Hoe voorkom je dat je jezelf verliest in het ouderschap?

Hoe voorkom je dat je jezelf verliest in het ouderschap?

Niemand vertelt je hoe lastig het is om ineens ouder te zijn. Natuurlijk was dit jullie droom. Natuurlijk wist je al 9 maanden dat het binnenkort zou gaan gebeuren. Toch is de transitie van man en vrouw naar ouders best lastig. Niemand vertelt dat vader zijn zowel de mooiste als de moeilijkste rol is die je ooit zult hebben.

Helaas betekent dit soms ook dat mensen zich dreigen te verliezen in het ouderschap. Ze vervullen de rol als vader met verve. Daarbij vergeten ze hun eigen belangen soms ook voorop te zetten. Soms leven ouders compleet langs elkaar heen en hebben ze vrijwel geen tijd meer voor zichzelf. Dat kan tot zeer ernstige geestelijke problemen leiden. Van depressies tot zelfs psychoses. Daarom is het belangrijk dat je hierop berekend bent. Dat je weet wat je kunt doen om te voorkomen dat je jezelf en je partner verliest in het ouderschap. In dit artikel geven we enkele tips.

Creëer een extra rustgevende plek in huis of tuin

Het voordeel van jonge kinderen is dat zij vaak relatief vroeg op bed liggen. De avond is dan ook meestal voor jezelf. Gebruik deze dan niet om het huishouden aan te pakken of de hele avond doelloos op je telefoon te scrollen, maar pak dit moment echt aan om tot rust te komen en tijd door te brengen met je partner. Goed om hier een extra ruimte in huis of tuin voor te creëren.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een buiten sauna thuis? Zo kunnen jullie gedurende deze uurtjes ‘vrij’ weer echt even man en vrouw zijn. Praten over de dingen die op dat moment spelen, gewoon heerlijk stil samen zijn of werken aan de romantiek. Bovendien hebben sauna’s een zeer positieve werking op de geestelijke- en lichamelijke gezondheid. Hiermee sla je dus direct twee vliegen in één klap.

Geniet allebei van extra vrije tijd

Ben je al maanden niet meer met vrienden weggeweest? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Ook als vader kan je gewoon op stap gaan. Zorg er wel voor dat deze momenten een beetje evenredig verdeeld zijn tussen jou en je partner. De ene maand ga jij een keertje weg met vrienden en de andere maand zal zij dat doen. Op die manier ontstaan hier geen discussies over en beschikken jullie allebei over momentjes om volledig op te kunnen laden.

Het is natuurlijk ook goed om samen af en toe erop uit te gaan. Kijk daarom zeker de opa’s en oma’s, zussen, broers of vrienden aan om eens een keertje op te passen. Wellicht is het zelfs mogelijk om samen een weekendje weg te gaan. Je even niet alleen vader en moeder voelen, maar weer volledig ‘jezelf’ kunnen zijn. Voel je zeker niet schuldig tegenover je kinderen. Door het creëren van dit soort momenten, zal je een gelukkigere vader worden. En dit resulteert uiteindelijk ook in een veel betere papa.

Ga in gesprek met andere vaders

Heb je veel vrienden die nog geen kinderen hebben? Dan is de kans groot dat ze jou op dit vlak maar slecht begrijpen. Daarom is het goed om ook het gesprek met andere vaders aan te gaan. Meestal krijg je na het krijgen van kinderen er ook een geheel nieuwe vriendengroep bij. Stellen met kinderen die je ontmoet bij de dagopvang, school of gewoon in de speeltuin. Dit soort contacten zijn essentieel om eens je ei kwijt te kunnen. Heel belangrijk om te blijven praten en te ontdekken dat je hier echt niet alleen voor staat. 

Verliezen in het vaderschap
Geen reactie's

Geef een reactie