Geboorte Anticipatie Stress

Geboorte Anticipatie Stress

Geboorte Anticipatie Stress

Beste mannen, als je vrouw of vriendin zwanger is, dan komt er een tijd zo rond de 37ste week, dat ieder pijntje, slapeloos uur of toiletbezoek van je partner een voorbode is voor de aanstaande bevalling. Thuis hebben we dit de naam Geboorte Anticipatie Stress meegegeven. Bij ons begon het in week 35. Fleur had al de hele avond pijn in haar buik en nadat we een avond bij vrienden waren geweest werd de pijn zo rond een uur of 11 ’s avonds heviger. De pijn kwam en ging, maar was op punten heel heftig. Als ik Fleur moest geloven, was dit het, weeën dus! We belden direct met de verloskundige en na een uitgebreid vraaggesprek kwam de enigszins uit haar slaap getrokken verloskundige om 01.30 langs. Onze angst werd realiteit, want het waren inderdaad weeën!

Buikgriep

We hadden nog niks voorbereid. We hadden de vluchttas van Fleur nog niet gepakt en ik had ook nog geen spullen om nachtenlang naast Fleur te verblijven. Thuis hadden we nog niet eens de kinderwagen staan! Dus met spoed een tas gepakt, allemaal ongewassen nieuwe babykleertjes in de tas gemikt, een paar shirts voor Fleur erbij en twee schone onderbroeken voor mij voor als ik lang zou moeten blijven. Het ziekenhuis was niet ver weg en de weeën nog niet super heftig, dus wij in ons Fordje Ka naar de SEH. Bij aankomst op de Spoedeisende Hulp veel onderzoeken. Er werd van alles gemeten en dat betekende ook veel wachten. We hebben urenlang gesprekken gehad. Uit de onderzoeken kwam verder niks. Het waren dus wel weeën, maar niet sterk genoeg om helemaal door te zetten. We hebben een hoop geleerd die nacht, bijvoorbeeld dat een fikse buikgriep weeën kan opwekken..

Tips bij Geboorte Anticipatie Stress

Na dit avontuur was Fleur bij ieder pijntje onrustig. Zouden we weer midden in de nacht naar het ziekenhuis moeten? Zijn dit nu weeën of is het gewoon kramp? Waarom moet ik zo vaak naar de WC? Is het hier echt zo warm? Mag de verwarming iets hoger? Waarom is de hond zo onrustig? Echt alles was reden voor lichte paniek. Google was op zo’n moment onze beste vriend, maar ook onze ergste vijand. In dit geval geef ik je vijf tips:

 

Deze tips lijken vrij simpel, maar ik kan je vertellen dat als je meegaat in de paniek, dat je als stel dan snel het overzicht kwijt raakt. Twee mensen met blinde paniek kunnen voor een hoop ongelukken en onduidelijkheid zorgen. Het is handiger als jij als man niet meegaat in die paniek. leid de aandacht af, zorg voor een leuke serie op Netflix tijdens het wachten, schenk grote glazen water in. Ondersteun je partner en probeer met mannelijk relativeringsvermogen de boel zo veel mogelijk te sussen. Jij bent degene die hier nu rationele beslissingen moet nemen en dat kan niet als je enorm in de stress schiet!

Stress is normaal

Afgelopen nacht weer stress. Eerder op de avond begonnen de pijntjes, maar zo rond een uur of half twaalf begon het toch echt op weeën te lijken. Toen deze anderhalf uur lang met een interval van minder dan 5 minuten kwamen hebben we toch maar de verloskundige gebeld. Deze kwam langs en je raadt het al.. Loos alarm. Wel weer stress in huis, maar dit keer waren we goed voorbereid. De tassen stonden klaar, de MaxiCosi staat in de auto en ook zitten er blikjes cola in de tas. Maar nog steeds geen witte rook dus.

Zo aan het einde van de zwangerschap van jouw partner is veel onzeker. Vanaf week 37 kan het kindje vaak al gewoon komen, dus stress is normaal. Probeer voor jouw liefde de rots in de branding te zijn Neem klachten serieus, maar probeer niet mee te gaan in de paniek. Een laatste advies: spreek je lieve bonkje emoties NOOIT, maar dan ook NOOIT tegen! Zeg niet dat ze zeurt of dat er vast niks aan de hand is. Blijf stabiel en zorg dat je voldoende slaapt. Het kan zomaar zijn dat je straks midden in de nacht je bed uit moet..

Geboorte Anticipatie Stress
Geboorte Anticipatie Stress
Geboorte Anticipatie Stress
Geen reactie's

Geef een reactie