Verzekering voor ouders: wat te doen als er iets misgaat?

Verzekering voor ouders: wat te doen als er iets misgaat?

Wanneer je een ouder bent van jonge kinderen, weet je dat er altijd wel iets mis kan gaan. Of het nu gaat om een ongeluk in huis, schade aan spullen van anderen of zelfs lichamelijk letsel, je wilt altijd goed voorbereid zijn. Een aansprakelijkheidsverzekering of woonverzekering kan hierbij helpen. Maar welke verzekering is geschikt en welke dekking heb je nodig? Wij geven je 7 tips.

1. Wees je bewust van de risico’s

Ouders van jonge kinderen moeten zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen. Denk bijvoorbeeld aan brand, inbraak of waterschade. Maar ongelukken in huis of schade die je kinderen aanrichten, kunnen flinke kosten met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je weet welke risico’s er bestaan en welke verzekeringen je hiertegen kunt afsluiten.

Ook is het raadzaam om bijvoorbeeld te kijken naar het eigen risico en het maximaal te verzekeren bedrag van bijvoorbeeld je woonverzekering. Zo heb je vaak een lager eigen risico en een hoger verzekerd bedrag nodig als je meerdere kinderen hebt. Zijn de risico´s in kaart en heb je duidelijk wat je wilt verzekeren, dan kun je bellen met je verzekeraar wat zij jou aan kunnen bieden

2. Kies de juiste verzekering

Voor de meeste risico’s bestaat er wel een verzekering. Denk bijvoorbeeld aan een inboedel- of woonhuisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering. Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Maak daarom een goede afweging en kies de verzekeringen die bij jou passen.

  • De woonhuis- of opstalverzekering is een verzekering die hulp biedt bij schade aan alles wat aard/ of nagelvast zit aan de woning. Deze kun je vaak alleen afsluiten als de woning jouw eigendom is.
  • Een inboedelverzekering is een verzekering voor de spullen in (en soms ook om) jouw huis. Een mooi voorbeeld: omdat een laminaatvloer vaak een zwevende vloer is, valt deze doorgaans onder de inboedelverzekering en niet onder de opstal- of woonverzekering.
  • Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je af om je te dekken tegen schade die jij of je gezinsleden aanbrengen aan de eigendommen van anderen. Schade die je echter aanbrengt met de auto, bijvoorbeeld omdat je kind de deur tegen de auto van een ander laat waaien, valt weer niet onder deze verzekering, maar onder de WA-verzekering van de auto.
  • Met een rechtsbijstandsverzekering ben je gedekt tegen juridische kosten, maar ook bijvoorbeeld het verhalen van schade op de aansprakelijkheidsverzekering van iemand anders. Let goed op de voorwaarden, veel verzekeringsmaatschappijen kopen kleine schades onder een bepaald bodembedrag af.

3. Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent

Wanneer je een verzekering afsluit, is het belangrijk om te checken of je goed verzekerd bent. Zorg ervoor dat je de polisvoorwaarden goed doorleest en controleer of de dekking voldoet aan je verwachtingen. Ga ook niet zomaar akkoord met iedere verzekering. Het loont om een beetje te shoppen voor verzekeringen. Door de voorwaarden te kennen en te weten waar je aan toe bent, sta je later voor minder vragen.

4. Wees voorzichtig met je spullen

Ouders van jonge kinderen moeten extra voorzichtig zijn met hun spullen. Zorg ervoor dat je kostbare spullen, zoals laptops of tablets, goed beveiligd zijn. Bewaar ze bijvoorbeeld in een kluis of in een veilige plek buiten het bereik van je kinderen. Toen ik werkte voor een grote verzekeringsmaatschappij kreeg ik iedere dag tientallen meldingen van glazen drinken die over laptops heen waren gegaan, kapotte beeldschermen van peperdure smartphones en brandjes die waren ontstaan door een kind dat een kaars had omgegooid. Een ongeluk zit, vooral als je kinderen hebt, in een klein hoekje. Hou daar rekening mee.

5. Maak schade zo snel mogelijk melding

Mocht er toch iets gebeuren, dan is het belangrijk om de schade zo snel mogelijk te melden. Zo voorkom je dat de schade erger wordt en kun je de kosten beperken. Veel verzekeringsmaatschappijen eisen ook van hun verzekerden dat een schade binnen 24 uur gemeld wordt. Dit moet vaak telefonisch, maar kan ook steeds vaker online via de website van de verzekeraar.

6. Wees voorzichtig met geld

Ouders van jonge kinderen moeten extra voorzichtig zijn met geld. Geef je kinderen bijvoorbeeld geen geld mee als ze naar buiten gaan. Zo voorkom je dat ze iets kopen wat ze niet nodig hebben of dat ze geld verliezen. Contant geld kent binnen de meeste verzekeringen een gemaximeerd bedrag en de dekking van de meeste inboedelverzekeringen stopt bij de deur. Ben je dus geld kwijt geraakt of heeft één van je kinderen geld verloren onderweg, dan is de kans groot dat je jouw woonverzekering hier niet op aan kunt spreken.

7. Neem contact op met de verzekering

Mocht er toch iets gebeuren, neem dan altijd contact op met de verzekering. De verzekering kan je helpen met het claimen van de schade of het verhalen van de kosten. Bespreek met de medewerker van de klantenservice wat precies de situatie is en deze medewerker kan direct voor jou nagaan of er dekking is op één van de door jou afgesloten verzekeringen.

Verzekeringen voor ouders
Geen reactie's

Geef een reactie