20 weken echo

20 weken echo

De 20 weken echo

En weer een mijlpaal in Fleur haar zwangerschap.. Je weet dat het er aan zit te komen en toch maakt het je de dag van te voren super zenuwachtig. De 20 weken echo. Hij stond in de agenda een beetje tussen uitslapen en een late dienst voor deze papa in spé in gepropt wat misschien niet helemaal handig was. Bij goed nieuws niks aan de hand, maar bij slecht nieuws…

Tijdens de 20 weken echo wordt je kleine spruit gecontroleerd op een aantal punten. Als het ware een soort APK voor je ongeboren kind. We zaten met z’n vieren in een relatief klein kamertje. Fleur, ik, mijn moeder en de echoscopiste. Alle drie super zenuwachtig voor wat we zouden gaan zien.. Niet omdat we iets slechts verwachtten, maar vooral omdat dit de eerste keer is dat er iemand met een kritisch oog kijkt naar je kind en vervolgens aangeeft of er iets mis mee is.

100 vragen

Ik had vooraf best veel vragen. Waarom een echo bij 20 weken zwangerschap? Waar kijken ze naar bij een 20 weken echo? Wat gebeurt er als er iets niet goed is? Dat en eigenlijk 100 vragen meer.. Gelukkig is er op zo’n moment het internet om je te voorzien van alle antwoorden. Ik kan iedereen adviseren om niet in het wilde weg te gaan googlen, maar om eerst de website van jouw ziekenhuis te bekijken! Hier zul je snel en overzichtelijk een groot deel van de antwoorden vinden. Als je net zoals ik nieuwsgierig bent aangelegd, dan kun je natuurlijk later altijd nog verder lezen op andere websites. Horrorverhalen over hardhandige echoscopisten, spookfoto’s, jezusverschijningen, spontane tweelingen. Bizar eigenlijk wat je allemaal kunt ervaren bij zo’n moment.

Waar kijken ze naar bij een 20 weken echo?

 

Waar kijken ze naar bij een 20 weken echo? Sowieso kijken ze bij deze echo naar de algehele indruk van het kind. Hoe ligt het erbij in mama’s buik? Heel specifiek zal de persoon die de echo afneemt kijken naar de volgende dingen:

  • Hersenen
  • Hartkamers
  • Wervelkolom
  • Maag
  • Nieren
  • Blaas
  • Ledematen

Ik was heel blij dat de echoscopist ons vertelde wat zij zag. Heel duidelijk wees zij aan wat wat was en of dat er goed uitzag. Ik kan jullie vertellen dat ik heel blij was met wat deze dame ons vertelde. Ondanks dat de foto’s er voor mij als leek af en toe best griezelig uitzagen, was volgens haar alles helemaal oké en gezond. Voor haar was het een opluchting om ook eens een keer mee te kunnen lachen over grapjes over hazenlippen en andere aandoeningen. Om de zenuwen wat te temperen was onze zwarte humor namelijk aardig aangewakkerd.

Tips voor papa’s

Ik kan jullie vertellen dat ik met een stuk rustiger gevoel naar de 20 weken echo ben gegaan nadat ik me had voorbereid. Ik kan het iedereen aanraden om de dag voor de echo samen met je partner wat websites te lezen en misschien zelfs wat vragen op te schrijven. De afnemer van de echo kan de meeste vragen beantwoorden of je doorverwijzen naar je verloskundige of gynaecoloog.

Hou de hand van je lieve babyfabriek vast tijdens het afnemen van de echo. Zij ligt daar met zo’n klodder doorzichtige koude (of in ons geval verwarmde) gel op haar buik. Ze is doodzenuwachtig en wil graag dat jij je interesseert in haar en in jullie kind.

Ook handig om tijdens de echo een klein beetje de regie te nemen. Je vrouw is onder de indruk, onzeker en emotioneel. Ze zal dus niet alle vragen die ze heeft onthouden en ook niet kunnen aangeven wat er in de afgelopen weken gebeurd is, wat misschien wel de moeite waard kan zijn om te vertellen.

Als de afnemer slecht nieuws is, komt er een vervolgonderzoek. Neem ook hierin de regie! Het is niet altijd slecht nieuws, maar je vrouw zal dat wel meteen zo ervaren, dus emoties gieren in het rond en daardoor zal ze niet alle informatie oppakken. Wees en vent, neem de touwtjes in handen. Maak afspraken en stel alle vragen die in je opkomen.

Alles komt goed

Zo, de echo is voorbij. Foto’s van je alien meenemen, handje schudden en je kan weer aan het werk. Ik heb Fleur nog een dikke kus gegeven en verteld dat ik het zo knap vind wat ze doet. Met de kleine spruit is niks mis. Hij heeft lange benen en gezonde organen. Die lage benen vonden we nog wel verbazend! Twee kleine opdondertjes, zoals wij met een kind met lange benen? Hoe is dat nou mogelijk?? Ik kan in ieder geval niet wachten tot de volgende pretecho.

Lees ook mijn blog over stellen die samen zwanger zijn

Wat kost een baby?

Misschien vind je dit ook interessant...

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.