Zonder gedoe in bad of onder de douche

Zonder gedoe in bad of onder de douche

Als je kinderen groter worden, is in bad of onder de douche gaan een steeds groter wordende Uitdaging. Tilde je ze als baby nog gewoon het babybadje in, de driejarige peuter is veel minder meegaand en kan het douchen of in bad gaan tot een helse ervaring maken. Waarom peuters zo´n probleem maken van de badkamer verschilt per kind, maar ik help je in dit artikel aan een paar oplossingen om de ervaring voor jou en je kind een stuk leuker maken.

Als eerste duik ik altijd websites als Happyshopper op. Dit soort webshops hebben vaak leuke out of the box oplossingen voor problemen als dit. Zo verkopen ze een wijnglashouder voor onder de douche en kun je er terecht voor leuke speelgoed deals. Nu kan zo’n wijnglashouder jouw douchebezoek een stuk prettiger maken, maar hier heeft jouw kind natuurlijk niks aan. Misschien toch even verder zoeken…

Douche/bad speelgoed

Gelukkig kun je er ook terecht voor geweldig badspeelgoed. Sinds we onder de douche gebruik maken van een waterrad en verschillende badeendjes is mijn zoon niet meer onder de douche vandaan te krijgen! Waar hij voorheen met geen stok de badkamer in te krijgen was, is dit tegenwoordig een feestje. Hij vraagt zelfs wanneer we weer onder de douche gaan als we er net onder vandaan komen.

Automatisch gaan ook andere dingen op de badkamer met minder problemen. Tandenpoetsen met de peuter is een feestje en ook aankleden gaat sneller dan voorheen. Speelgoed onder de douche was iets waarvan ik vroeger altijd zei dat het mij niet ging gebeuren, maar uiteindelijk heeft het me zo veel voordelen gebracht.

Maak van douchen een mini playback show

Heb je net als ik vroeger geen zin in speelgoed onder de douche, neem dan de tijd voor je kind en hou een mini playback show. De voorbereiding begint in de woonkamer, waar je een “voorgesprek” houdt met de nieuwe deelnemer. Vraag wie ze na gaan doen en waarom ze fan zijn van die artiest. Ga vervolgens omkleden en ga samen de badkamer in. Daar kan jouw kind onder de douche of in bad de artiest naar keuze nadoen. Succes gegarandeerd.

Een goede voorbereiding is bij kinderen het halve werk

Vaak is het niet de handeling (in dit geval douchen of in bad), maar de weg er naartoe die maakt dat je kind niet graag meewerkt. Zomaar uit het niets van een hapje eten naar kleren uit en in bad is niet iets wat goed gaat in het hoofd van je kind. Deze overgang is gewoon te abrupt. Nu kan ik me voorstellen dat je denkt dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken en dat is ook zo. Maar een iets zachtere overgang van de ene naar de andere taak is zeker aan te raden.

Bereid je kind dan ook voor door het er over te hebben. “We gaan nu een hapje eten en na het eten gaan we in bad, tanden poetsen en je pyjama aan doen.” Door dit uit te spreken kan je kind wennen aan het idee en zich mentaal voorbereiden op wat komen gaat. Het resultaat is een kleinere stap in het wijzigen van de handeling en daardoor een fijnere overgang. Het zal niet altijd lukken, maar vaak is dit dé manier om zonder stress met je kind in bad of onder de douche te gaan.

Maak van hygiëne een leuke ervaring

Kinderen vinden hygiëne vaak niet leuk, omdat wij als ouders het douchen, in bad gaan en tanden poetsen ook niet echt leuk vinden. Doordat dit voor ons zaken zijn die routine zijn, is het niet echt een feestje dus. Door er wel een feestje van te maken met speelgoed, een playbackshow en een glimlach op je gezicht, linkt je kind dit automatisch aan iets leuks en zullen ze minder snel overgaan naar blinde woede of verdriet. Vanzelf wordt het vervolgens een routine en kijken ze er zelfs naar uit om in bad te moeten.

Zonder gedoe kind douchen
Tandenpoetsen drama peuter
Geen reactie's

Geef een reactie