De risico’s van thuiswerken

De risico’s van thuiswerken

Sinds half maart werken veel mensen thuis. Sommige werkgevers verplichten dit, omdat ze niet willen dat hun personeel het Coronavirus oploopt. Andere werkgevers bieden thuiswerken aan als optie om op deze manier te voldoen aan zowel wettelijke verplichtingen als de wensen van hun personeel. Aan thuiswerken zitten als het op COVID-19 aankomt een hoop voordelen, maar wist je dat er ook een hoop risico’s kleven aan thuiswerken? In dit artikel ga ik in op de risico’s van thuiswerken naar aanleiding van gesprekken die ik voerde met collega’s, vrienden en kennissen.

Als je te veel thuiswerkt kom je niet meer buiten

Bijna iedereen die ik sprak gaf dit als eerste aan. Door thuiswerken kom je veel minder buiten! Moest je vroeger nog op de fiets naar het station, een half uur in de trein en een flink stuk lopen, tegenwoordig rol je direct vanuit je bed naar je laptop. Ook het rondje lopen met collega’s in de lunchpauze of even een sigaretje roken in de buitenlucht is er niet meer bij. In de lunch lopen we even naar de keuken en de rokers die ik heb gesproken hebben inmiddels ook alweer een asbak op hun keukentafel staan.

Natuurlijk valt het niet meer buiten komen onder het kopje eigen verantwoordelijkheid. Toch is het een groot risico, omdat je frisse lucht gewoon nodig hebt. Niet alleen frisse lucht trouwens, maar ook direct zonlicht en de aanmaak van vitamine D zijn essentieel om als mens te functioneren. Mijn tip is dan ook om iedere dag minimaal een half uur naar buiten te gaan. Doe dit wel als de zon nog aanwezig is en niet pas na het werken of voordat je de kinderen naar school stuurt.

Thuiswerken is moordend voor je eetpatroon

Toen ik verplicht thuiswerkte vanwege een kuchje en een snotneus merkte ik meteen dat mijn eetpatroon anders was. In plaats van een gezond broodje, een salade of iets anders gezonds, ontbeet ik met een donut en liet ik voor de lunch kipnuggets en patat bezorgen. Nu is dit best extreem en je kan natuurlijk ook gewoon gezond eten thuis laten bezorgen, maar de opties die je in een professionele bedrijfskantine hebt, zijn er niet in je eigen keuken. Veel van de mensen die ik sprak zijn dan ook al een paar kilo aangekomen.

Thuiswerken is niet bevorderlijk voor je sociale gedrag

Doordat je niet meer buiten komt zie je ook minder mensen. Dit is niet bevorderlijk voor je sociale gedrag. Ook de mondkapjes die we inmiddels moeten dragen werken daar niet aan mee. Niemand die je ziet glimlachen en de meeste mondkapjes zien er toch een beetje eng uit. Doordat je zit te typen in je eigen paleis spreek je ook bijna geen collega’s meer en vrienden over de vloer als je aan het werk bent is sowieso een no go. Als deze hele periode voorbij is, is alles wat er van ons over is een groepje minder sociale, afstand houdende werkpaarden zonder vrienden. Ik hoop echt dat dit anders af gaat lopen, maar ergens ben ik er bang voor.

Werkrelaties komen onder druk te staan door Social Distancing

Naast sociaal gedrag komen ook werkrelaties onder druk te staan door social distancing en thuiswerken. Kon je vroeger nog persoonlijk dingen vragen aan een collega, tegenwoordig gaat alles via chat, e-mail of Whatsapp. Ook hier mis je dus weer de glimlach, het oogcontact en de intonatie van je stem. Gelukkig zijn daar applicaties zoals Teams of Zoom voor, waarmee je kan videobellen en vergaderen met collega’s. Dit is toch niet helemaal hetzelfde en ik heb persoonlijk al gemerkt dat mensen minder van zich laten horen tijdens het videobellen dan in een gewone vergadering.

Ook worden zonder intonatie en fysieke communicatie dingen anders geïnterpreteerd waardoor het mogelijk is dat je om de kleinste dingen ruzie krijgt met een collega. Ook grapjes zijn anders en een collega voor lul zetten bij de koffieautomaat is al helemaal niet mogelijk. Ik probeer zelf dan ook zo veel mogelijk op de werkvloer aanwezig te zijn en met collega’s op veilige afstand te praten, maar als dat niet meer mag of kan ben ik bang dat ik snel mijn werkplezier ga missen.

De scheiding tussen werk en privé is weg

Hoewel ik werkplezier heel belangrijk vind, is ook mijn privéleven heilig. Voor mij is er een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Het half uurtje in de auto van en naar mijn werk is die duidelijke scheidslijn. Thuiswerken zorgt ervoor dat er een grote kast met beeldschermen en een toetsenbord op mijn eetkamertafel staat. Daarnaast zorgt het ervoor dat ik langer met werk bezig ben en als ik iets  moet afmaken soms nog tot 19.00 achter mijn werk pc zit. Dit terwijl ik als ik op mijn werk ben met gemak de deur om 17.30 achter mij dicht trek. Andere mensen die ik hierover heb gesproken herkennen dat. Nog even iets afmaken transformeert op deze manier in een soort zelf opgelegd, onbetaald overwerk.

Thuiswerken en kinderen is een moordende combinatie

Het is mij nog niet overkomen, maar ik ken mensen die thuiswerken hebben geprobeerd terwijl de kinderen thuis zijn. Neem van mij aan dat de ervaringen over het algemeen negatief waren. Het is gewoon niet mogelijk om je aandacht te scheiden tussen de zorg voor je kinderen en thuiswerken. Als je thuis aan het werk bent zien je kinderen dit niet als werk. Ze zien dat papa of mama thuis is en dat ze dus van alles aan je kunnen vragen, net even harder kunnen gillen en soms zelfs je Teams meeting verstoren besmeurd in Sudocreme of pindakaas. Trap nit in deze val een zorg ervoor dat je lekker op je werk kan zitten of dat de kinderen worden opgevangen.

risico's van thuiswerken
Geen reactie's

Geef een reactie