Inbakeren, martelen of makkelijk?

Inbakeren, martelen of makkelijk?

Inbakeren ziet er in het begin een beetje onbeholpen en misschien wat martelwerktuigerig uit. Toch, als ik de boekjes en websites mag geloven is inbakeren de ideale manier om je kind op een normale manier rustig en relaxed te laten voelen. Inbakeren.. Het ziet er niet uit, je kind in zo’n dwangbuis. Zo’n klein babyhoofdje bovenop zo’n witte sigaar. Zelf heb ik altijd het gevoel alsof ik Morris pijn doe als ik hem inbaker, maar met behulp van de moderne inbakerdoeken merk ik dat het zeker helpt bij het rustig in slaap komen. Morris heeft namelijk geen idee waar hij met zijn armen naartoe moet. Die dingen zitten natuurlijk, zolang je er nog niks mee doet, alleen maar in de weg. Dat resulteert doorgaans in een nogal komisch mime-spektakel, waarin hij nog het meeste lijkt op een hele kleine Eminem.

Wat is inbakeren?

Inbakeren is in wezen het van de schouders tot de voeten inwikkelen van je baby in een doek. Als je baby veel huilt in bed of als het vaak onrustig is, kan het “strak” inbakeren ervoor zorgen dat je baby rustig wordt. Bij inbakeren kun je niet zomaar je baby in de doek rollen, maar is het raadzaam wat techniek toe te passen.  De techniek kan per soort of merk inbakerdoek verschillen. In hoofdlijnen is de techniek van het inbakeren overal hetzelfde. Vaak bestaat een inbakerdoek uit twee delen, waarbij je eerst de armen van je baby langs het lijfje inbakert. Vervolgens gaat daar een grotere doek omheen die het hele lijf bedekt en ervoor zorgt dat ook de voeten in de inbakerzak zitten. Je baby lijkt nu nog het meest op een frietzak met een baby erin.

Bij inbakeren is het in eerste instantie huilen geblazen

Als we Morris inbakeren is het in eerste instantie huilen geblazen. Op de één of andere manier heeft hij door dat we hem gaan vastbinden of zo en heeft hij het gevoel dat dat iets negatiefs is. Door deze huilbui heb ik altijd een soort van weerstand tegen het inbakeren waar ik mezelf echt even overheen moet zetten. Zoals je straks in de video kunt zien duurt het huilen bij het inbakeren niet lang. Zodra hij een seconde of 30 in de Pacco gewikkeld is, heb je geen kind meer aan hem. Soms als hij krampjes heeft zie je hem nog weleens worstelen, maar dit kan geen blijvend letsel veroorzaken.

Waarom inbakeren?

Zoals ik al aangaf had ik eerst nogal wat weerstand tegen het inbakeren. Naast het gedrag van Morris als hij net was ingebakerd en de kosten van zo’n moderne inbakerzak vind ik onze kleine vooral een hele stille baby. Waarom is het dan nodig? Toen we bij het consultatiebureau waren geweest wist ik meteen waarom. Hij had nog geen 30 seconden een Pacco zak aan en hij viel direct in slaap! Het inbakeren gaf hem rust en hij kon nergens heen met zin armen, waardoor hij zichzelf veel minder in de weg zit bij het inslapen. Het warme en geborgen gevoel van het inbakeren zorgt voor een rustige baby die vaak hele nachten doorslaapt. Inbakeren is wat mij betreft een oplossing voor baby’s van 0 tot 4 maanden.

Martelen of makkelijk?

Maar is inbakeren nou martelen of makkelijk? Zelf ben ik inmiddels helemaal overstag. Morris heeft geen pijn door het inbakeren en met zijn houding is na drie weken ook nog niets mis. Daarnaast is hij rustiger en slaapt hij meer. Van martelen lijkt mij dus helemaal geen spraken. Om nou te zeggen dat het makkelijk is, is in mijn ogen net iets te simpel gezegd. Het is een hulpmiddel dat een probleem oplost. Heeft jouw kind het niet nodig omdat het direct inslaapt als het in zijn wieg gelegd wordt, dan is inbakeren niet nodig. Daarnaast vergt het inbakeren wel wat oefening. Als je eenmaal gewend bent en het helemaal in de vingers hebt, dan is het echt een uitvinding.

Als je wil weten hoe je jouw baby moet inbakeren, kijk dan even op de Youtube-video die ik heb gemaakt. Hier kun je zien hoe Morris reageert op het inbakeren en hoe je gebruik maakt van de Pacco zak.

Over het algemeen werken de inbakerzakken van de verschillende merken het zelfde, maar verschillen ze in detail. Onderstaand een lijst met de verschillende merken in willekeurige volgorde:

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen met inbakeren, dus laat je mening achter in de reacties of op mijn Facebookpagina

Ingebakerde baby
Inbakeren ja of nee
Inbakeren voor beginners
1 Reactie
  • Marloes de Jong
    Geplaatst op 09:41h, 11 april

    Leuke video!

    Wij hebben de puckababy gebruikt bij onze kindjes. Daar zitten de armen zelf niet vast. Hij gaat alleen om het middel heen en dan de zak dichtritsen en de knoop onderaan.
    Bij de Puckababy kunnen ze de armen dus nog wel iets bewegen, maar niet meer die grote slaan en schrikbewegingen. Dit was gelukkig voldoende voor onze kindjes. En om eerlijk te zijn, ik vond het über schattig “zo’n baby hoofdje op een witte sigaar”. 😃

Geef een reactie