Wanneer mag een kind pinda’s en noten?

Wanneer mag een kind pinda’s en noten?

Als jonge ouder ben je vaak op zoek naar wat je kind wel of niet mag eten en wanneer het dat eten dan wel mag. Voor veel voedingsmiddelen, zoals pinda’s en noten, druiven, sushi en gerookte zalm is duidelijke instructie wanneer je je kind dit eten mag geven. Zo zegt “men” dat hele druiven pas vanaf vijf jaar oud gegeten mogen worden en tot die tijd door de helft gesneden moeten worden.

Ik begrijp dit advies heel goed, want er is verstikkingsgevaar, maar toch hou ik mij niet aan dit advies. Als Morris de hele tent bij elkaar schreeuwt omdat hij druiven wil, dan weet ik niet hoe snel ik een bakje met die dingen voor hem neer moet zetten. Bij pinda’s is dat een heel ander verhaal. Die dingen zijn hard en soms scherp en geven minder mee bij eventuele verstikking. Wanneer mag een kind noten en pinda’s? Ik ging op onderzoek uit en vond hele nuttige informatie.

Wanneer mag een kind noten en pinda’s?

Voordat ik antwoord ga geven op die vraag is het relevant om te weten waarom je jezelf deze vraag stelt. Pinda’s zijn voor kleine kinderen namelijk op verschillende manieren gevaarlijk. Volgens verschillende bronnen kun je vanaf een maand of vier pinda’s en noten kopen voor jullie kind. Het Voedingscentrum geeft wel een aantal waarschuwingen bij het eten van pinda’s en noten. Voordat je jullie spruit full on broodjes pindakaas gaat voeren is het namelijk aan te raden eerst te checken of het kind niet allergisch is voor pinda’s of noten. Als je een sterk vermoeden hebt dat je kind klachten krijgt na het eten van pinda’s of noten, is het beter om je kind geen noten of pinda’s te geven tot uitgezocht is wat er aan de hand is.

Hele pinda’s en noten kun je het beste pas geven vanaf een jaar of vier. Tot die tijd zijn de tanden en kaakspieren niet voldoende ontwikkeld om dit eten goed te kauwen en slikken. Het geniet dan ook de voorkeur om tot die tijd gemalen noten gemend met fruit of doe ze door de risotto met kip en cashewnoten. Om te kijken of de luchtpijp al wijd genoeg is om niet in voedsel te stikken kun je kijken of je kind met zijn of haar arm over het hoofd het oor aan de andere kant aan kan raken. Is dit het geval, dan kun je zonder problemen veilig pinda’s en noten eten.

Moet je advies over het veilig pinda’s en noten eten serieus nemen?

Zelf ben ik van mening dat je als ouder je kind het beste kent en daarom zelf kan bepalen wanneer je een kind bepaalde soorten eten kunt geven. Het mag logisch zijn dat je een anderhalfjarige geen hele macadamia noten gaat  geven. Morris is uiterst bedreven in het doormidden bijten van Druiven en die snij ik dus niet meer door de helft. Zalm eet hij al sinds kerst vorig jaar en ook bepaalde kazen vindt hij heerlijk. Probeer dus te denken met je boeren verstand en maak geen hele toestand van wat je kind mag eten of niet. Dat is uiteindelijk jouw eigen beslissing.

Wanneer mag een kind pinda s en noten?
Geen reactie's

Geef een reactie