Verzekeringen die je af kunt sluiten als ondernemer

Verzekeringen die je af kunt sluiten als ondernemer

Als ondernemer kun je een hoop zaken verzekeren. Omdat je niet voor een werkgever werkt die wettelijk verplicht is om bepaalde zaken te betalen, is het bijna onmogelijk om als ZZP-er of ondernemer zonder verzekeringen je bedrijf te voeren. Veel verzekeringen dekken het risico dat je lijdt als je wegvalt en je geen inkomen meer kunt halen uit je onderneming. Andere verzekeringen bieden zekerheid tegen een onzeker voorval als gevolg van (door jou aangebrachte) schade.

Een overlijdensrisicoverzekering voor je nabestaanden

Een overlijdensrisicoverzekering is geen verplichting voor het voeren van een bedrijf, maar als je jouw nabestaanden goed achter wil laten als je komt te overlijden, dan is een dergelijke verzekering zeker een aanrader. Voor een overlijdensrisicoverzekering betaal je maandelijks een premie. Kom je tijdens de looptijd van de verzekering te overlijden, dan keert de overlijdensrisicoverzekering het door jou gekozen bedrag uit aan jouw nabestaanden.

Een overlijdensrisicoverzekering is geen uitvaartverzekering. Het kan soms ook nog wel even duren voordat de verzekeringsmaatschappij het bedrag aan de nabestaanden heeft overgemaakt. Hou hier rekening mee bij het afsluiten van de verzekering en sluit ook zeker apart een uitvaartverzekering af.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor als het een keer fout gaat

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is tegenwoordig steeds vaker verplicht als je bepaalde opdrachten aangaat. Deze verzekering dekt schade die ontstaat door beroepsfouten voortkomend uit jouw handelen. Maak je als projectmanager bijvoorbeeld een verkeerde berekening waardoor de kosten van een bepaald project hoger uitvallen, dan zou een beroepsaansprakelijkheidsverzekering deze kosten kunnen dekken.

Hou er rekening mee dat jouw aansprakelijkheid vaak verzekerd is tot een bepaald bedrag. Voer je een beroep uit waarbij je risico’s loopt met hoge bedragen, neem dan contact op met je verzekeraar en bespreek wat handig is in het geval van jouw specifieke onderneming.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor schade bij klanten

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering lijkt veel op een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het verschil is echter dat er bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering spraken moet zijn van directe schade door jouw handelen of nalaten. Laat jij bijvoorbeeld een kop koffie over de laptop van een klant vallen, of haalt een leverancier zijn bedrijfskleding open aan een uitstekend deel van jouw winkelinventaris, dan kun je deze schade claimen op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Sluit ALTIJD een rechtsbijstandsverzekering af voor je bedrijf

Veel ZZP-ers sluiten geen rechtsbijstandsverzekering af voor hun bedrijf. Vaak omdat ze denken dat ze hiervoor hun particuliere rechtsbijstandsverzekering wel kunnen gebruiken. Dit is echter vaak NIET het geval! Rechtsbijstandsverzekeringen maximeren of sluiten schade die voortkomt uit je bedrijf vaak uit.

Heb je wel een zakelijke rechtsbijstandsverzekering, dan dekt deze de juridische hulp die je nodig hebt bij het uitvoeren van de werkzaamheden binnen je bedrijf. Word je bijvoorbeeld aangeklaagd door een concurrent, verdenk je een leverancier van dubieuze praktijken of moet er schade verhaald worden op de verzekering van een tegenpartij, dan benader je de zakelijke rechtsbijstandsverzekering.

Verzeker je ook tegen bedrijfsschade

Een bedrijfsschadeverzekering dekt de schade die je kan lijden aan je bedrijfspand, inboedel of inventaris. Breekt er dus brand uit, dan kun je deze verzekering benaderen om reparaties uit te voeren, te zorgen voor vervangende winkel- of kantoorruimte en het vergoeden van de beschadigde inventaris. Hou er rekening mee dat uitkering soms even kan duren door het inzetten van expertisebureaus.

Ben je ZZP-er die vanuit huis achter een laptop de werkzaamheden uitvoert en loop je met je werk niet echt risico, dan hoef je eigenlijk niet echt veel te verzekeren. Neem de kosten van de verzekeringen die je afsluit altijd mee in het berekenen van je uurtarief of de kostprijs van je product. Veel zelfstandig ondernemers vergeten dit en komen aan het einde van de maand voor grote verrassingen te staan.

Verzekeren ondernemer
Geen reactie's

Geef een reactie