Waar let je op bij het uitkiezen van een kinderopvang?

Waar let je op bij het uitkiezen van een kinderopvang?

Eerder schreef ik over de voor- en nadelen van kinderopvang voor Morris. Inmiddels hebben we besloten dat sociale contacten en regelmaat belangrijk zijn voor onze zoon Morris en daarom gaat hij tegenwoordig op maandag en vrijdag naar een kinderdagverblijf op nog geen tweehonderd meter lopen van zijn moeders huis. Behalve de afstand zijn er een aantal andere zaken waar je op moet letten bij het uitzoeken van een kinderopvang. Ga sowieso eens langs voor een rondleiding. In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten als je een kinderopvang uit gaat kiezen.

Inrichting van de kinderopvang

De meeste mensen weten het niet, maar de inrichting van een kinderdagverblijf moet voldoen aan strikte wettelijke eisen. Deze eisen zijn er zodat jij er niet meer op zou hoeven letten en zodat er een garantie is voor de beste zorg voor jouw kind. Toch is het handig om bij het uitzoeken van een kinderopvang even te kijken naar de staat van de inrichting van de kinderopvang. Zijn de meubels schoon en in goede staat? Zijn gevaarlijke plekken moeilijk bereikbaar en hoe is de staat van het speelgoed waar jouw kind straks mee gaat spelen.

Het kleine merk Plutar biedt inrichtingen voor kinderdagverblijven en heeft ondanks haar geringe naamsbekendheid toch al aan vele kinderdagverblijven meubelen en speeltoestellen geleverd. Ook scheidingswanden en bijvoorbeeld garderobes kunnen bij Plutar worden besteld. De focus bij diit merk ligt op het gebruik van natuurlijke materialen en door het gebruik van hout geeft het de inrichting een sfeer die rust uitstraalt. Zie je dit merk dus bij een kinderdagverblijf van jouw keuze of op het schoolmeubilair van de basisschool, dan weet je dat het goed zit.

De openingstijden van het kinderdagverblijf

Ook heel belangrijk in de keuze van een kinderdagverblijf zijn de openingstijden. Gelukkig bieden veel kindcentra flexibele opvang aan waar je (eventueel tegen betaling van een toeslag) je kind eerder kan brengen en later kan ophalen. Gelukkig is dat in ons geval niet nodig. Aangezien ik om 09.00 begin met werken, breng ik Morris voor 08.30 naar de opvang en haal ik hem om 18.00 weer op.

Is de opvang van jouw keuze niet zo flexibel, dan is het aan te raden om even goed rond te kijken. In bijna iedere plaats in Nederland is er wel een kinderdagverblijf te vinden dat vanaf een uur of half zeven open is. Wel zo handig als je vroeg moet werken of als je een lange reistijd hebt. Overleg altijd met de kinderopvang wat de mogelijkheden zijn en welke kosten hieraan verbonden zijn.

De gebruikte methodiek of opvoedstijl

Net als bij basisscholen zijn ook kinderdagverblijven tegenwoordig gehouden aan een opvoedstijl of opvoed methodiek. Veel kinderdagverblijven hanteren een algemene opvoedstijl, maar het is ook mogelijk te kiezen voor een kinderopvang die Montessori onderwijs aanhoudt of een bepaalde geloofsovertuiging.

Morris gaat naar Montessori kinderopvang, omdat we het belangrijk vinden dat hij zelf leert ontdekken en ook van oudere kinderen dingen mee kan krijgen in zijn ontwikkeling. Daarnaast was de afstand vanaf het huis van zijn mama een grote beslissingsfactor, aangezien zij geen rijbewijs heeft.

Krijgt je kind te eten op de kinderopvang?

Heel belangrijk om te weten is of je kind op de opvang te eten krijgt of dat het bijvoorbeeld zelf eten mee moet nemen. In ons geval wordt er iedere middag om half vijf een warme maaltijd geserveerd en daar doet Morris fijn aan mee. Het valt me soms wel op dat Morris nog honger heeft als hij uit de opvang komt, maar meestal heeft hij dan aan een boterham met beleg genoeg als avondeten. Dat scheelt enorm in tijd als je net uit je werk komt en nadat je je kind hebt opgehaald ook nog eens moet koken. Onze zoon zou dan pas rond half 8 eten. Nu ligt hij dan al lang en breed te slapen.

Maak een praatje met de leidsters

Als laatste wil ik je op het hart drukken een praatje te maken met de leidsters. Hoe praten ze over hun werk? Op welke manier spreken ze over de kinderen en waar gaat de rest van het gesprek over? Kinderen apen en papegaaien alles na, dus als je kind binnenkort constant woorden als pauze, ga weg en ik praat niet met jou bezigt, dan weet je hoe dat waarschijnlijk komt. Is de leidster echter lief, praat ze met liefde over pedagogische methodiek en is ze liefdevol in de omgang met de kinderen, dan verdient ze een extra groot cadeau op de dag van de leidster.

Uitzoeken kinderopvang
Uitzoeken kinderdagverblijf
Geen reactie's

Geef een reactie