Moet je je als ouder schuldig voelen als je je baby laat vallen?

Moet je je als ouder schuldig voelen als je je baby laat vallen?

Als ik de ouders in mijn omgeving mag geloven gebeurt het iedereen weleens. Je let even niet op en bam, daar ligt je kind op de grond. Moet je je als ouder schuldig voelen als je je baby laat vallen? Nu kun je een baby laten vallen op verschillende manieren. Niet opletten terwijl je baby op ontdekkingsreis gaat is er één van en dat gebeurde mij afgelopen maandag. Morris en ik waren op het grote bed een beetje aan het spelen toen onze hond Fred op het bed sprong. Ik werd daardoor afgeleid en voor ik het wist zag ik in mijn ooghoek Morris van het bed afkukelen!

Moet je je als ouder schuldig voelen als je je baby laat vallen?

Ik was er als de wiedeweerga bij en nog voor ik bij hem was begon hij te huilen. Op zo’n moment is dat eigenlijk het enige wat je wil horen. Een soort van teken van leven.Huilende kinderen zijn niet fijn, maar als ze net van 78 centimeter hoog zijn gevallen dan wil je dat echt wel horen. Ik tilde Morris snel op om hem te troosten. Achteraf gezien niet verstandig, maar het was het eerste wat mijn papabrein registreerde. Kind valt, kind huilt, kind moet getroost. Gelukkig bleek het behalve een flinke bult op zijn hoofd allemaal mee te vallen.

De schade aan mijn ego was waarschijnlijk groter. Moet je je als ouder schuldig voelen als je je baby laat vallen? Waarschijnlijk niet. Toch zal iedere ouder instemmend knikken als ik zeg dat ik me wel heel erg schuldig voelde. Waarom had ik niet beter opgelet? Wat deed Fred op het bed? Waarom kruipt dat kind over de rand van het bed? Wat stom dat ik niet eerst op Morris heb gelet! Dat soort dingen gaan toch door je hoofd. Ik heb Morris misschien wel een half uur geknuffeld. Toen we allebei van de schrik waren bekomen en ik mijn schuldgevoel een beetje had weg gerelativeerd  konden we allebei weer lachen.

Het gebeurt iedere jonge ouder wel een keer

Het had natuurlijk heel anders af kunnen lopen! Morris had van hoger kunnen vallen. Hij had op een rare manier neer kunnen komen en zijn nek kunnen breken! Natuurlijk zijn dat situaties die je van te voren niet kunt voorzien en ik zal hierdoor ook zeker niet beschermender zijn. Wel zal ik beter opletten als ik dreig het overzicht te verliezen. Moet je je als ouder schuldig voelen als je je baby laat vallen? Zeker niet. Het gebeurt iedere jonge ouder wel een keer. Zelfs door de wol geverfde ouders met vijf kinderen stoten het hoofd van hun baby weleens tegen een deurpost. Shit happens en meestal niet te erg.

Wel heb ik nu als goed voornemen om een kinder-EHBO  cursus te gaan doen. Als het een keer echt fout gaat weet ik in ieder geval hoe ik moet handelen. Mocht Morris een keer zijn arm breken of met zijn hoofd op de grond te recht komen, dan weet ik dat ik hem niet meteen op moet tillen. Dat ik eerst moet kijken of hij beweegt en hoe. Voor deze keer zijn we er goed vanaf gekomen zal ik maar zeggen. Moet ik mij als ouder schuldig voelen als je mijn baby laat vallen? Nee, maar ik moet me wel de ballen uit mijn broek schamen dat ik niet was voorbereid

Je kind laten vallen
Kind laten vallen
Baby gevallen
1 Reactie
  • Sherry
    Geplaatst op 17:57h, 21 december

    Het kan helaas gebeuren. Maar af en toe worden kindjes sterkee van het vallen en opstaan. Een EHBO-cursus ia altijd een ggoed idee.

Geef een reactie