Koortslip bij baby

Koortslip bij baby

Helaas of misschien wel gelukkig heb ik geen herinnering meer aan de koortslippen die ik had als baby of peuter. Wel herinner ik mij de koortslippen die ik had als jonge tiener en puber. Het brandende gevoel, de jeuk en de angstige blikken van mensen als je zo’n korst op je lip had waren geen bijster positieve ervaring. Mijn moeder zag de oplossing in het verhogen van mijn weerstand. Een goede kinderjas en een vitaminekuur zorgde dat de koortslip meestal binnen een week weer weg was. Een koortslip is over het algemeen niet gevaarlijk, alleen voor baby’s jonger dan 4 maanden kan besmetting met het virus dat de koortslip veroorzaakt gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Koortslip bij pasgeboren baby

Een koortslip bij een pasgeboren baby kan gevaarlijk zijn, zeker bij baby’s jonger dan 4 maanden. Bij hen is het afweersysteem namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Een koortslip bij de ouders kan in dat geval de oorzaak zijn van het optreden van een ernstig verlopende herpesinfectie bij de baby. Het virus kan zich verspreiden en een hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit is zeer ernstig en kan zelfs levensbedreigend zijn. Daarnaast kunnen ook huidafwijkingen, ontstekingen en ernstige ooginfecties ontstaan.

Ouders die last hebben van een koortslip dienen de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens de verzorging van hun pasgeboren kind:

 • Voorkom besmettingsgevaar door opengebarsten vochtblaasjes
 • Knuffel en zoen de baby niet
 • Gebruik niet het bestek van de baby
 • Was uw handen goed voordat u uw baby aanraakt
 • Zorg dat uw koortslip zo snel mogelijk geneest

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie van de lippen of van de huid daaromheen. Er ontstaan kleine blaasjes en deze worden rood. In de blaasjes zit vocht dat een koortslip erg besmettelijk maakt. Een koortslip is heel besmettelijk. Blijf dus van je koortslip af. Als je het per ongeluk toch aanraakt was dan je handen. De infectie met een koortslip kan jeuk veroorzaken, branden en pijn doen. Na ongeveer twee dagen veranderen de blaasjes in korstjes. Meestal zijn de korstjes van een koortslip na een week verdwenen.

Symptomen koortslip bij je baby

Wanneer uw baby het virus heeft opgelopen kunt u dit herkennen aan een aantal symptomen:

 • De baby voelt zich niet lekker
 • Heeft koorts of onder temperatuur
 • Is suf
 • Drinkt niet goed of spuugt

De helft van alle baby’s die een herpesinfectie heeft krijgt blaasjes en korstjes, maar deze zitten niet altijd rond de mond. Bij de andere helft van de geïnfecteerde baby’s ziet u niets. Dit maakt het herkennen van de infectie moeilijk. Vaak komt men er in dat geval later pas achter dat de baby besmet is met het herpesvirus.

Hoe ontstaat een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het herpesvirus is besmettelijk en wanneer je dat eenmaal hebt dan zit je er je hele leven aan vast. Dat betekent natuurlijk niet dat je ook je hele leven met een koortslip rondloopt, maar het virus blijft wel in je lichaam en bij lage weerstand kan de koortslip weer opvlammen.

Wat kun je doen als je baby een koortslip heeft?

Helaas is een koortslip niet te genezen. Het herpesvirus zal na besmetting een heel leven lang in het lichaam blijven. Dat betekent echter niet dat je niets tegen de symptomen van een koortslip kunt doen. Maak gebruik van de volgende tips als je baby last heeft van een koortslip:

 • Zorg tijdens een koortslip dat de baby voldoende eet en drinkt.
 • U kunt een natte doek op de pijnlijke plekken leggen
 • Bij veel klachten kunt u de baby in overleg met uw huisarts speciale pijnstilling geven
 • Wellicht in inbakeren een optie om verdere verspreiding te voorkomen

De koortslip geneest meestal binnen 7 tot 14 dagen na de eerste symptomen. Heeft u het vermoeden dat uw baby besmet is? Neem dan contact op met uw huisarts. Zeker wanneer uw baby jonger is dan 4 maanden

Baby koortslip
Geen reactie's

Geef een reactie