Hoe draag je als vader een steentje bij in het huishouden?

Hoe draag je als vader een steentje bij in het huishouden?

Vroeger was het heel gebruikelijk dat een vrouw het huishouden onderhield. Maar laten we eerlijk zijn: dat is niet meer van deze tijd! Zeker nu zowel de man als de vrouw werkt, is het beter om de huishoudelijke taken meer te verdelen. Maar het kan wel zo zijn dat je je als man of vader afvraagt: wat kán ik eigenlijk bijdragen aan het huishouden? Dit zijn onze tips.

Lekker koken

Iedere dag moet er weer een lekker maaltje op tafel staan voor het gezin. Daarom beginnen we met een leuke tip: kook eens wat vaker. Zeker als je er beter in wordt, is het heerlijk om te koken voor je gezin. Maak iedere keer iets nieuws: zo houd je het spannend. En gebruik natuurlijk de juiste spullen en apparatuur in de keuken, om het koken alleen maar eenvoudiger te maken. Je hebt kwalitatieve keukenmessen nodig, om alle ingrediënten efficiënt fijn te snijden. Met scherpe, goede messen bespaar je jezelf echt een heleboel tijd. Wissel oude, botte mesjes dus liever in. Gebruik ook een goede snijplank en kook het eten in geschikte pannen. Je kunt vaste dagen in de week afspreken waarop je kookt, om het overzicht te behouden. Maar besluit ook eens om je partner te verrassen, door spontaan te koken – bijvoorbeeld als je eens eerder klaar bent met je werk!

Algemene huishoudelijke taken

Als vader kun je goed helpen bij de algemene huishoudelijke taken. Maak met je partner bijvoorbeeld een vaste verdeling: wie pakt welke huishoudelijke taak op? Zo kan er ook geen onenigheid over ontstaan. Je kunt het op zo’n manier verdelen dat jij de taken uitvoert die jij prima vindt om te doen, en dat je partner juist andere wenselijke taken oppakt. Neem alles hierin mee. Zo vormt dweilen een vast onderdeel van het huishouden, wat je prima iedere paar weken even kunt doen. En zo zijn er meer dingen om op te pakken, van de was tot het schoonmaken van de douche. Spring dus vooral bij waar het kan. Voer het niet alleen uit, maar neem er ook het initiatief in. Zo hoeft niet altijd maar je partner met het idee te komen dat het tijd is voor de schoonmaak. Of nog erger: altijd maar aan jou te vragen of je je taak nog gaat uitvoeren. Het moet toch gebeuren, dus pak het liever direct op.

Zorg voor de kinderen

Natuurlijk wil je er als vader zijn voor je kinderen. Toch is het in veel gezinnen zo dat de moeders de meeste zorgtaken voor de kinderen op zich nemen. Hier kun je misschien dus nog meer een steentje bijdragen. Het ligt er een beetje aan hoe oud de kids zijn: dit bepaalt welke taken relevant zijn. Hebben jullie een baby? Ga er ook ’s nachts eens uit om de kleine te voeden. Bij iets oudere kinderen kun je ze ’s avonds regelmatig naar bed brengen. Maak je kinderen ’s ochtends klaar om naar de opvang of naar school te gaan. Haal je kids op van school, bij vriendjes of na het sporten. Of help je kinderen juist bij het huiswerk. Er is genoeg om aan te denken! Dit is ook weer een mooie manier om de band met je kinderen sterker te maken: zie het als een belangrijke investering.

Opvoeding van de kinderen

Niet alleen de zorg voor de kinderen telt mee, maar ook de opvoeding van de kinderen. Speel ook hier een grote rol in! Het is natuurlijk belangrijk om dit in samenspraak met je partner te doen: voer er goede gesprekken over. Het is voor zowel jou en je partner als je kind prettig als jullie op één lijn staan. Leer je kind de belangrijke lessen in het leven bij, evenals normen en waarden. En ga bijvoorbeeld ook als vader eens een keer naar een oudergesprek op school toe, of een ander belangrijk moment.

Een huishouden run je samen met je partner. Met de bovenstaande tips krijg je helder hoe je precies kunt bijdragen! Ook al ben je nog zo druk met werk, neem het serieus.

Man steentje bijdragen huishouden
Geen reactie's

Geef een reactie