Hoe leer je je kind veilig om te gaan met vuur?

Hoe leer je je kind veilig om te gaan met vuur?

Vuur is een element dat bij de natuur hoort en waar wij mensen op verschillende manieren gebruik van maken. We steken kaarsen aan, koken op gasfornuizen, hebben een kachel in de huiskamer of een vuurkorf in de tuin. Maar vuur brengt ook gevaren met zich mee, en dat is iets wat je zult moeten overbrengen op je kind, zodat hij of zij op een verstandige manier leert omgaan met vuur. Hoe kun je dat aanpakken?

Niet met vallen en opstaan

Om je kind te waarschuwen voor de gevaren van vuur, moet hij of zijn vuur van dichtbij kunnen ervaren. Laat je kind voelen dat de lucht steeds heter wordt naar mate je dichter bij het vuur komt. Laat zien wat een windvlaag kan doen met een vlam en dat afstand daarom noodzakelijk is. Dit kun je bijvoorbeeld uitstekend doen met kaarsen die je in huis hebt om sfeer te maken, omdat dit maar een klein vlammetje betreft. Maar pas op: je kind kennis laten maken met de gevaren van vuur is niet iets wat met vallen en opstaan geleerd moet worden, want daar is het veel te gevaarlijk en pijnlijk voor. Je kind hoeft niet eerst aan den lijve te ondervinden wat het gevaar van vuur is om de les te leren. Zo heb jij het, als het goed is, zelf immers ook niet geleerd.

Brandschade en brandwonden

Om daarentegen wel de verwoestende kracht van vuur te tonen, kun je je kind onderwijzen met beelden die je online kunt vinden. Zoek ten eerste naar beelden van brandwonden om je kind te laten zien wat vuur met je lichaam doet, en vertel er bij dat de mensen op de foto veel pijn gehad hebben en vaak blijvende schade hebben. Laat ook zien dat vuur huizen en auto’s in de as kan leggen.

Samen de vuurkorf aansteken

Het onderricht over vuur kan natuurlijk niet alleen gericht zijn op het vermijden ervan. Je kind moet immers ook niet te bang worden voor vuur om ermee om te durven gaan. Daarom is het een goed idee om een keer samen met je kind vuur te maken in een vuurkorf in de tuin. Laat zien hoe je met beleid vuur kunt maken en onder controle kunt houden. Zo leer je je kind dat omgaan met vuur gepaard moet gaan met kennis en beleid.

Koken op vuur

Als je kookt op een gasfornuis, is dat tevens een goed aanknopingspunt om je kind te onderwijzen over de gevaren die bij dit apparaat komen kijken, zodat hij of zij hier ook zelf alert op wordt. Laat je kind een of meerdere keren meekijken terwijl je kookt en leg uit wat je doet en waarom je het doet. Bijvoorbeeld dat meteen na het aansteken van de pit voor vuur moet zorgen en als dat niet lukt de pit meteen weer uit moet zetten. Of dat je brandende pit niet onbewaakt achter moet laten. En dat je een pit altijd uit moet zetten wanneer je klaar bent met koken op die pit. Laat zien hoe je dat doet, zodat je kind leert hoe het gasfornuis werkt en ook weet wat te doen als jij per ongeluk een pit aan hebt laten staan.

Je hoeft van je kind natuurlijk geen angsthaas te maken. Maar het kan helemaal geen kwaad om er op tijd bij te zijn met het waarschuwen voor de gevaren van vuur, voordat je kind het ervaart door zich te verbranden.

Kinderen leren omgaan met vuur
Kind met vuur
Geen reactie's

Geef een reactie