Zo haal je als vader het maximale uit je dagje weg

Zo haal je als vader het maximale uit je dagje weg

Een dagje weg met de kinderen is een kwestie van goed voorbereiden. En nee, daar heb je je vrouw helemaal niet bij nodig. In dit artikel geef ik tien handige tips waarmee ik altijd op pad ga met het gezin en waardoor ik nooit iets mis. Extra voordeel? Jij hoeft je nergens meer druk om te maken en kan gewoon genieten van een dagje op pad met de kinderen !

Voorkom verrassingen tijdens een dagje weg

Wanneer ik ouderschapsverlof heb, elke vrijdag, probeer ik eigenlijk bijna altijd wel iets leuks te gaan doen met de kinderen. Dat vind ik leuker dan hele dagen thuis zitten en zij kunnen zich lekker uitleven in een speeltuin of het park. Bovendien slapen ze aan het eind van de dag een stuk beter. Win-win situatie. Maar hoe haal je het maximale uit zo’n dagje? Mijn allerbeste tip is om goed voorbereid op pad te gaan. Zo voorkom je vervelende verrassingen en kan je gewoon genieten van waar je hiervoor gekomen bent: de kinderen.

Zo haal je het maximale uit je dagje weg met de kinderen

Wees op alles voorbereid

Het belangrijkste dat je moet meenemen als je iets leuks gaat doen met de kinderen is de luiertas . De onderstaande dingen mag je in elk geval zeker niet vergeten:

  • Luiers
  • Extra kledingset (voor het geval je kind spuugt of eten morst)
  • Voeding: een torentje vol melkpoeder of afgekolfde melk, een potje of bakje met fruit en/of groenten voor onderweg, koekje, rijstwafel, soepstengel of iets dergelijks en een flesje water
  • Billendoekjes: goed voor zo’n beetje alles
  • Plastic zakjes om vieze kleding in te doen of een vieze luier in te bewaren als er geen prullenbak in de buurt is
  • Verschoonmatje
  • Speen (als je kind die gebruikt)

Vergeet echt nooit het eten!

Hoewel het hierboven al genoemd staat, wil ik hier toch nog even de nadruk op leggen. Eten kan een livesaver zijn bij kinderen. In de drukke rij voor de kassa, wanneer ze in de auto blijven gillen of onrustig zijn, op straat of gewoon omdat ze trek hebben natuurlijk. Dus wat je ook vergeet, zorg in elk geval dat het nooit eten is. Zolang ze iets te knabbelen hebben, protesteren ze veel minder.

Ga op pad met een duidelijk plan

Niet omdat je een hele planning kan afwerken wanneer je weggaat met je kinderen – daar hebben zij namelijk niks mee te maken en de dag loopt meestal toch anders. Maar het is prettig om globaal een idee te hebben waar je aan toe bent. Je kan makkelijker inspelen op een onverwachte situatie als je bijvoorbeeld alternatieven achter de hand hebt of gewoon even geen idee meer hebt wat je nu nog kan doen.

Dwing je kinderen dus niet om zich aan jouw Master Plan te houden, want dat gaat hem niet worden. Dan wordt het vooral een dag vol strijd en dat was niet de reden waarom je op pad ging met de kinderen.  

Ga leuks doen met je kinderen waar jullie allebei plezier uit halen

Er is namelijk niks vermoeiender dan tegen je zin in toch maar weer naar de binnenspeeltuin gaan of in het theater neerploffen, terwijl je daar eigenlijk van in slaap valt. Kies iets waar jullie allebei blij van worden, dan wordt de dag een stuk leuker. Altijd goed? Trampolinepark, zwembad, dierentuin, middagje wandelen in het park of naar de speeltuin verderop.

Zet jezelf vandaag even opzij

Klinkt misschien tegenstrijdig ten opzichte van het vorige punt, maar het gaat nu vooral om de dingen waar je misschien (ook) zin in had op je vrije dag. Die aflevering van Games of Thrones kan je best later kijken, je telefoon is heus niet zo belangrijk. Het draait vandaag om de kinderen en dus moet je jezelf soms even op de tweede plek zetten.

Leer kinderliedjes uit je hoofd (voor onderweg)

Of investeer in een goede cd, er komt gegarandeerd een moment dat je de liedjes of cd nodig hebt. Als je uren in de file staat, wil het nog weleens helpen als je met elkaar luidkeels In de maneschijn inzet of een canonversie zingt van Vader Jacob. Doet soms wonderen!

Wees duidelijk over de dagindeling van jullie uitje

Vertel wat jullie precies gaan doen vandaag, zeker ook aan kleine kinderen. Want hoewel die misschien niet of nauwelijks praten, snappen ze het vaak wel. En bovendien leren ze zo weer nieuwe begrippen. Vooral als je opnieuw ergens heen gaat waar ze eerder al een leuke ervaring hadden, dan maakt dat de reis vaak een stuk gezelliger en doen ze ook meestal veel beter wat je van ze vraagt.

Raak nooit in paniek als het even misgaat

Het klinkt misschien lullig, maar als je als papa op stap gaat, word je maatschappelijk gezien veel minder hard afgerekend op wangedrag van je kinderen dan als moeder. Niet dat je er nu misbruik van moet maken, maar met die gedachte in je achterhoofd kan je in elk geval opgelucht ademhalen wanneer je dochter met haar karretje dwars door de stapel conservenblikken raust. En heeft je zoon een eclectische kledingcombinatie aan? Geen haan die ernaar kraait. Dus paniek is niet nodig!

Dit is trouwens geen vrijbrief om gewoon te doen waar je zin in hebt: als vader kan je even goed opvoeden als de moeder. Maar mocht het desondanks misgaan dan heb je in elk geval een maatschappelijk voordeel.

Wil je je kinderen corrigeren? Hou het kort

Ik denk dat ik aan andere mannen niet echt hoef uit te leggen waarom: te lang praten, komt niet echt aan. Dus hou het kort en bondig.

Verschonen?

Nog altijd is het niet gebruikelijk dat je op het mannentoilet je kind kan verschonen. En ook invalidentoiletten hebben niet altijd een geschikte ruimte. Voel je dus niet gek om ze in het openbaar te voorzien van een schone luier of loop het vrouwentoilet in. Niks om je voor te schamen!

Hoe zorg jij ervoor dat je het maximale haalt uit je dagje weg met de kinderen?

Dagje weg park
Dagje weg kinderboerderij
Geen reactie's

Geef een reactie