Hoe verbeter je je zithouding op het werk?

Hoe verbeter je je zithouding op het werk?

We zitten steeds vaker en langer. Dit komt vooral doordat het aantal kantoorbanen in Nederland steeds meer toenemend. Het overgrote deel van onze bevolking doet zittend werk. Dat betekent dat we ondertussen gemiddeld ongeveer 8,7 uur per dag zittend doorbrengen. Daar kom je ook heel snel aan. Denk alleen maar eens aan een werkdag die acht uur duurt. Vervolgens stap je in de auto, rij je naar huis en plof je neer op de bank. Heel veel extra beweging zit er dan ook niet in. Natuurlijk weten we allemaal hoe belangrijk bewegen is voor de gezondheid. Toch is het niet altijd gemakkelijk om dit voldoende te doen.

Op het werk zijn er wel een aantal veranderingen die je door kunt voeren. Bedenk goed dat zitten nou eenmaal iets is wat je vaak doet op een dag. Dat kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt er wel voor kiezen om dit op een zo natuurlijk mogelijke wijze te doen. Het lichaam is namelijk niet gemaakt om langdurig te zitten. Dit belast je gezondheid enorm. Met een betere zithouding haal je al iets van die stress weg. Maar hoe verbeter je je zithouding op het werk?

De juiste stoel

Ergonomische bureaustoelen zijn speciaal ontwikkeld om het lichaam zoveel mogelijk te ontlasten tijdens het zitten. De stoel stimuleert je om een gezondere zithouding aan te nemen en biedt tegelijkertijd meer comfort om het zitten langer vol te houden. Een ergonomische bureaustoel is dus niet alleen bedoeld om het lichaam te ondersteunen, maar kan ook voor een hogere productiviteit op de werkvloer zorgen. Zonder een goede bureaustoel is het onmogelijk om de juiste zithouding aan te nemen.

Ben je op zoek naar een nieuwe bureaustoel? Laat je dan informeren door een specialist. Bezoek een kwalitatieve winkel en probeer verschillende stoelen uit. Bespaar hier niet op. Besef goed dat een standaard stoel gebaseerd is op iemand met een lengte van 1.80 en meestal een maximaal draaggewicht van 110 kilo heeft. Als je buiten deze normen valt, betekent dat dus dat een standaard stoel nooit helemaal goed zou passen. Een beetje extra advies inwinnen kan dus geen kwaad.

Goede afstand tot het beeldscherm

Voor de juiste zithouding is het ook van belang dat je niet helemaal voorover hoeft te buigen om je werk te kunnen doen. Daarom moet ook naar de afstand tot het beeldscherm worden gekeken. De perfecte kijkafstand verschilt per persoon, beeldscherm en bureau. Let daarom op de verschillende indicaties.

Zorg er in elk geval voor dat je beeldscherm zo geplaatst is dat je niet te ver hoeft te buigen of je hoofd of lichaam moet draaien tijdens het werken. Als je dat de gehele dag blijft doen, kan dit immers enorm veel lichamelijke ongemakken veroorzaken. Het is het prettigst als het bovenste gedeelte van het scherm ongeveer op ooghoogte is. 

Pas op: ga ook niet té dicht op het scherm zitten. Dit is niet prettig voor je ogen en maakt vaak dat je een onnatuurlijke houding met je nek aanneemt.

Zit rechtop

Waarschijnlijk ben je gewend om tijdens het zitten een beetje onderuit te zakken. Dit zijn we zo gewend geworden dat het zelfs een beetje vreemd voelt om helemaal rechtop te gaan zitten. Toch is dat wel belangrijk voor een gezondere houding. Probeer je daarom echt eens te focussen op je houding tijdens het zitten. Gebruik je wel het hele zitvlak? Zit je scheef? Kan je af en toe veranderen van zithouding en ontspannen? Door hier structureel op te letten, zal je merken dat dit uiteindelijk van nature zal gebeuren.

Zithouding bureau
Geen reactie's

Geef een reactie