Mag je kind mee op de scooter?

Mag je kind mee op de scooter?

De scooter is een handig vervoermiddel. Of je nu in de stad woont en niet voor ieder wissewasje de auto wilt pakken of als je in een dorp woont en alles is net buiten fietsafstand, met een scooter ben je er vaak sneller. Veel mensen gebruiken een scooter dan ook voor boodschappen, woon- werkverkeer of om in het weekend mee te touren. Als ik door Breda rij met de auto zie ik vaak mensen op een scooter rijden en die hebben dan hun kind voor- of achterop de scooter. Daardoor vroeg ik me af: mag een kind wel op een scooter? Ik zocht het voor jullie uit, zodat jullie dat niet meer hoeven te doen.

Kinderen op scooters: de wet

De Nederlandse wetgeving is nogal onduidelijk als het om leeftijden en meerijden op scooters aankomt. Er is geen minimum leeftijd voor kinderen die als passagier meerijden op een scooter. Voor het kind dat meerijdt moet tot acht jaar oud een daarvoor bestemd stoeltje zijn en moeten er voetsteunen zijn waardoor de voeten niet tussen spaken of velgen kunnen komen. Ook moet het kind dat meerijdt op de scooter zich voldoende vast kunnen houden.  Feitelijk zou je dus een pasgeboren baby in een daarvoor bedoeld kinderzitje mee kunnen nemen op de scooter. Je zoon of dochter van drie meenemen op de scooter mag dus ook, maar dus alleen als er een speciale stoel of zitje is en er voetsteunen en iets om je aan vast te houden is.

Je mag je kind onder de acht dus niet los voor je laten zitten op de scooter en ook achterop is het verboden om kinderen onder de acht te vervoeren zonder speciale zitting en steunen. Dit is echter niet wat ik zie gebeuren! Vaak nemen ouders hun kinderen even snel mee naar de kinderopvang door ze tussen de benen voorop de scooter te zetten. Veel ouders denken dat deze manier van vervoeren veilig is, maar vergeten dat ze met tussen de 25 en 45 kilometer per uur door de straat rijden. Mocht er spraken zijn van een ongeval de vliegt het kind over het stuur of in sommige gevallen erger nog: de ouder valt op het kind met alle gevolgen van dien.

Wanneer moet een kind een helm op op de scooter?

De Nederlandse wetgeving maakt onderscheid tussen snorscooters en bromscooters. Het verschil tussen bromscooters en snorscooters is vaak alleen de topsnelheid die zij kunnen rijden. Snorscooter mogen maximaal 25 kilometer per uur en bromscooters mogen 45 kilometer per uur rijden. Voor een bromscooter is een helm verplicht, ook voor alle passagiers, dus ook voor kinderen onder de 8 jaar oud. Voor snorscooters geld geen helmplicht, maar is het wel verstandig om passagiers onder de acht jaar oud een helm te laten dragen. Dit moet in beide gevallen een goedgekeurde helm zijn die je herkent aan een sticker met een E en een cijfer erin. Het cijfer 4 staat voor goedgekeurd in en voor Nederland.

Ben je verzekerd bij een ongeval met een kind achterop de scooter?

Of je scooter verzekerd is als je rijdt met een kind achterop is afhankelijk van of je je aan de wet houdt terwijl je je in het dagelijks verkeer beweegt. Als je met een scooter op de openbare weg rijdt moet je de scooter verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid. De WA-verzekering dekt schade die je met jouw scooter aanbrengt aan anderen. Ook dekt de verzekering het afslepen van de scooter na een ongeval. Naast de WA-verzekering kun je nog aanvullende dekkingen afsluiten, zoals WA Plus en de Allrisk verzekering of Cascoverzekering. Deze verzekeringen dekken ook schade bij diefstal en schade aan jouw eigen scooter.

Verzekeraars sluiten in de voorwaarden van de bromfietsverzekering vaak het uitkering van schade uit als niet voldaan is aan wettelijke verplichtingen. Je kunt hierbij denken aan rijden onder invloed, maar ook aan het vervoeren van een kind onder de acht jaren oud op een scooter zonder zitje. Het onveilig vervoeren van jouw kind kan dus ook de dekking van de verzekering van jouw scooter in gevaar brengen.

Is het veilig om je kind achterop de scooter mee te nemen?

Zelf zou ik onze zoon nooit meenemen achterop de scooter. Morris is nu twee jaar oud en erg bewegelijk. Ook in een speciaal kinderzitje achterop de scooter is geen garantie voor de veiligheid van jouw kind. Gaat het kind gewoon rustig zitten en laat het zich vervoeren, dan is het misschien een optie, maar ik sluit risico’s liever uit. Neem je een kind onder de acht zonder helm en zonder zitje mee op de scooter, dan is dat sowieso onveilig en tevens strafbaar.

Een scooter en dan vooral de bromscooter is een voertuig voor mensen van zestien jaar en ouder. Een kind heeft er in mijn ogen geen belang bij om vervoerd te worden op twee wielen die met 45 kilometer per uur over de weg razen. Het risico voor letsel is velen malen hoger dan transport in een auto of op de fiets. Houd hier dus rekening mee als je een kind meeneemt achterop de scooter.

Kind op scooter
Kind op scooter verzekerd?
Scooter verzekeren
6 Reactie's
 • Totaalbesparen
  Geplaatst op 09:52h, 16 december

  Wat goed dat je het allemaal zo helder hebt uitgezocht, Rob. Veiligheid boven alles! En natuurlijk is je scooter verzekeren ook van belang.

  Felix

 • Hendrik Jan
  Geplaatst op 11:06h, 02 mei

  Fijn dat je dit uitgezocht heb.
  Dus nog even voor de zekerheid een kind vanaf 8 jaar mag achterop een snorscooter (Max. 25 km/hr) zoals een volwassene. Precies dezelfde regels in principe?

 • Rob van Laere
  Geplaatst op 11:37h, 02 mei

  In principe gelden vanaf 8 jaar inderdaad de regels voor een volwassene

 • Schutte
  Geplaatst op 17:43h, 25 april

  Mogen er ook 2 kinderen mee op een snorscooter,dit zie ik vaak bij school

 • Rob vrees
  Geplaatst op 21:00h, 05 mei

  Dus ik mag onze kleinzoon wel vervoeren achter op mijn snorscooter mits hij in een goedgekeurd en veilig zitje zit en met een goed gekeurde helm op dan mag hij met opa mee op de snorscootet

 • Niet nodig
  Geplaatst op 23:50h, 04 augustus

  Ik ben ook enorm aan het twijfelen om een kinderzitje aan te schaffen voor de scooter. Onze scooter gaat max 25. De kleine van ons is nu 3 jaar. Ik voel mijzelf op de fiets vele malen kwetsbaarder dan op de scooter. Als ik ineens moet remmen dan heeft de achterband minder grip en dat merk je doordat de achterband trilt. Ook heb ik het idee bij smalle straatjes of paadjes dat de voorwiel dan alle kanten opgaat.
  Op de scooter heb ik veel meer grip door de brede banden ook als ik moet remmen dan kan ik in aantal sec. Stilstaan en dat heb ik bij de fiets totaal niet. Daarbij is de scooter stuk zwaarder en dus stabieler. Maar dit zijn mijn bevindingen..

Geef een reactie