5 dingen die je moet hebben als zelfstandig ondernemer

5 dingen die je moet hebben als zelfstandig ondernemer

Als kind van ondernemers en als man die zelf meerdere malen een eigen onderneming heeft gehad en heeft, kan ik wel zeggen dat ik door de wol geverfd ben in het ondernemerschap. Als ik mensen spreek die pas net zijn begonnen met hun eigen bedrijf, dan vragen zij vaak waar ze aan moeten denken en of ze nog iets zijn vergeten. Om te kunnen verwijzen en om mijn lezers te inspireren deel ik daarom 5 dingen die je moet hebben als zelfstandig ondernemer.

Visitekaartjes

Visitekaartjes zijn nog steeds onmisbaar voor iedere bedrijfseigenaar. Hoewel er tegenwoordig andere alternatieven zijn, is het al oude visitekaartje nog steeds één van de zaken die ik iedere zelfstandig ondernemer aanraad om aan te schaffen. Zelf strooi ik al 4 jaar met kaartjes met mijn gegevens erop en ik kan je vertellen, ik heb nog nooit zo simpel nieuwe klanten binnengehaald. Door een goeie pitch en een kaartje dat een indruk achterlaat kom je echt super snel aan nieuwe klanten, in welke branche je ook zit.

Visitekaartjes maken is ook super simpel. In een paar klikken heb je een prachtig klein maar informatief medium om jouw gegevens op te zetten. Kies het materiaal, upload je logo en voer de gegevens in en binnen een paar dagen heb je het zelf ontworpen visitekaartje in huis. Een kind kan bijna letterlijk de was doen. Vul je huisstijl aan met eigen briefpapier en wat flyers en jouw bedrijf staat als een huis.

Een website

Onmisbaar voor ieder bedrijf is een eigen website. Of je nu Amerikaans snoepgoed verkoopt of ZZP-er in de marketing bent, met een website werf je tien keer sneller nieuwe klanten. Op een website kun je als ondernemer namelijk laten zien wie je bent, wat je verkoopt en meestal zelfs wat de prijs en/of andere voordelen van jouw product of dienst zijn. Net als het visitekaartje is het wel handig als alle gegevens up to date zijn.

Het maken van een website kan een prijzige aangelegenheid zijn. Wat een website kost is afhankelijk van wat je wil dat de website doet en kan. Een online visitekaartje is goedkoper dan een hele webshop of salesfunnel. Wil je zelf beginnen aan een website, hou er dan rekening mee dat het leren maken van een website een hele steile leercurve is en dat het veel tijd kan kosten. Tijd die je ook kunt gebruiken om geld te verdienen met je eigen bedrijf.

Doorzettingsvermogen

Ondernemen en vooral ondernemen in het eerste jaar kan aardig wat grijze haren bezorgen. Om die reden geef ik ook altijd aan dat je alleen moet gaan ondernemen als je over een gezonde dosis doorzettingsvermogen beschikt. In het begin zullen klanten vaak niet staan te springen om met jou in zee te gaan en als dat wel zo is, dan is het hele ondernemerschap vaak heel veel om tegelijk te verwerken. Gaan er dingen fout? Gooi dan niet direct de handdoek in de ring, maar neem een stap terug, leer van wat er fout is gegaan en ga vervolgens door met waar je mee bezig was.

Laptop en telefoon

Persoonlijk ga ik nergens heen zonder dat ik mijn telefoon bij me heb. Ga ik langere tijd van huis, bijvoorbeeld logeren bij mijn vriendin of op familiebezoek, dan neem ik ook mijn laptop mee. Op deze manier kan ik altijd inspringen op ontwikkelingen binnen mijn bedrijf. Prijzen aanpassen op de website, contact opnemen met een leverancier of een spelfout aanpassen in een blog? Het kan allemaal omdat ik mijn laptop en telefoon bij me heb.

Een laptop en telefoon zijn niet goedkoop. Voor een simpele laptop tel je al gauw €500 tot €700 neer. Telefoons zonder abonnement zijn nog vele malen duurder. Gelukkig kun je als ondernemer kosten besparen met een refurbished laptop en telefoon.

Weerbaarheid

Naast doorzettingsvermogen is ook weerbaarheid een eigenschap die iedere ondernemer zou moeten hebben. Iedereen gaat een mening hebben over jou en jouw bedrijf. Of dit nu positief is of negatief, maakt niet zo veel uit. De positieve geluiden ga je sowieso minder vaak horen. De negatieve opmerkingen over jouw bedrijf, producten of ideeën des te meer. Mijn advies aan iedere startende ondernemer is om deze geluiden niet te negeren, maar om te luisteren naar wat men te zeggen heeft en de negatieve geluiden waar nodig om te zetten in dingen waarmee je jouw bedrijf beter kan maken. Wordt niet onzeker van commentaar, maar gebruik het in jouw voordeel.

Dit zijn mijn 5 tips voor startende ondernemers. Ik hoop dat je iets kunt met deze informatie en dat je blij wordt van jouw nieuwe leven als entrepreneur. Ondernemen is vrijheid en vrijheid kan in veel gevallen leiden tot echt geluk. Ik wens je heel veel succes!

tips zelfstandig ondernemen
Geen reactie's

Geef een reactie