Op zoek naar hobby voor je kind waar muziek in zit?

Op zoek naar hobby voor je kind waar muziek in zit?

Er zijn veel termen die worden losgelaten op het educatieve nut van een muziekinstrument. Lange scrabblewoorden zoals ooghandcoördinatie bijvoorbeeld. Maar bovenal is het leren maken van muziek op jonge leeftijd fijn, gezellig, leuk en inspirerend. Het is tenslotte niet altijd weer om buiten te spelen.

Typisch Nederlands weer

Want natuurlijk zie je je zoon of dochter het liefst ravotten; zorgeloos door het gras rollen, in een zwembad plonzen of een potje straatvoetbal spelen. In Scandinavië maakt de friluftsliv – letterlijk frisseluchtsleven oftewel het buiten leven – zelfs deel uit van de opvoeding. En worden verregaande voorzorgsmaatregelen zoals helmen en zijwieltjes liever vermeden omdat een kind met vallen en opstaan sneller leert. Aan de andere kant: je kunt nog zo goed een zorgvergelijker geraadpleegd hebben, liever gebruik je die zorgverzekering niet voor calamiteiten (kloppen we af). Maar hoe je dit ook aanpakt als ouder, het is ook wel eens typisch Nederlands weer en dan zit je liever samen binnen.

Instrument

Een indoor-hobby is daarom net zo belangrijk. Er zijn tal van technische termen los te laten op de vraag waarom het bespelen van een instrument goed is voor een kind. Maar het moet vooral leuk zijn. Mede dankzij de technologie die beschikbaar is, kan dat. Het moet geen project worden waarbij pa of ma een ijzeren regime hanteert: wanneer je kind geen aanleg heeft of er simpelweg geen zin meer in heeft, streeft het zijn doel voorbij. Probeer het zelf maar eens, gitaar- of pianospelen. Dit laatste is trouwens een leuke tip: samen op muziekles!

Liedjes naspelen

We nemen als voorbeeld de gitaar. Met enkele grepen zijn al veel bekende liedjes na te spelen. Deze akkoorden leer je via vrienden of familie, of online. Geen moeilijk gedoe met notenbalken of toonladders, dat kan later altijd nog, maar direct de kick van het muziek maken: het ten gehore brengen van je favoriete liedjes. Voor zowel kind als ouder treedt hierbij de stressvermindering die je ook bij andere hobby’s hebt, in werking.

Instrument kopen? Eerst tweedehands

Op een ouwe fiets moet je het leren, luidt een bekende uitdrukking. Wanneer een kind aangeeft te willen drummen of gitaarspelen kan het een bevlieging zijn, dus ga eerst voor een tweedehands instrument. Pas wanneer het daadwerkelijk een passie wordt, en dat zie je vanzelf, kun je meer gaan investeren. Er wordt langs de lijn wel eens tegen al te fanatieke voetbalvaders geroepen dat het vooral om het spelplezier gaat – dit geldt net zo goed voor muziek maken. Wie weet neem jij zelf ook wat lessen om je in te leven en krijg je er net zo veel lol in.

Instrument spelen als hobby
Geen reactie's

Geef een reactie