Uitjes in de Bollenstreek

Uitjes in de Bollenstreek

Ik woon al bijna mijn hele leven in de Bollenstreek. Nadat ik op mijn achtste in Voorhout ben komen wonen heb ik in bijna alle dorpen van de bollenstreek gewoond. Ik heb dan ook veel uitjes in de Bollenstreek persoonlijk meegemaakt. Als kind was de Bollenstreek een ideale omgeving. Veel leuke musea en speeltuinen in de buurt en ook zijn er veel leuke activiteiten in de Bollenstreek.

Waar ligt de Bollenstreek?

De Bollenstreek of Duin- en Bollenstreek is een streek in Noord- en Zuid Holland, waar veel van de Nederlandse bollenteelt plaatsvindt. Het ligt rond de benedenloop van de Oude Rijn ten westen van Leiden en loopt noordwaarts tot het gebied ten westen van Haarlem door. Volgens sommigen hoort ook Wassenaar tot de Bollenstreek. Aangezien in Wassenaar leuke uitjes te doen zijn, rekenen we voor dit artikel Wassenaar ook tot de Bollenstreek.

De Bollenstreek staat naast de bollen die haar de naam geven voornamelijk bekend om de stranden. Met bekende badplaatsen als Noordwijk, Katwijk en Zandvoort is het dan ook niet verwonderlijk dat honderdduizenden toeristen hun weg naar deze streek weten te vinden. De Bollenstreek ligt eigenlijk ingeklemd tussen de steden Amsterdam, Den Haag en Leiden en is daarmee de ideale uitvalsbasis voor deze toeristen. Naast uitjes in de Bollenstreek kun je als toerist ook makkelijk en snel een dagje uit in één van deze steden.

Fietsen langs de bollenvelden

Als je de Bollenstreek echt wil leren kennen, dan is een fiets tour het perfecte uitje in de Bollenstreek. De bollenvelden staan rond april in bloei en bieden dan mooie fotolocaties en vergezichten. Je kan in de hele regio fietsen huren, maar voor lange ritten is een eigen fiets aan te raden. Geniet tijdens het fietsen van kleurige bollenvelden en bijvoorbeeld het prachtige duingebied van Noordwijk en Katwijk.

De rode fietsroute biedt in mijn ogen het beste beeld van de Bollenstreek en geeft de fietser ook de mogelijkheid om onderweg te genieten van een hapje en een drankje. Stap om de tour af te maken af bij het strand en geniet van het uitzicht bij Langevelderslag.

Space Expo Noordwijk

Als kleine jongen vond ik de Space Expo Noordwijk geweldig. Voor een ventje van 8 spreekt ruimtereizen natuurlijk tot de verbeelding en is daarmee een geweldig uitje in de Bollenstreek. Space Expo is het bezoekerscentrum van ESA ESTEC en hét museum over ruimtevaart. Naast dat je bij Space Expo allerlei zaken kunt bekijken, zoals satellieten en andere ruimtevaartuigen, kun je ook meteorieten aanraken en springen zoals op de maan!

Nu het coronavirus ervoor zorgt dat we de deur zo weinig mogelijk uit kunnen heeft ESTEC ervoor gezorgd dat we ook thuis alle informatie over ruimtevaart kunnen leren aan onze kinderen. Er zijn kleurplaten van de maan en andere ruimtedingen, maar ook filmpjes en spaceweetjes om de drang naar kennis over ons sterrenstelsel aan te vullen.

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Ingeklemd tussen Vogelenzang, Zandvoort en Noordwijkerhout ligt duingebied De Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit natuurgebied met nogal onaantrekkelijke naam leent zich geweldig voor lange wandelingen. Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen is ideaal als je met kinderen kennis op wil doen van de natuur in de Bollenstreek. In de Amsterdamse waterleidingduinen vind je naast veel vogels ook vossen en damherten. Ook is er een grote variëteit aan beplanting. Zelf kom ik er vaak om lange wandelingen te maken en even met mijn kop in de wind te gaan.

Voor kinderen zijn er speciale routes uitgestippeld en je kan zelfs met de boswachter op pad. Hoewel dit misschien wat eng klinkt is het voor kinderen tussen de 6 en 1 jaar oud enorm leerzaam. Je kan het terrein ook met kinderwagen of rolstoel betreden aangezien alle paden vanaf de parkeerplaats verhard zijn. een dagkaart voor wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen kost 1,50 Euro. Hou er rekening mee dat er tijdens de wandeling op toegang word gecontroleerd.

Duinrell

Omdat ik al jaren in de regio woon kwam ik best vaak bij Duinrell in Wassenaar. Het pretpark is vermakelijk voor jeugd ongeveer tot de puberleeftijd, maar daarna is er in mijn ogen niet erg veel meer aan. De attracties van Duinrell in Wassenaar doen wat verouderd aan en zijn in mijn ogen toe aan wat onderhoud. Ik kan mij voorstellen dat Duinrell voor de wat jongere categorie wel leuk is, aangezien daar echt een hoop voor te doen is.

Wat wel leuk is voor kinderen vanaf een jaar of 8 is het zwembad van Duinrell, het Tikibad. De vele glijbanen, het net vernieuwde buitenbad en het golfslagbad staan echt garant voor uren plezier. Hou wel je ogen op je kroost, want bij drukte ben je ze zo uit het oog verloren. Als je alle schaapjes op het droge hebt, dan kun je zelfs op Duinrell blijven slapen in het naastgelegen vakantiepark.

