Hoe ouders druk gedrag in de klas kunnen aanpakken

Hoe ouders druk gedrag in de klas kunnen aanpakken

Als ouder is het niet altijd gemakkelijk om te begrijpen waarom je kind zich zo druk gedraagt in de klas. Je wilt je kind helpen, maar je weet niet altijd hoe. Druk gedrag in de klas kan een groot effect  hebben op de prestaties van je kind en de andere leerlingen in de klas. Het is dan ook belangrijk om het gedrag van je kind te zien als een signaal. Het is verstandig om dit signaal serieus op te pakken als je kind of de klas last heeft van het drukke gedrag in de klas. In dit artikel geef ik je handvatten hoe om te gaan met het drukke gedrag van je kind in de klas.

Stap 1: Praat met je kind

Laat ik beginnen bij het begin. Vergeet niet hoe het was om jong te zijn. Kinderen zijn nu eenmaal soms druk. Toch is het belangrijk te rade te gaan bij je kind. Zodra je merkt dat het drukke gedrag een probleem begint te worden voor jouw kind of de klasgenootjes, is het aan te raden om als allereerst het gesprek aan te gaan met je kind. Het is belangrijk om hierbij je kind niet het idee te geven dat het iets fouts heeft gedaan. Geef je kind thuis in de vertrouwde omgeving alle ruimte om met hou als ouder het gesprek aan te gaan over het drukke gedrag in de klas. Stel daarbij een combinatie van gerichte en vragen en slechts zijdelings relevante vragen om er zo achter te komen wat er omgaat in het hoofd van jouw zoon of dochter.

Stap 2: Praat met de leerkracht

Als tweede stap raad ik je aan om met de leerkracht van je kind te praten. Deze persoon ziet je kind dagelijks in de klas en kan je meer informatie geven over de specifieke uitdagingen waar je kind mee te maken heeft. Tijdens het gesprek kun je bespreken hoe het gedrag van je kind de prestaties van de andere leerlingen beïnvloedt en hoe jullie samen kunnen werken aan oplossingen.

Zo kan het zijn dat je kind niet goed mee kan komen met de klasgenootjes en daarom druk gedrag in de klas gebruikt als manier om op te vallen en cool gevonden te worden. Ook is het mogelijk dat het actieve gedrag een copingmechanisme is om andere problematiek aan te kunnen. Een leerkracht kan hier wellicht meer informatie over geven of inzichten bieden

Stap 3: Gebruik technieken om te concentreren

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om je kind te helpen zich te concentreren en minder afgeleid te worden, zoals mindfulness oefeningen of het gebruiken van een timer. Ook kun je aanpassingen in de klas voorstellen, zoals het geven van meer bewegingsmogelijkheden of het toewijzen van een specifieke taak aan je kind die hen helpt om zich beter te concentreren.

Bij het gebruiken van een timer is het belangrijk om je kind van te voren de regels uit te leggen. Zo lang de timer loopt mag je kind alleen maar geconcentreerd bezig zijn met de opdracht die het gegeven is. Daarna mag jouw zoon of dochter eventjes uitrazen. Het geven van een taak in de klas kan helpen om de focus te verleggen en het druk doen te kanaliseren in iets wat ook nog eens nuttig is.

Stap 3: Beoordeel de situatie thuis

Het is goed mogelijk dat jullie kind zich druk gedraagt in de klas omdat het niet weet waar het met hele negatieve of juist positieve gedachtes heen moet. Vaak gedragen kinderen zich druk op school als het thuis stressvol is of als er veel ruzie is. Omdat een kind niet weet dat het met de meester of juf kan praten of dat niet durft omdat het bang is het vertrouwen van papa en/of mama te breken, gaat het opzoek naar een uitlaatklep. Druk gedrag op school is dan vaak het resultaat.

Stap 4: Overweeg professioneel advies

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige kinderen meer moeite hebben met concentratie dan andere kinderen. Als je vermoedt dat je kind ADHD of autisme heeft, is het belangrijk om professioneel advies te vragen. Een kinderarts of gedragswetenschapper kan je kind onderzoeken en je helpen om een plan te maken om je kind te ondersteunen.

Onthoud dat druk gedrag in de klas niet altijd een gemakkelijke oplossing heeft, maar door samen te werken met de leerkracht en professioneel advies te vragen, kun je je kind helpen om zich beter te concentreren en succesvoller te zijn in de klas

Druk gedrag in de klas
Geen reactie's

Geef een reactie