Stoere jongensnamen

Stoere jongensnamen

Toen we net wisten dat de moeder van Morris zwanger was gingen we er eigenlijk meteen vanuit dat de baby in haar buik een meisje zou zijn. De stress sloeg ons dan ook om het hart toen uit de pretecho van een paar weken later bleek dat we niet in verwachting waren van een meisje, maar dat er een jongen geboren zou worden in huize Van Laere. Het heeft vervolgens nog zeker 20 weken geduurd voordat we de meest passende naam voor onze zoon wisten. In de weken daarvoor zijn namelijk duizenden stoere jongensnamen de revue gepasseerd, maar bij iedere naam hadden we wel een associatie. Alle jongensnamen die wel in aanmerking kwamen hebben we opgeschreven en daar kwam vervolgens ook niks uit. Wel heb ik de namen bewaard om met jullie te kunnen delen.

Stoere jongensnamen

Wat mensen een stoere naam vinden verschilt per persoon. Ook wil de stoerheid van een naam nog weleens afhangen van je omgeving. Het ligt ook vaak aan waar je de naam mee associeert. Zo zullen de ouders op de voetbalclub andere namen heel stoer vinden dan de ouders op de hockeyclub. Tegen de zwangere vrouwen in mijn omgeving zeg ik altijd: “Zet eens mr. dr. voor zijn naam en kijk of je het dan vertrouwt als iemand die zo heet jou moet gaan opereren.” Ik zou mij persoonlijk graag laten opereren door een Morris Reinier Valentijn van Laere.

Wat maakt een jongensnaam stoer?

Er zijn verschillende dingen die een jongensnaam stoer maken. Wat dit precies is, daar kon ik tijdens mijn onderzoek niet precies mijn vinger op leggen. Wel kwam ik een aantal zaken tegen die mij opvielen. Die heb ik voor jullie op een rijtje gezet.

  • Hoewel Morris niet een mega stoere naam is, het is ook geen standaard naam die je vaak hoort. Dat is wat mij betreft een vereiste voor een stoere naam. Het moet geen duizend in een dozijn naam zien die je op iedere basisschool of kinderopvang twintig keer hoort.
  • Een andere “regel” voor een stoere jongensnaam is dat deze vaak maar één lettergreep heeft. Namen als Jax, Dex, Raf of Jack hoor je de afgelopen jaren steeds vaker voorbij komen. Een dergelijke naam is misschien niet helemaal mijn smaak, maar stoer vind ik ze wel.
  • Stoere namen zijn vaak (afgeleid van het) Engels. Namen als Piet, Wim of Dirk hoor je niet vaak meer en hebben ook maar één lettergreep, toch zou ik deze niet als stoer bestempelen. Jack, Dean en Tom daarentegen zijn best hele stoere namen.
  • Om de één of andere reden lijkt het ook zo te zijn dat namen van bekende mannen of figuren ook als stoer worden gezien. Hoeveel jongens werden er niet Brandon of Dylan genoemd in de hoogtijdagen van Beverly Hills 90210?

Regels voor het kiezen van een naam voor je zoon

In principe ben je helemaal vrij om iedere naam voor je zoon te bedenken. Er zijn echter een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Als je de naam van je zoon komt aangeven bij de burgerlijke stand, dan mag de ambtenaar van de burgerlijke stand een naam weigeren. In de volgende gevallen kan dit voorkomen:

  • De naam is ook een bestaande achternaam. Uitzondering hierop is als het ook al een bestaande voornaam is, zoals Roos.
  • De naam is bespottelijk. Je mag je zoon dus geen vanille vla of blokje noemen.
  • Scheldwoorden zijn ook taboe. Noem je zoon dus Claude en geen Kloot.
  • Ook een naam die uit te veel namen bestaat mag niet.

Als de naam wordt geweigerd door de ambtenaar van de burgerlijke stand, dan mag je de naam altijd nog aanpassen. Doe je dit niet, dan mag deze ambtenaar jouw kind een naam geven. Ben je het niet eens met het besluit, dan kun je dit aanvechten via de rechter. Hiervoor zul je wel een advocaat in de arm moeten nemen.

Inspiratie opdoen voor stoere jongensnamen

Als je je goed wil voorbereiden op het geven van een hippe naam aan jouw zoon, dan zijn er talloze apps en websites die je kunt gebruiken. Mijn ervaring is echter dat deze apps en websites vooral putten uit één en dezelfde bron: het voornamennamenbestand van de Sociale Verzekeringsbank.

Het is veel effectiever om op de geboortekaartjes te kijken bij de verloskundige en om goed je oren open te houden als je door de Babypark loopt. Als je al kinderen hebt is een kinderopvang of basisschool ook een enorme bron van inspiratie voor een stoere jongensnaam. Of je doet het net als de moeder van Morris: midden in de nacht wakker worden en zeggen: “We noemen hem geen Reinier, we noemen hem Morris!”

Stoere jongensnamen
Geen reactie's

Geef een reactie