Een kind kan in de toekomst een goede financiële steun gebruiken

Een kind kan in de toekomst een goede financiële steun gebruiken

Alles wordt duurder en lenen wordt steeds moeilijker. Kochten mijn ouders na mijn geboorte bijna moeiteloos een huis, tegenwoordig mag je al blij zijn als je als ondernemer een garagebox kunt kopen met een hypotheek. Kun je nagaan hoe dat over een paar jaar voor jouw kinderen moet zijn. Sparen voor je kind en eventueel later de schenking aan een kind zijn dan ook verstandige overwegingen als je deze problematiek voor jouw kind wilt ontwijken. Je kind is nu nog jong en heeft geen idee van wat de grote boze mensenwereld voor hem of haar in petto heeft, maar als jij daar als ouder een klein beetje in kan helpen door financieel bij te dragen, dan is dat natuurlijk altijd een fijn idee.

Schenking en belastingen

Ieder jaar wordt door de belastingdienst vastgesteld wat het voor belasting vrijgestelde bedrag is bij schenkingen. Voor 2021 is dit bedrag €6604,00. Dit bedrag mogen ouders dus belastingvrij schenken aan hun kinderen. Let op, want dit geldt ook als je als ouders gescheiden bent. Ouders worden bij een schenking door de belastingdienst als één persoon gezien Het is dus aan te raden om als alleenstaande ouder goed contact te houden met je ex-partner. Op deze manier voorkom je dat jouw kind schenkbelasting moet betalen over het bedrag dat boven het vrijgestelde bedrag uitkomt.

Heb je aardig wat vermogen opgebouwd, dan mag je van de belastingdienst één maal in het leven van jouw kind een hogere schenking doen. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van het doel van de schenking. Op dit moment mogen ouders €26.881 schenken. Jouw kind mag dit bedrag vrij besteden. Als je kind een huis gaat kopen, dan mogen ouders €105.302 belastingvrij schenken. Voor een dure studie is een gift van €55.996 belastingvrij mogelijk.

Nu sparen en later schenken of kan het ook anders?

De meeste ouders kiezen ervoor om zelf te sparen en zodra één van bovenstaande spaardoelen in zicht komen, maken zij een mooi bedrag over aan hun kinderen. Waar zij niet aan denken is dat zij over dat bedrag soms ook vermogensbelasting verschuldigd zijn. Er zijn een hoop manieren om deze belasting te ontwijken. Allereerst kun je natuurlijk ook jaarlijks het bedrag van €6604,00 of minder aan je kinderen schenken. De vraag is dan natuurlijk altijd of jouw kind verantwoordelijk met dat geld omgaat. Als ik rond mijn zestiende meer dan €20.000,- op mijn spaarrekening had staan, dan was dat zo snel mogelijk op geweest. Gelukkig zijn er banken en vermogensbeheerders die hiervoor een oplossing hebben bedacht. Denk daarbij aan deposito spaarrekeningen, beleggingsfondsen en zogenaamde trust funds.

Wil je het geld toch meer in eigen hand houden, denk dan eens aan het opzetten van een bedrijf samen met je kind en deze mee te laten delen als aandeelhouder. Ook kun je constructies bedenken met vastgoed en is er een mogelijkheid om kinderen al op jonge leeftijd in dienst te nemen van een eigen bedrijf en ze “salaris” uit te betalen, terwijl ze feitelijk niks voor dat geld doen. Ik begrijp dat deze mogelijkheden niet voor iedereen zijn weggelegd, maar ik wilde ze toch benoemen.

Goed om te weten voor de toekomst

Als alleenstaande vader heb ik momenteel niet de middelen om grote bedragen te sparen voor onze zoon. Ieder kwartaal spaar ik de Kinderbijslag en probeer ik zo goed en kwaad als het kan een klein bedrag extra opzij te zetten. Voor mij en vele andere ouders is het van schenkbelasting vrijgestelde bedrag dan ook meer dan voldoende. Mocht ik echter ooit een meevaller hebben of een hoger inkomen, dan is het fijn om te weten dat er meer mogelijkheden zijn om de financiele toekomst van onze zoon te kunnen ondersteunen.

Mijn advies is om niet te lang te wachten met het doen van schenkingen. Het is fijner om te geven met een warme dan met een koude hand, zoals mijn moeder altijd zegt. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit inderdaad het geval is.

Geld schenken kind
Geen reactie's

Geef een reactie