Waarom voorlezen belangrijk is voor kinderen

Waarom voorlezen belangrijk is voor kinderen

Al sinds mijn zoon een paar maanden is, lees ik hem voor uit kinderboeken, sprookjes en doeboeken voor kinderen. Ik begon met voorlezen, omdat ik vond dat mijn zoon meer woorden moest horen dan alleen de gesprekken van zijn ouders en de geluiden van de televisie. Zonder onderzoek te doen ging ik kinderboeken kopen. Al snel merkte ik dat mijn zoon het voorlezen geweldig vond.

Voorlezen is leuk

Dat is dan ook de eerste reden waarom voorlezen belangrijk is voor kinderen. Voorlezen is leuk! Naast het bevorderen van de ontwikkeling vonden kinderen het leuk om voorgelezen te worden. Of dit nu voor het slapen gaan is, of gewoon overdag, ik ken geen kind dat geen glimlach op zijn of haar mond krijgt als je vraagt samen een boekje te lezen.

Je kind slaapt beter door voorlezen

De meeste ouders lezen voornamelijk voor vlak voor het slapen. Dit rustmoment zorgt ervoor dat je kind vlak voor het slapen iets kan kalmeren en vaak met een onschuldig en fijn verhaal in slaap kan vallen. Ook helpt voorlezen bij het creëren van routine. Als jonge kinderen ergens behoefte aan hebben, dan is het wel rust, ritme en regelmaat. Hier in huis is het al jaren de standaard. Douchen, tandenpoetsen, pyjama aan, boekje lezen en slapen.

Verhaaltjes zorgen voor een grotere woordenschat

Doordat je samen met je kind steeds andere boekjes leest (maar ook soms tot in den treuren dezelfde), leert je kind ook steeds meer woorden die je niet vaak in het dagelijks leven gebruikt. Mijn verbazing was groot toen mijn zoon op driejarige leeftijd met het woord wervelwind aan kwam zetten. Dat had hij dus gewoon overgenomen uit één van de voorleesboeken die we eerder die week hadden gelezen. Steeds vaker merk ik dat hij woorden overneemt en ook in context kan plaatsen. Dat maakt me zo trots.

Minder schermtijd door voorlezen

Hoewel ik thuis geen specifieke schermtijd hanteer, merk ik wel dat we minder televisie kijken als er ook voorgelezen wordt. In het weekend vaak nog minder dan doordeweeks en we verslinden dan echt drie voorleesboeken per dag. Doordat ik mijn zoon ook vragen stel over het voorleesboek probeer ik het lezen interactief te maken en hem niet alleen passief te laten luisteren. Ideaal als je even geen op de bank hangende, televisie kijkende peuter of kleuter wil.

Voorlezen geeft een breder perspectief

Met voorlezen maakt je kind dingen mee die het normaal niet mee zou maken. Of het nu een schetenboek met jungledieren is, of een boekje over Paw Patrol, het wakkert de fantasie van je kind aan en geeft het daarmee een breder perspectief. Natuurlijk zijn de meeste boekjes vanuit fantasie geschreven, maar ook daarmee ontwikkelen hersenen zich. Inmiddels lees ik mijn zoon kinderboeken 4 jaar voor. Ik merk dat hij dat soms nog een beetje moeilijk begrijpt, maar elke keer als ik hem voorlees komen we een stapje verder.

Voorlezen helpt bij binding met je kind

Ik weet niet of dit bij alle ouders zo is, maar ik merk dat voorlezen echt helpt bij de binding met mijn zoon. Door samen het verhaal te lezen en door te genieten van het moment dat je samen hebt krijgt je kind de kans te luisteren naar je stem in een andere manier dan doorgaans gebruikelijk is. Door vragen te stellen en af en toe een grapje te maken merk ik ook dat mijn zoon graag bij mij is en me een dikke knuffel en een kus geeft voor het slapen gaan. Dit is vroeger weleens anders geweest…

Plaatjes kijken is goed voor creativiteit

Als laatste is voorlezen en daarmee plaatjes kijken goed voor de creativiteit van kinderen. Kinderen wennen hierdoor aan vormen en kleuren, maar de plaatjes helpen ook zeker om een beeld te vormen in hun hoofd over het verhaal. Dit helpt op zijn beurt weer met het ontwikkelen van creativiteit. Mijn advies aan alle ouders is dan ook om niet simpelweg een verhaaltje op te dreunen, maar je kind te betrekken bij het voorlezen door het stellen van vragen en het kijken van plaatjes.

De boeken die je op de afbeeldingen ziet komen uit het proefpakket van Boekskes. Een kinderboeken abonnement waarbij je elke maand verzekerd bent van 4 leuke kinderboeken voor een voordelige prijs. Met de voorleesboeken in het pakket hebben we in ieder geval veel plezier gehad!

Voorlezen
Voorlezen belangrijk kinderen
Kind voorlezen belangrijk
Geen reactie's

Geef een reactie