De voordelen van werken in loondienst boven het zelfstandig ondernemerschap

De voordelen van werken in loondienst boven het zelfstandig ondernemerschap

Sinds 2018 heb ik voor het grootste gedeelte van mijn werkzame leven als zelfstandig ondernemer gewerkt. Door verschillende oorzaken bleek het ondernemerschap voor mij niet meer de ideale baan. Om die reden ben ik in september van 2022 op zoek gegaan naar een baan in loondienst. Ik zocht door heel het land.

Veel vacatures in de digitale marketing zijn geheel of gedeeltelijk vanuit huis te doen en toen ik niet direct een baan kon vinden in mijn woonplaats Breda, besloot ik ook te kijken naar vacatures Nijmegen. Deze stad is maar een uurtje rijden van mijn woonplaats en als ik niet iedere dag in Nijmegen zou hoeven zijn was dit een ideale uitbreiding van mijn zoekgebied. Zelfs verhuizen zou later een optie kunnen zijn, aangezien ik veel vrienden en kennisen heb in Nijmegen en omgeving.

Uiteindelijk bleek mijn ideale baan een stuk dichter bij huis en begin november mocht ik gaan starten bij mijn nieuwe werkgever! Ik had nooit gedacht ooit weer in loondienst te werken, maar nu het weer zover is kan ik de voordelen van het werken in loondienst boven het zelfstandig ondernemerschap goed maken.

De sollicitatieprocedure vs. acquisitie

Er zijn verschillende voordelen aan het werken in loondienst boven het zelfstandig ondernemerschap. Laten we eerst eens kijken naar de sollicitatieprocedure. Als je werkt in loondienst, hoef je je in veel gevallen niet druk te maken over het vinden van opdrachten of klanten. Je solliciteert gewoon naar een baan bij een bedrijf en, als je wordt aangenomen, ben je verzekerd van werk.

Dit scheelt een hoop tijd en moeite om opdrachten te zoeken en te onderhandelen over prijzen. Ik vind acquisitie echt een nachtmerrie. Daarnaast hoef je je niet druk te maken over concurrentie of het geven korting aan klanten die veel afnemen. Dat brengt een hoop rust met zich mee en zorgt in ieder geval voor een betere nachtrust.

De inwerkperiode bij een werkgever

Daarnaast is het inwerken in loondienst vaak een stuk gemakkelijker dan als zelfstandig ondernemer. Als je in loondienst gaat werken, is er meestal een duidelijke inwerkperiode waarbij je wordt begeleid door een ervaren collega of leidinggevende. Zo leer je het bedrijf en de werkzaamheden snel kennen en kom je snel op snelheid. Mijn huidige werkgever ziet zelfs het hele eerste jaar als inwerkperiode! Een tijd waarin ik ruimte krijg om fouten te maken (en te herstellen), het bedrijf en de mensen te leren kennen en als klap op de vuurpijl de beste ervaringen op te doen om te excelleren in mijn vakgebied.

Als zelfstandig ondernemer moet je vaak veel dingen zelf uitzoeken en is het soms lastig om hulp te vragen aan anderen. Als ad interim word je toch vaak gezien als vreemde eend in de bijt en iemand die ergens maar tijdelijk is. Je valt als het ware buiten de cultuur van een bedrijf en doet gewoon puur waarvoor je bent ingehuurd. Dat is niet altijd een voordeel.

Eindelijk weer collega’s!

Verder is het ook fijn om nieuwe collega’s te leren kennen als je in loondienst werkt. Je bent immers een onderdeel van een team en krijgt de kans om samen te werken en te leren van elkaar. Als zelfstandig ondernemer werk je vaak alleen en heb je misschien minder sociale contacten op het werk. Hoewel ik erg moet wennen aan het hebben van collega’s en mensen die iets vinden van de resultaten van mijn arbeid, is het hebben van collega’s ook zeker een voordeel. Zo is er altijd wel iemand om hulp bij te vragen en kan ik samenwerken aan projecten die wat meer inzet vergen. Ik trek niet langer alleen aan een kar en dat is echt een hele opluchting.

Er zijn dus verschillende voordelen aan het werken in loondienst boven het zelfstandig ondernemerschap. Zo hoef je je minder druk te maken over het vinden van opdrachten, heb je een duidelijke inwerkperiode en krijg je de kans om nieuwe collega’s te leren kennen. Dit kan ervoor zorgen dat je je sneller thuis voelt op je werk en je beter kunt focussen op je werkzaamheden.

Nog meer voordelen aan het werken in loondienst

Er zijn nog meer voordelen aan het werken in loondienst boven het zelfstandig ondernemerschap. Hier zijn enkele andere belangrijke punten:

  1. Verzekeringen en verlof: Als je in loondienst werkt, heb je vaak recht op verschillende verzekeringen zoals een ziektekostenverzekering en doorbetaling bij arbeidsongeschiktheid. Dit kan een geruststelling zijn, vooral als je ziek wordt of langdurig uitgeschakeld bent. Daarnaast heb je vaak ook recht op verlofdagen en andere vakantieregelingen. Als zelfstandig ondernemer moet je vaak alles zelf regelen en zijn deze verzekeringen vaak duurder of zelfs niet beschikbaar.
  2. Salaris en toeslagen: Als je in loondienst werkt, heb je recht op een vaste vergoeding en eventuele toeslagen. Dit geeft financiële zekerheid en maakt het makkelijker om budgetten te maken. Als zelfstandig ondernemer moet je vaak wachten totdat je opdrachten hebt afgerond voordat je betaald krijgt en is het inkomen vaak onzeker.
  3. Pensioen en beleggen: Als je in loondienst werkt, heb je vaak de mogelijkheid om deel te nemen aan een pensioenregeling. Dit kan ervoor zorgen dat je in de toekomst financieel ondersteund wordt als je met pensioen gaat. Als zelfstandig ondernemer moet je vaak zelf voor je pensioen zorgen, wat soms moeilijk is omdat het inkomen onzeker is.
  4. Werk-privébalans: Als je in loondienst werkt, heb je vaak vaste werktijden en heb je de mogelijkheid om af te spreken met je leidinggevende als je bijvoorbeeld een dag vrij wilt nemen. Dit kan het makkelijker maken om een goede werk-privébalans te behouden. Als zelfstandig ondernemer ben je vaak veel meer verantwoordelijk voor het vinden van opdrachten en moet je soms lange uren maken, wat de werk-privébalans kan verstoren.

Dit zijn enkele andere voordelen aan het werken in loondienst boven het zelfstandig ondernemerschap. Het is belangrijk om te overwegen wat het beste bij je past en wat je prioriteiten zijn. Sommige mensen vinden het fijn om in loondienst te werken vanwege de financiële zekerheid en de extra verzekeringen en verlofdagen. Anderen zijn juist aangetrokken tot het zelfstandig ondernemerschap vanwege de vrijheid en autonomie die dit biedt.

Loondienst beter dan ondernemen
Geen reactie's

Geef een reactie