Schermtijd heb je zelf in de hand

Schermtijd heb je zelf in de hand

Hoewel het belangrijk is dat je kind niet de hele dag aan een scherm gekleefd zit, is overdrijven ook een vak. Zo vind ik persoonlijk dat ouders die heel standvastig vasthouden aan een maximale schermtijd, of die schermtijd door hun kinderen laten verdienen, erg overdreven. Schermtijd heb je namelijk zelf in de hand.

Om zelf volop te genieten van jouw Samsung a53 5g en zonder onderbreking te kunnen Whatsappen, foto´s nemen van je kind of te scrollen door TikTok, is het belangrijk dat je voldoende alternatieven biedt. Mijn zoon heeft nog geen flauw idee hoe mijn mobiele telefoon werkt, maar is bijvoorbeeld een kei met Lego en kan tekenen als de beste, ook al is hij pas vier jaar oud.

Schermtijd hebben we in ons huishouden nooit als een probleem gezien. Ook nadat mijn ex en ik uit elkaar gingen waren hier goede afspraken over. Eerst al het andere en dan pas spelletjes of filmpjes op telefoon, tablet of televisie. Inmiddels is mijn zoon dus vier jaar oud, maar heeft hij nog geen idee wat een vlogger is. Gelukkig maar in mijn ogen.

Ook onderweg mag mijn zoon naar een scherm kijken

Alternatieven zijn dus het toverwoord als het op vervanging van schermtijd aankomt. En wil mijn zoon een filmpje kijken, dan hoeft hij dat niet te verdienen. Als het uitkomt en het maakt niet te veel herrie, dan mag hij van mij op de tv of op de laptop een tekenfilm kijken. Ook als we onderweg zijn is het kijken van een tekenfilm geen probleem. Hiervoor heb ik namelijk een oude mobiele telefoon met prepaid internet.

Aangezien we heel onregelmatig maar ver reizen met de auto of trein, is een eigen mobiel met prepaid internet echt een uitvinding. Je hoeft niet iedere maand een vast bedrag te betalen en je kun waar je wilt en wanneer je maar wilt het beltegoed opwaarderen. Zo hou ik mijn zoon rustig tijdens het reizen en hou ik de kosten beperkt.

Zoek alternatieven voor schermtijd

Als je ervoor zorgt dat je kind andere dingen leuker vindt dan naar een schermpje kijken, dan is het schermtijd debacle al snel geen probleem meer. Het gaat puur om de vakjes die opengaan in het brein van je kind. Ik heb ervoor gekozen om mijn zoon niet te vroeg te introduceren aan tablets, YouTube en andere flitsende, snelle afleidende zaken. Daar krijgt hij later nog kansen zat voor. Laat hem eerst maar knutselen, Legoën en ravotten in het bos of de binnenspeeltuin.

Mijn advies voor andere ouders is om hetzelfde te doen. Het lijkt zo rustgevend om je kind even een apparaatje in de handen te drukken en dan zijn ze stil, maar is hetzelfde niet het geval met een beetje klei, viltstiften of een bak met Paw Patrol speelgoed?

Alternatieven schermtijd
Schermtijd alternatieven
Geen reactie's

Geef een reactie