Wat iedere vader moet weten over bedplassen

Bedplassen

Wat iedere vader moet weten over bedplassen

Is bedplassen een normaal onderdeel van de kindertijd en moet je als vader (of moeder) gewoon rustig afwachten totdat het voorbij is? Dit zijn vier feiten en fabels over bedplassen.

Oorzaak bedplassen

FABEL 1: Bedplassen wordt veroorzaakt door diepe slaap, een onderontwikkelde blaas, hormonen of stress.

FEIT: De meeste kinderen plassen in bed omdat hun endeldarm verstopt zit. Dit is het gebied van de dikke darm waar de ontlasting zich verzamelt voordat het via de anus het lichaam verlaat. Die massa drukt tegen de blaas. Hierdoor heeft de blaas een kleine capaciteit. Doordat de endeldarm uitrekt, verliezen kinderen het vermogen om de ontlasting in hun lijf waar te nemen. Hierdoor poepen ze niet meer volledig uit en voelen ze ook minder aandrang om te poepen.

Als de endeldarm wordt gereinigd en weer tot normale grootte is gekrompen, stopt het bedplassen vaak. Dit reinigen kan met een klysma.

Hoe herken je een verstopping?

FABEL 2: Kinderen die elke dag poepen of zachte ontlasting hebben, kunnen geen verstopping hebben.

FEIT: Veel chronisch verstopte kinderen poepen dagelijks, zelfs meerdere keren per dag. Velen hebben zelfs losse ontlasting. Dat komt doordat de uitgerekte endeldarm niet genoeg spanning heeft om zich volledig te legen. Veel kinderen met verstopping moeten daarom vaak naar de wc. ‘Verse’, zachte poep kan langs harde ontlasting sijpelen, zodat een kind met verstopping zelfs diarree kan lijken te hebben. Hoe weet je dan of je kind last heeft van verstopping? Je ziet dan vaak harde, gevormde poep die lijkt op konijnenkorrels of boomstammen. Ook zogenoemde remsporen in het ondergoed, buikpijn, chronische urineweginfecties en plasongelukjes zijn een teken van verstopping.

Bedplassen gaat vanzelf over(?)

FABEL 3: Als geduld hebt, komt je kind vanzelf over het bedplassen heen.

FEIT: Bedplassen verdwijnt alleen spontaan bij kinderen die niet vaak in bed plassen. Kinderen die dagelijks in hun bed plassen, kunnen er vaak niet zelfstandig vanaf komen. Als je kind van 4 jaar of ouder iedere dag in bed plast, heeft het hulp nodig. Denk aan de genoemde oplossing bij feit 1.

Onthoud, het is niet jouw schuld

FABEL 4: Als kinderen moeite hebben met zindelijkheidstraining, komt dat omdat hun ouders er te laat mee zijn begonnen.

FEIT: Het zijn de kinderen die het vroegst zindelijk worden die een paar jaar later de grootste problemen met bedplassen hebben. Kinderen die vóór hun tweede levensjaar zindelijk worden, hebben driemaal zoveel kans op het ontwikkelen van plasproblemen als kinderen die tussen hun tweede en derde leerjaar zindelijk worden. De vroege trainers hebben ook drie keer zoveel kans op verstopping. Ga dus niet overhaast aan de slag met zindelijkheidstraining, maar bouw het langzaam op.

Bedplassen
Geen reactie's

Geef een reactie