Echt handig: 5 boeken voor vaders

Echt handig: 5 boeken voor vaders

Ervan uit gaan dat je het wel weet, is onzin. Als je net vader bent, moet je het allemaal nog leren. En dat duurt wel een tijdje. Je moet leren hoe het meisjesbrein werkt, hoe je kinderfietsen kunt repareren en hoe een baby zich ontwikkelt. En dan is er nog de psychische kant van ‘dit vak’. Voer voor vaders! Vijf boeken. 

 

Over vlechten en het meidenbrein

Oké vaders, even opletten. Enig idee hoe je het haar vlecht van je dochter? Zo niet, dan raden we het boek ‘Dochters’ aan. Gerard Janssen weet als geen ander hoe belangrijk dat is. Om over het begrijpen van het denkpatroon van meiden maar niet te spreken. Als je daarin mee kunt ben je de beste en liefste vader. Even oefenen dus. Bol.com heeft deze handleiding voor vaders in de collectie.

 

De kunst van het fietsonderhoud

Nog zo’n ding: fietsen repareren. Veel kinderen gaan ervan uit dat hun vader dat wel kan, maar kun je dat echt? Als je daar hulp bij nodig hebt is het boekje ‘Fiets, handige werkplaatsgids’ een topper. Neem het boekje met je mee in de trein, geldt overigens ook voor moeders, dus die kunnen het boekje wel in hun laptoptas dames stoppen.

 

Backyard Cooking voor outdoortypes

Het is absoluut het terrein van vaders: BBQ-en. Tegenwoordig trekken we dat wat breder en komen uit bij outdoor cooking. Arno en Mireille van The Holy Kauw Company noemen het backyard cooking. Het is tevens de titel van hun boek. In de achtertuin op een kampvuur of inderdaad de bbq lekker losgaan. Voor stoere vaders en kookgekken. Heeft weinig met opvoeden te maken, maar je bent als vader wel een held als je de lekkerste hamburger weet te fabriceren. Dus toch…

 

Als je net komt kijken

Dan is er het boekje ‘Vaders eerste jaar’. Het klinkt wat knullig, maar is zo gek nog niet. Het gaat onder meer over de ontwikkeling van baby’s, wat ze nodig hebben en ook wat de jonge moeder nodig heeft. We zeiden het al; helemaal zo gek nog niet. Sjouw het lekker met je mee in je stoere handtas, waar je ook gaat. Dan heb je altijd de informatie voorhanden, want laten we eerlijk zijn; zo’n eerste kindje. Dan weet je toch eigenlijk nog helemaal niets en moet je het opvoeden maar proefondervindelijk ervaren. Best lastig soms.

 

Het serieuze werk

Kies je voor een roman over vaders dan kom je al snel uit bij de Noor Karl Ove Knausgård die een reeks boeken schreef, zes delen onder de titel Mijn Strijd, over zichzelf en ook over het fenomeen ‘Vader’. Vooral de psychische kant van het vaderschap komt hierin aan bod. Het verscheen in 2006, maar is nog altijd een aanrader.

We doen er nog een extra Nederlands boek bij: serieus is ook het boek ‘As in tas’ van Jelle Brandt Corstius. Hij gaat op de fiets met naar de Middellandse Zee met de as van zijn overleden vader in de fietstas. Een boek vol herinneringen aan zijn bijzondere vader Hugo Brandt Corstius. Om mee te nemen in je Eastpak rugzak als je zelf al reizend herinneringen op wil halen aan je vader

Boeken voor vaders
Geen reactie's

Geef een reactie