Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap

Als je bij dit artikel terecht bent gekomen dan heb je waarschijnlijk al het één en ander gelezen over seks tijdens de zwangerschap. Ik heb één simpel verzoek: vergeet alles wat je tot nu toe hebt gelezen. Al die babywebsites proberen je in een paar regels in een hokje te plaatsen en binnen die hokjes is geen ruimte voor uitzondering. De waarheid is dat seks tijdens de zwangerschap door iedere man en vrouw anders wordt ervaren. In dit artikel zal ik proberen om niet in hokjes te denken, maar uit eigen ervaring en kennis proberen te delen waar je aan moet denken (of juist niet) bij, voor of na seks tijdens de zwangerschap.

Seks tijdens de zwangerschap

Zoals ik al zei, seks tijdens de zwangerschap wordt door iedere man en vrouw anders ervaren. De meeste informatiebronnen delen in het geval van de vrouw seks tijdens zwangerschap op in drie termijnen. In je eerste trimester heb je geen zin in seks. In je tweede trimester kun je niet van je man afblijven en in je derde trimester kan het wel, maar heeft je man geen zin meer. Natuurlijk is dit voor een groot gedeelte waar. Gangbare bronnen leggen het als volgt uit:

Seks tijdens zwangerschap – Het eerste trimester

In het eerste trimester is seks tijdens de zwangerschap voor de vrouw een no go. Lichaam en geest moeten nog wennen aan de zwangerschapshormonen. Ook is de zwangere vrouw misselijk en heeft ze in deze nieuwe situatie het gevoel dat ze voorzichtig moet zijn. Volgens dezelfde gangbare bronnen is het libido ver beneden het nulpunt gezakt. Als man zijnde zit je de eerste drie maanden van de zwangerschap dus bijna letterlijk op zwart zaad.

Er is echter niks mis met je als je als vrouw zijnde in de eerste drie maanden gewoon ramgeil bent. We zijn allemaal mensen en ieder mens is anders. Je hoeft niet in een bepaald plaatje te passen en laat jezelf dan ook niet tegenhouden door wat je op internet leest. Volg je gevoel en communiceer duidelijk met je partner over deze gevoelens. Dit doe je natuurlijk niet heel klinisch, maar maak het een beetje spannend voor de toekomstige papa.

Wijs je man niet botweg af

Communicatie is sowieso heel belangrijk. Ik hoor veel vrouwen klagen over hun man en dat hij altijd maar seks wil. Ook iedere man is anders dus probeer een manier te vinden waarop jij je partner duidelijk kan maken dat sexytimen er even niet in zit. Wijs je man niet botweg af, want (en hier scheer ik alle mannen over één kam) dan probeert hij het gewoon iedere keer opnieuw en daarmee zorg je er dus voor dat je zelf gaat klagen over dat je man altijd seks wil. Nee, je man wil niet ALTIJD seks, hij probeert het gewoon steeds en wordt zonder toelichting afgewezen.

Spreek bijvoorbeeld af dat het initiatief voor seks tijdens de zwangerschap bij de vrouw ligt. Ik zeg dus niet dat het jouw schuld is dat je man altijd over seks zeurt. Ik leg uit dat je hierover duidelijk moet communiceren. Misschien heeft je man aan een half woord genoeg, maar de meeste mannen zul je toch meer toelichting moeten geven, vooral over jouw gevoel en het waarom, of waarom niet. Leg bijvoorbeeld ook uit dat knuffelen niet per definitie betekent dat het een hele hete avond gaat worden. Goede communicatie en zeggen wat je wel en niet wil is essentieel voor seks tijdens de zwangerschap.

Luister goed naar je partner

Ook voor de mannen is communicatie belangrijk. Luister bijvoorbeeld goed naar je partner. Probeer niet je zin in seks door te drijven en laat ook jouw wensen niet ondersneeuwen. Geef duidelijk jouw behoeftes aan, maar wordt geen drammende kleuter. Je vrouw is door alle hormonen en lichamelijke veranderingen vaak niet meer de vrouw die ze was. Dingen die voorheen vanzelfsprekend waren, zijn in het eerste trimester meestal veel minder aan de orde van de dag. Het is misschien overbodig om te zeggen, maar ik doe het toch. Dwing je vrouw NOOIT tot seks tijdens de zwangerschap (of daarvoor, of daarna). In dat geval ben je gewoon een botte lul die het niet verdient om kinderen te krijgen.

Praat je vrouw ook nooit een schuldgevoel aan. Te vaak hoor ik vrouwen die met tegenzin toch de man maar even zijn gang laten gaan. Ja, een Jamie Li-tje. Omdat ze het zo zielig voor ‘m vinden, of omdat ze het gezeur zat zijn. Misschien zelfs omdat je denkt dat hij gewoon even z’n kwakkie kwijt moet. Feitelijk heeft je vent je dus gewoon het bed in gechanteerd! Is dit de basis voor een relatie? Wil je met zo’n man je kind opvoeden? Zo ja, dan moet je het zelf weten.

Seks tijdens zwangerschap – Het tweede trimester

Maar goed, dit lijkt volgens 24Baby, Zo Zwanger en Famme.nl allemaal over te zijn in het tweede trimester. Als ik het internet mag geloven zijn alle zwanger vrouwen in het tweede trimester van de zwangerschap geiler dan een bos uien in augustus.  Hoewel het chemisch misschien zo zou moeten zijn hoor ik toch veel vrouwen die dat heel anders ervaren. Of ze nu na vier maanden het gezeur van hun man zat zijn of omdat de hormonen door hun lichaam gieren, vaak is het gewoon zo dat de vrouw gewend is geraakt aan haar zwangerschap. Normale dingen worden weer normaal en ja, het kan zijn dat je door de lichamelijke verandering seks tijdens de zwangerschap intenser ervaart.

