Op welke leeftijd geef je een telefoon aan je kind?

Op welke leeftijd geef je een telefoon aan je kind?

Op welke leeftijd geef je een mobiele telefoon aan je kind? Wat zijn de overwegingen? Is het wel veilig om jonge kinderen een telefoon te geven en wat zijn dan de risico’s? Het is een onderwerp waar veel ouders niet over uitgesproken en uitgevraagd raken. In dit artikel zal ik proberen alle vragen en de antwoorden voor je op een rijtje te zetten.

Op welke leeftijd geef je een mobiel aan je kind?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel, maar de gedachte er achter heeft wel wat uitleg nodig. Het antwoord op deze vraag is namelijk: zodra je kind op een verantwoordelijke manier met een telefoon om kan gaan. En dan bedoel ik dus ook echt verantwoordelijk. Om deze verantwoordelijkheid te testen kun je kinderen hun eerste mobiele telefoon eerst thuis laten uitproberen.

  • Niet mee gooien
  • Niet om de week een kapot scherm
  • Geen afgebroken koptelefoon kabels
  • Geen rare krassen, stickers of typex op de telefoon zelf
  • De Simkaart blijft in de telefoon

Nu moet ik zeggen dat ik met mijn bijna 40 jaar bovenstaande ook nog niet helemaal onder de knie heb, maar voor je je kind voor het eerst een “dure” telefoon geeft zal het eerst moeten bewijzen dat het op een redelijk verantwoordelijke manier met spullen om kan gaan. De beoordeling hiervan is helemaal aan jou natuurlijk, maar druk je kind op het hard dat het voorzichtig is met dure mobiele telefoons.

Verantwoordelijk omgaan met apps

Naast de telefoon zelf zal je kind ook verantwoordelijk om moeten kunnen gaan met apps. Je wil natuurlijk niet dat er dalijk een rekening van EU 600,- op de deurmat ploft om dat je kind in een spelletje allemaal levels heeft gekocht. Gelukkig is dat risico minder groot met een goedkoop Sim only abonnement. En dat is nog het minst gevaarlijke. Er zijn genoeg slecht willende mensen die iets van jouw kind willen. Of dat nu spannende foto’s zijn, toegang tot de bankrekening van papa of mama of misschien zelfs wel rare spelletjes die kinderen uitdagen zichzelf te verminken.

Leer kinderen deze gevaren herkennen. Het is overdreven om te spreken over de “grote boze buitenwereld” maar zo onschuldig als dat deze was toen ze nog geen mobiel hadden is deze niet meer. Je geeft je kind een bepaalde mate van nieuwe vrijheid en hier zullen ze verstandig mee om moeten gaan.

Is een mobiele telefoon aan je kind geven veilig?

De nieuw verworven vrijheden zorgen voor een hoop nieuwe risico’s. In essentie is een mobiele telefoon waarmee je kan bellen volstrekt veilig voor je kind. Zodra de telefoon echter wordt aangevuld met apps als Whatsapp, Facebook Messenger en Instagram, gaat het vaak ineens een hele andere kant op. Jonge kinderen zijn hard en vaak zonder nuance. Pesten komt tegenwoordig meer online voor dan op het schoolplein. Van sarren en dreigen tot het verspreiden van vervelende foto’s, het gebeurt allemaal.

Praat hierover meet je kind. Geef aan dat het zich nooit ergens voor hoeft te schamen en dat als het zich op de één of andere manier gepest of onveilig voelt, dat je kind dat gewoon kan zeggen. Gelukkig is er software op de markt waarmee je makkelijk kan zien wat er op het mobieltje van je kind gebeurt. Estische dilemma’s zijn er wat mij betreft niet bij het beschermen van je kind. Zo lang het onder jouw dak woont en het in het belang van zijn of haar veiligheid is, mag een ouder gewoon meekijken.

Kind eerste mobiel
Geen reactie's

Geef een reactie