Alpacahoeve Klinkenberg

Wie houdt er nu niet van alpaca’s?? Deze schattige, wollige lama-achtige beesten zijn te zien in Sassenheim. Op Alpacahoeve Klinkenberg kun je je hart ophalen als het om alpaca’s gaat. Yoga met alpaca’s, een wandeltocht met alpaca’s en producten gemaakt van alpacawol, alles kun je krijgen op Alpacahoeve Klinkenberg.

Op deze locatie kun je ook ontspannen tussen de alpaca’s.Je maakt uitgebreid kennis met de dieren op Alpacahoeve Klinkenberg en gaat vanuit mindfullness aan de slag. Je komt helemaal tot rust en vaak komen de alpaca’s zelfs bij je liggen.

Het Noordwijkse strand

De laatste jaren is de focus van het Noordwijkse toerisme meer gericht op zakelijk toerisme. In de lente en zomer kun je echter ook als niet zakelijk toerist ook gewoon je ei kwijt. Er is een heel breed en lang strand dat loopt van Wassenaar tot Zandvoort. Het drukste strand vind je langs de Wilhelminaboulevard waar je ook een groot deel van de horeca aantreft.

Op het strand zijn de afgelopen jaren ook veel strandtenten uit de grond getrapt waar je van vroeg in de lente tot laat in de zomer voor je natje en je droogje aan kunt kloppen. Of je nu gewoon met je handdoekje en tas met broodjes wil genieten van zon, zee en strand of als je bedjes, schermen en parasols wilt huren en bediening tot op het strand wenst. Voor iedereen is er wel iets te vinden. Noordwijk is echt een plek om verliefd op te worden! Op de website van het mooiste strand van Nederland vind je meer uitjes in de Bollenstreek.

Kasteel Teylingen

In buurtschap Teijlingen, dat onderdeel is van Voorhout vind je Kasteel Teylingen dat ook wel bekend staat als de ruïne van Teylingen of Slot Teylingen. Heel verwarrend, maar uiteindelijk komt het op het zelfde neer. In Kasteel Teylingen zijn verschillende festiviteiten die te maken hebben met de historie van deze mooie plek. Op dit moment staat Kasteel Teylingen in de steigers vanwege een grootschalige renovatie, dat neemt echter niet weg dat je hier kan boogschieten, een evenement over Vikingen kan beleven en de aanloop naar 3 oktober kan meemaken.

Keukenhof

Het bekendste uitje in de Bollenstreek is misschien wel de Keukenhof in Lisse. Elk jaar komen hier honderdduizenden toeristen om de bloemenpracht van de Bollenstreek te bekijken. De Keukenhof dankt haar naam aan een vroegere bewoonster van Kasteel Teylingen, Jacoba van Beieren. Zij haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen.

In de Keukenhof vind je gedurende acht weken alle pracht en praal die de Nederlandse bollenteelt te bieden heeft met een focus op bolbloemen en snijbloemen uit de Bollenstreek. Feitelijk is het een levende catalogus van de deelnemers aan de Keukenhof. Internationale bezoekers vinden het park, het bijbehorende kasteel en de mooie bossen er omheen echt hét uitje van de Bollenstreek. De Keukenhof is open van 21 maart 2020 tot 10 mei 2020.

Bloemencorso Bollenstreek

Een bezoek aan de Keukenhof is perfect te combineren met het Bloemencorso van de Bollenstreek. In deze kleurrijke parade van wagens gevuld met bloemen. Gedurende het hele weekend van 25 april 2020 zijn er festiviteiten en op 25 april 2020 kun je plaatsnemen langs de route die loopt van Noordwijk tot aan Haarlem. Hiermee is het Bloemencorso het ideale uitje van de Bollenstreek.

Tijdens het weekend kun je de wagens die meedoen bekijken in het donker aan de boulevard van Noordwijk, ook zijn er in Haarlem veel festiviteiten rond het bloemencorso. Plan je bezoek vooraf, want er komen meer dan 1 miljoen toeristen en bloembollenfanaten op het Bloemencorso van de Bollenstreek af.

Museum De Zwarte Tulp

Museum De Zwarte Tulp in Lisse is hét museum over bloembollencultuur in de Bollenstreek. In Museum De Zwarte Tulp krijg je informatie over de geschiedenis van de bloembollenteelt, het werken op het land, de kunst, het toerisme en de wetenschap. Door middel van verschillende exposities krijg je als bezoeker een beeld van al deze aspecten en kun je met kinderen verschillende activiteiten ondernemen die alles bij elkaar een top uitje in de Bollenstreek vormen.

Als het goed is heb ik je nu de halve Bollenstreek doorgejaagd voor een uitje. In de loop van de tijd gaan hier vast nog wel een aantal uitjes in de Bollenstreek bijkomen. Hou daarom deze pagina goed in de gaten, want de Bollenstreek is echt een top regio voor uitjes en activiteiten.

Space Expo Noordwijk
Uitjes in de bollenstreek
Alpacahoeve Sassenheim - uitjes in de bollenstreek
1 Reactie

Geef een reactie