Op een andere manier leren op de basisschool

Op een andere manier leren op de basisschool

Na zes weken vakantie zijn voor de meeste gezinnen de scholen weer begonnen. Kinderen in de leeftijd van vier tot 12 jaar mogen dus weer dagelijks leren, ontwikkelen, spelen en sociale contacten opdoen. Hoewel school natuurlijk veel met leren uit boeken te maken heeft, komen er tegenwoordig ook steeds meer andere vormen van lesmateriaal naar voren. Alleen maar lezen is namelijk niet meer echt van deze tijd. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar onderstaande vormen van leren. Je zal zien dat ook leren zonder boek goed te doen is.

Dansworkshop op school

Dansen is de ideale manier om kinderen van hun kont af te krijgen en te laten bewegen. Een dansworkshop op school is dan ook een ideale manier om kinderen te laten bewegen. Ook Laat je ze kennis maken met de (on)mogelijkheden van hun lichaam. Laat kinderen zo’n dansworkshop nemen in plaats van of tijdens de gymles en je merkt dat samenwerken op den duur gemakkelijker wordt. De leerlingen gaan rekening met elkaar houden en zullen in hun eigen kracht gaan staan.

Tijdens een dansworkshop zie je vaak dat de leerlingen in het begin nogal ongemakkelijk gedrag vertonen. School in namelijk nog steeds een soort “populariteitswedstrijd”. Maar als iedereen ziet dat alle begin moeilijk is en zelfs de populaire kinderen over hun voeten struikelen, is het ijs snel gebroken. Leerlingen nemen hun ruimte, bewegen groots en maken nieuwe vriendschappen. Dansen is voor iedereen en bijna iedereen vind dansen leuk!

Theaterworkshop op school

Naast dansen is ook theater een mooie manier om leerlingen in het basisonderwijs iets nieuws bij te brengen. Door het gebruik van het lichaam als medium en de acteervaardigheden van de leerling als middel, kun je kinderen op een hele brede manier laten ontwikkelen. Een theaterworkshop op school kan gebruikt worden om te leren presenteren, improviseren of acteren. Door deze theaterworkshops op school nemen leerlingen in het basisonderwijs op een hele andere manier lesstof in zich op en ontwikkelen ze vaardigheden die bij een ouderwets leerjaar onbenut zouden zijn gebleven.

Als middelbare scholier heb ik een aantal jaren drama gehad en ik kan je vertellen dat je niet alleen leert over Shakespeare en grote Griekse filosofen. Ook het belang van lichaamstaal, je plek innemen en het belang van communicatie zijn dingen die je kunt leren met theater op school. Ik leerde het op de middelbare school, maar hoe vroeger, hoe beter toch?

Leren met LEGO

Steeds vaker kom ik LEGO tegen op basisscholen. Als AFOL kan ik dat natuurlijk alleen maar toejuichen. Het mooie is dat LEGO op de basisschool niet alleen maar word gebruikt om te spelen, maar ook om daadwerkelijk iets te leren! Of het nu gaat om time management, rekenen of programmeren/robotica, van LEGO kun je alles maken en dus ook heel veel leren.

Geschiedenis leren met toneel

Waarom weten mensen die op een christelijke basisschool gezeten hebben het kerstverhaal al vanaf een jonge leeftijd en onthouden dit vaak nog tot ver na hun pensionering? Waarschijnlijk is dit omdat ze het kerstverhaal hebben moeten spelen op school. Zo is het ook met belangrijke lessen uit de geschiedenis. Nu verwacht ik niet dat de hele slag bij Nieuwpoort gaat worden nagespeeld, maar simpele geschiedkundige zaken kunnen op een hele leuke manier worden nagespeeld en zo beter worden onthouden.

Geschiedenis leren met toneel is een leuke manier om kennis vergaren en speelzaam leren samen te brengen. Leerlingen onthouden gebeurtenissen vaak langer en kunnen vaak gebeurtenissen tot in detail navertellen, omdat het lijkt alsof ze het zelf hebben meegemaakt.

Andere manier van leren basisschool
Geen reactie's

Geef een reactie