Tips om je peuter beter te laten slapen

Tips om je peuter beter te laten slapen

In iedere levensfase van je kind zijn er andere factoren die de slaap kunnen beïnvloeden. Zo zijn voor een baby voeding en temperatuur vaak dingen waar je op moet letten om je baby goed te laten slapen. Voor een dreumes is licht en omgevingsgeluid de grote afleider. Aangezien mijn zoon een hele goede slaper is ben ik gaan kijken wat nu de dingen zijn die mijn ex en ik doen om hem goed te laten slapen. Dit kun jij dan weer gebruiken om je peuter beter te laten slapen.

Verduisterende gordijnen

Ooit hebben we mijn zoon geleerd dat het tijd was om naar bed te gaan zodra het donker was. Waarschijnlijk was dit ergens in de winter, want afgelopen zomer beet deze zin ons keihard in onze kont en was het drama om de kleine man voor tienen in bed te krijgen. Gelukkig brachten verduisterende Plissegordijnen daar verandering in. De gordijnen zien er modieus uit, zijn veilig voor mijn zoon en maken de hele kamer donker, zodat het lijkt alsof het buiten nacht is. Probleem opgelost.

Op tijd naar bed

Het komt nogal eens voor dat peuters nog tot een uur of negen ’s avonds wakker zijn. Uit onderzoek blijkt dat laat naar bed gaan slecht is voor de ontwikkeling van je kind. Daarnaast vervaagt hiermee ook het dag- nachtritme van je peuter. Door op tijd naar bed te gaan zal je peuter makkelijker in slaap vallen en zelfs langer doorslapen. Mijn zoon ligt tussen 19.15 en 19.45 uur op bed. Iedere uitzondering die ik daarop maak zorgt automatisch voor een nachtelijk drama, bedplassen of heel vroeg wakker zijn. Probeer dus streng te zijn met naar bed toe gaan. Het is immers in het belang van de ontwikkeling van jouw peuter.

Voorlezen voor het slapen gaan

Voordat we gaan slapen lees ik in negen van de tien gevallen nog een verhaaltje voor aan mijn zoon. Dit verhaaltje mag hij zelf kiezen, maar om keuzestress te voorkomen mag hij wel kiezen uit maar drie boekjes of verhaaltjes. Probeer het voorlezen niet af te raffelen, maar laat je kind echt opgaan in het verhaal. Je zal zien dat de oogjes langzaam dichtvallen en je hebt er de hele nacht geen kind meer aan.

Vast ritueel voor je peuter gaat slapen

Naast voorlezen bestaat het bedtijdritueel van onze peuter uit nog een aantal andere zaken. Zo mag hij na het eten nog heel even televisie kijken en mag hij vervolgens rond 19.15 zelf de tv uitzetten. Daarna gaan we uitkleden, douchen, tandenpoetsen en gaat hij vervolgens het bed in. De maandagen mag hij altijd bij mij in bed, om op die manier een beetje te acclimatiseren van een week lang bij zijn moeder zijn. De andere dagen gaat hij lekker in zijn eigen bed. Na het verhaaltje krijgt hij een kus, zeggen we allebei “Ik hou van jou, slaap lekker” en binnen vijf minuten slaapt de kleine man.

Geen telefoons of tablets

Hetgeen onze zoon het allerbeste helpt bij het goede slapen is dat hij niet of nauwelijks toegang heeft tot een telefoon of tablet. Hij heeft geen idee wat YouTube is en kan op mijn telefoon nog net het icoontje van de fotocamera herkennen. De ene ouder zal zeggen dat dit een gemis is, maar ik denk dat het heel fijn is dat mijn kind niet urenlang met zijn neus in een beeldscherm zit. Mocht jouw peuter toch een tablet hebben, dan raad ik aan om zo’n uur voor het slapen gaan de tablet uit te zetten om zo snel je peuter beter te laten slapen.

Peuter beter slapen
Geen reactie's

Geef een reactie