Als je zwanger bent zijn je tepels, clitoris en schaamlippen vaak beter doorbloed. Dit kan mogelijk een betere stimulering geven waardoor je meer zin hebt in seks. Ik hoor ook veel geluiden dat die gevoelige tepels juist zorgen voor irritatie en de wens om de hele dag met zoogcompressen in een hoodie op de bank te liggen. Beide situaties zijn niet raar en doe ermee wat je zelf wil! Het is jouw lijf, jou zwangerschap en hoe jij het ervaart is jouw zaak. Daar is niets raars aan. Leg het wel ff uit aan je partner, zodat hij zich beter in jou kan inleven.

Seks tijdens zwangerschap – Het derde trimester

Men zegt over het derde trimester dat seks tijdens de zwangerschap nu lichamelijk een uitdaging wordt. Dat is maar hoe je het bekijkt en hoeveel moeite je ervoor wil doen. Natuurlijk zit die buik in de weg en natuurlijk kan je man je niet meer in allerlei hoeken vouwen. Niks aan de hand! Als je er zin in hebt zijn er altijd mogelijkheden. Het vergt wel wat meer praten in bed (of in de keuken, in bad, onder de douche), maar met goede communicatie ga je er zeker komen..

Heb je daar nu geen zin in, omdat het allemaal maar gedoe is, dan is dat ook helemaal oké. Seks tijdens de zwangerschap is geen verplichting. Jij als vrouw moet kunnen genieten, net als je man. Toch (het spijt me mannen) is de vrouw een beetje de baas. Ze hoort zich veilig te voelen in een kwetsbare periode als de zwangerschap. Seks tijdens de zwangerschap is toch een bepaalde manier van overgave en dat kan als onprettig ervaren worden.

Tips voor man en vrouw bij seks tijdens de zwangerschap

Als afsluiting heb ik voor jullie allebei nog tips. Hier volgen de tips voor mannen:

 1. Wees lief. Kus je vrouw, zeg lieve dingen tegen haar en vraag haar wat ze wil.
 2. Lichamelijk contact is meestal fijn, maar ga hierover wel in gesprek.
 3. Wees niet bang om de baby te schaden als het op penetratie aankomt. Het vrouwenlichaam is erop gebouwd dit soort invloeden van buitenaf tegen te houden. De baby kan niet stuk. Ik herhaal, de baby kan niet stuk! Zo’n sterke piemel heb je nou ook weer niet.
 4. Niet zeuren om seks! Het is de meest gehoorde klacht over seks tijdens de zwangerschap. Kerels die er zo nodig overheen moeten en daar als een kleuter om gaan zeuren. Doe-het-niet!
 5. Bescherm haar (als ze hier behoefte aan heeft).
 6. Geef regelamtig aan wat je voor je vrouw voelt.

Het is gewoon niet aan te raden om je als botte hork door deze negen maanden heen te beuken. Seks tijdens de zwangerschap kan voor zowel jou als je partner heel fijn zijn. Vind zij dat niet, hou je dan in en bezoek lekker een paar websites waar je in je eentje vermaak kan vinden. Vind jij seks tijdens de zwangerschap niet fijn, praat daar dan ook over. Ga niet zitten mokken of bokken. Ga niet vreemd, omdat je zo nodig de vleselijke lusten van het leven moet beleven. Wees een partner, geen Bokito.

Tips voor vrouwen

 1. Jij bent deze negen maanden het onderwerp. Pak je rol en laat je niet ondersneeuwen door je partner.
 2. Ga je niet slechter voelen van informatie op het internet over wat normaal zou moeten zijn. Wat jij voelt en ervaart is normaal.
 3. Communiceer duidelijk over wat je wil en wat je voelt. Of het nu seks tijdens de zwangerschap is of je enorm gevoelige borsten. Mannen weten het niet als je het niet zegt. Heb je midden in de nacht zin in McDonalds, dan moet je dat ook zeggen. Meezwangeren is heel normaal.
 4. Seks tijdens de zwangerschap kan lichamelijk gezien meestal geen kwaad. Twijfel je, neem dan contact op met je verloskundige en daarna pas eventueel met je huisarts. Verloskundigen zullen zich vaak beter in kunnen leven in jouw situatie dan een huisarts.
 5. Voel je nergens toe verplicht! Goede seks moet van twee kanten komen.
 6. Mannen zijn doorgaans simpele wezens. Ze vinden jou mooi en sexy, alleen zeggen ze dat gewoon niet vaak.

Ben je al langer dan 40 weken zwanger, lees dan ook de tips bij 40 weken zwangerschap eens.

Seks tijdens de zwangerschap is gezond

Zo zie je maar, seks tijdens de zwangerschap is voor iedereen anders. Het enige dat telt is het gevoel van de man en de vrouw in deze periode. Niets is abnormaal of raar.. Alles kan en uitzonderingen op de regel zijn aan de orde van de dag. Gebruik het internet als leidraad, maar niet als referentiekader. Lag je vroeger om het minste of geringste met je partner tussen de lakens, het kan zomaar zijn dat het nu niet meer zo is en dat is goed.

Seks tijdens de zwangerschap is gezond. Zo lang er duidelijk gecommuniceerd wordt en niemand zich ergens toe verplicht voelt is er ook lichamelijk niks aan de hand. Mocht je toch iets afwijkends merken, neem dan contact op met de verloskundige, die kan jou zo goed mogelijk adviseren in deze kwestie. Neem van mij aan dat Googelen meer tijd kost en slechter is voor je zelfvertrouwen.

Seks tijdens de zwangerschap
Seks tijdens de zwangerschap
Seks tijdens de zwangerschap
seks tijdens de zwangerschap
1 Reactie

Geef een reactie