Op welke leeftijd kun je je kind een smartphone geven?

Op welke leeftijd kun je je kind een smartphone geven?

Hoe oud je kind moet zijn voor een smartphone bepaal je als ouder natuurlijk zelf. Als verantwoordelijke en bewuste ouder ken jij jouw kind natuurlijk het allerbeste. Zo tussen de 8 en 10 jaar oud zal de vraag naar een mobiele telefoon voor het eerst naar boven komen bij je kind. Beïnvloed door vriendjes, klasgenoten en media als YouTube en TikTok krijgen de meeste kinderen rond deze leeftijd voor het eerst de behoefte aan een smartphone.

Waarom heeft een kind een smartphone nodig?

Wees eerlijk. We weten allebei dat een smartphone voor een kind geen bittere noodzaak is. Een mobiele telefoon is noodzakelijk voor praktische doeleinden als bellen in noodgevallen, een appje sturen als je kind wat later thuis is, maar verder is een smartphone enkel nodig voor het vermaak van je kind. Kinderen willen er graag bij horen en meepraten over filmpjes op YouTube en TikTok of Instagram. Zonder mobiel hoor je er op school gewoon niet meer bij.

Wat voor mobiel geef je jouw kind?

In eerste instantie zal je kind vragen om de nieuwste smartphone, bijvoorbeeld de Galaxy S22. Of jij jouw kind de nieuwste smartphone wil geven is volledig aan jou. Kies je toch voor een Samsung Galaxy S22, zorg dan wel dat je deze goed beschermt met smartphonehoesjes, screenprotector en een verzekering voor je mobiele telefoon. De nieuwste modellen hebben namelijk prachtige functies als een top camera, een veel snellere processor en helderder beeldscherm. Ook is de behuizing vaak een stuk steviger.

Een instapmodel smartphone als eerste telefoon voor je kind hoef je door de lagere aanschafwaarde minder te beschermen dan de allernieuwste smartphone. Vaak zijn het repareren van het scherm of het vervangen van de telefoon goedkoper dan een nieuw hoesje en verzekering. Natuurlijk kan zo’n goedkopere mobiel minder dan een Samsung Galaxy S22, maar de bekende apps gebruiken hoort absoluut geen probleem te zijn. Nadeel is wel dat je een instapmodel vaak na een jaar weg mag doen vanwege achterhaalde software en langzame hardware.

Gemiddelde leeftijd mobiel kind

Kreeg ik mijn eerste mobiel nog op mijn zeventiende, tegenwoordig heeft de meerderheid van de tienjarigen  al zijn of haar eerste smartphone. Ook voor het tiende levensjaar zijn er al best veel kinderen die een smartphone krijgen. Kinderen onder de 10 jaar nemen hun smartphone echter minder vaak mee de deur uit. Deze wordt dan vooral gebruikt om thuis apps te gebruiken. Pas rond groep 8 of de brugklas gaat de smartphone mee naar bijvoorbeeld school of de sportclub.

De gemiddelde leeftijd voor een mobiel is dus ongeveer 10 jaar oud. Voor die tijd wordt er vaak een mobiel zonder simkaart of met een prepaid simkaart gebruikt. Of je een kind van 10 nu jong vindt voor een smartphone of niet, feit is dat er inmiddels weinig tieners meer zijn zonder een bepaalde vorm van mobiele telefoon.

Waarvoor gaat je kind een mobiele telefoon gebruiken?

Vaak krijgen kinderen hun eerste mobiel onder het mom van: “Dan zijn ze bereikbaar in noodgevallen,” De mobiel wordt door je kind over het algemeen echter voor hele andere zaken gebruikt. Filmpjes kijken en posten op YouTube en TikTok bijvoorbeeld. Of spelletjes spelen, zoals Roblox en Minecraft. Vrij onschuldig zou je zeggen, maar hou de activiteit van jonge kinderen op hun smartphone goed in de gaten.

Gelukkig zit de mobiele telefoon van je kind ook vol met handige applicaties, zoals een rekenmachine, een trackfunctie, zodat je altijd weet waar je kind is en vaak ook een berichten app, zoals Whatsapp om met je kind korte berichten en foto’s te versturen. Zo hoef je niet voor ieder wissewasje te bellen.

Wat zijn de risico’s van een mobiel voor je kind?

Apps als TikTok en Roblox hebben namelijk ook een duistere kant. Er zijn volwassenen die kinderen benaderen zonder veel goeds van zin te zijn. Doordat een smartphone meestal verbinding heeft met het internet, heeft jouw jonge kind toegang tot miljoenen individuen over de hele wereld en zij ook met jouw kind. Het eerste gevaar is dan ook dat vreemden jouw kind kunnen benaderen voor allerlei soorten onheil.

Een tweede gevaar van een smartphone bij jonge kinderen is groepsdruk en online pesten. Hoewel dit ook offline plaatsvindt, is pesten met de komst van smartphones alleen maar toegenomen. Ook het versturen van pikante foto’s onder jonge kinderen komt steeds vaker voor. Dit is iets wat je je als ouder bijna niet voor kunt stellen, maar het gebeurt echt! Hou als ouder de mobiel van je kind dan ook goed in de gaten en hou pesten, groepsdruk en online etiquette bespreekbaar.

Rekening houden met de wensen van je kind

Gelukkig is het niet alleen maar negativiteit en gevaar als het op smartphones voor kinderen aankomt. Vaak is een smartphone vooral een statussymbool. Het is dan ook aan te raden om voor de aanschaf van een mobiel te luisteren naar de wensen van je kind. Wil het écht de nieuwste Samsung Galaxy S22, of hebben klasgenootjes ook gewoon de oude mobiel van hun vader of moeder? Is een Samsung Galaxy van een eerder model niet ook gewoon een mogelijkheid? Is het mogelijk om een wat eerder model aan te schaffen en deze te pimpen met hoesjes en accessoires?

Vaak komt de aap dan al snel uit de mouw. Kinderen willen vaak ook een beetje op kunnen scheppen richting hun vriendjes en hoewel dat natuurlijk leuk kan zijn, noodzakelijk is het vaak niet. Laat je kind dan ook gewoon jouw oude smartphone gebruiken, of kies ervoor een goedkopere mobiel uit een lagere prijsklasse aan te schaffen.

Wat kost een mobiel voor je kind?

Een mobiele telefoon voor je kind kan aardig in de papieren lopen. Betaal je voor het abonnement voor een achtjarige nog gemiddeld €5,50 per maand. Een kind van 15 heeft al gemiddeld zo’n €20,00 per maand aan kosten voor de mobiele telefoon. Denk hierbij aan abonnementskosten, verzekering van de smartphone en kosten van “in app purchases“. Al met al toch wel kosten waar je als ouder rekening mee zult moeten houden, voordat je een mobiele telefoon aanschaft.

Hoe oud kind smartphone
Tieners met smartphone
Kind mobiel leeftijd
Geen reactie's

Geef een reactie