunt naar je voertuig.

Eenfasig opladen betekent dat de elektriciteit via Ć©Ć©n kabel wordt geleverd, terwijl bij driefasig opladen de elektriciteit via drie kabels wordt geleverd. Dit betekent dat driefasig opladen in theorie drie keer zo snel kan zijn als eenfasig opladen.

Maar in werkelijkheid hangt de laadsnelheid af van de capaciteit van de batterij van je voertuig en het vermogen van het laadpunt. Niet alle EV’s en laadpunten zijn in staat om driefasig opladen te ondersteunen, dus het is belangrijk om dit te controleren voordat je een driefasige laadkabel koopt.

 

De rol van kilowatt in EV-opladen

Zoals eerder vermeld, wordt de laadsnelheid van een EV gemeten in kilowattuur (kWh), terwijl de laadcapaciteit wordt gemeten in kilowatt (kW). Maar wat betekent dit precies?

Een kilowattuur is een eenheid van energie die gelijk is aan het verbruik van 1.000 watt gedurende Ć©Ć©n uur. Dit betekent dat als je EV een laadcapaciteit heeft van 10 kW, het in theorie 10 kWh energie kan opslaan in Ć©Ć©n uur. Dit is echter een vereenvoudigde uitleg en in de praktijk kunnen er andere factoren zijn die de laadsnelheid beĆÆnvloeden, zoals de efficiĆ«ntie van de batterij en de temperatuur.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle laadpunten hetzelfde vermogen leveren. Sommige laadpunten kunnen bijvoorbeeld maar tot 3,7 kW leveren, terwijl anderen tot 22 kW kunnen leveren. Dit betekent dat zelfs als je EV een hoge laadcapaciteit heeft, de daadwerkelijke laadsnelheid kan worden beperkt door het vermogen van het laadpunt.

Hoe kies je de juiste laadkabel om sneller op te laden?

Standaard komen EV en Plugin Hybrids met een boordlader in 4 snelheden:

  • 3,7kW – 1 fase, 16A (De meeste PHEV)
  • 7,4kW – 1 fase , 32A (Oudere EV of nieuwere grote PHEV)
  • 11kW – 3 fase, 16A (De meeste huidige EV)
  • 22kW – 3 fase, 32A (Sommige luxere of nieuwere EV)

Sommige elektrische autoā€™s hebben een boordlader van 6,6kW. Voor het gemak zetten we deze even in de categorie 7,4kW. Om zo snel mogelijk te kunnen opladen aan een standaard AC laadpaal moet uiteraard de laadpaal het vermogen kunnen leveren.

Echter, heb je ook een laadkabel type 2 nodig die minimaal het vermogen van je auto aan kan. Check dus de het oplaadvermogen van je auto voordat je een nieuwe laadkabel koopt.

Met een 22kW laadkabel kun je dus iedere auto prima opladen. Een 11kW laadkabel is dan weer niet geschikt voor een auto met 7,4kW oplaadvermogen, omdat deze 32A stroomsterkte nodig heeft en niet in 3 fasen kan opladen.

Een kabel die 32A kan leveren is wel weer iets dikker waardoor die zwaarder en stugger is en vaak ook iets duurder. Iets om over na te denken.

Wat zijn kwaliteitskenmerken van een goede laadkabel?

Als je op zoek bent naar een laadkabel voor je EV, zijn er enkele kwaliteitskenmerken waar je op moet letten. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  • Duurzaamheid: Een goede laadkabel moet bestand zijn tegen slijtage. Kijk naar de materialen waarvan de kabel is gemaakt en controleer of deze bestand is tegen weersinvloeden, vooral als je van plan bent de kabel buiten te gebruiken.
  • Certificaten: Goede laadkabels hebben een IP certificering van minimaal Dit geeft de bestendigheid aan tegen stof en vocht.
  • Veiligheid: De veiligheid van de laadkabel is van het grootste belang. Zorg ervoor dat de kabel voldoet aan alle relevante veiligheidsnormen, zoals CE en TUV normen, en dat hij voorzien is van bescherming tegen oververhitting en kortsluiting.
  • Temperatuur: Niet iedere laadkabel is geschikt tegen hoge en lage temperaturen. Kies laadkabels die extremere weersomstandigheden aan kunnen.
  • Stekkers: Veel fabrikanten verkopen stekkers die bestaan uit meerdere delen en in elkaar geschroeft of geplakt zijn. Kies een stekker die uit 1 geheel bestaat, zoals de laadkabel type 2 van Voldt.

Het opladen van je EV hoeft geen ingewikkelde taak te zijn. Door de juiste laadkabel te kiezen en de tips in dit artikel te volgen, kun je de oplaadsnelheid van je voertuig maximaliseren en ervoor zorgen dat je altijd klaar bent voor de weg.

Onthoud dat de laadsnelheid kan variƫren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen van het laadpunt, de capaciteit van de batterij van je voertuig en de temperatuur. Maar door aandacht te besteden aan deze factoren en de juiste apparatuur te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je EV altijd zo snel mogelijk wordt opgeladen.

Of je nu een ervaren EV-rijder bent of net begint, ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om het oplaadproces beter te begrijpen en te optimaliseren. Gelukkig rijden en snel opladen!

EV opladen
EV Charging cables
Charging cable type 2
Geen reactie's

Geef een reactie