De uitdagingen van een kind met twee huizen

De uitdagingen van een kind met twee huizen

Zoals jullie wellicht weten zijn de moeder van Morris en ik uit elkaar. Vooral in praktische zin brengt dit nogal eens uitdagingen met zich mee. Om gek van te worden vond ik het. Elke keer als ik Morris leuke kleding aan wilde trekken was er wel een broek of een shirt kwijt, net als ik het hem aan wilde trekken. Met speelgoed het zelfde verhaal. Als Morris vroeg waar zijn zwaard was of zijn favoriete knuffel, dan moest ik hem soms het antwoord schuldig blijven. In negen van de tien gevallen lagen de kledingstukken of het speelgoed dan bij zijn moeder thuis en waren we het vergeten in te pakken of zat het net in de was. Gelukkig komt dit nu steeds minder voor en heb ik ook voor jullie dé oplossing.

Loslaten en accepteren

Mijn eerste advies is om als het aankomt op de spullen van je kind het gevoel van eigendom los te laten en te accepteren dat spullen nu eenmaal soms in het ene huis liggen en dan weer in het andere huis. De mooie broek die jij voor je kind hebt gekocht is niet van jou, maar van je kind. Dat geldt overigens ook voor speelgoedauto’s en knuffels. Op het moment dat je dit gevoel loslaat en accepteert dat dit de nieuwe realiteit is, geeft dat rust en het zorgt ervoor dat je ook minder snel dingen aan je kind zult beloven die je niet waar kan maken.

In ieder huis eigen speelgoed

Naast loslaten en accepteren is het fijn als je kind in ieder huis zijn of haar eigen speelgoed heeft. Morris heeft bij mij thuis een kist vol Duplo een speelkeuken en een enorme treinbaan. Bij zijn moeder heeft hij een speelgoedwerkbank, een kist met Duplo en een enorme hoeveelheid aan klein speelgoed. Dit speelgoed blijft ook in het huis waar het staat en gaat niet mee naar de andere ouder. Zo weet onze zoon dat hij de ene week met het ene speelgoed kan spelen en de andere week met zijn favoriete speelgoed in het andere huis.

Samen met Fleur en Morris hebben we een aantal spullen aangewezen als “mobiele eenheid”. Zo gaat Morris zijn knuffelkonijn waar hij gaat en zal er af en toe een verdwaalde auto in zijn tas zitten, maar anders dan dat heeft Morris iedere week iets om naar uit te kijken. Dit voorkomt teleurstelling en zeg nou zelf, twee keer zoveel speelgoed is twee keer zoveel plezier!

Kleren uit de tas en in de kast

In de eerste maanden nadat Fleur en ik uit elkaar waren leefde Morris uit een tas. Al zijn kleren bleven in deze tas totdat er een schone broek, trui of sokken nodig waren. Dit zorgde voor gebrek aan overzicht en vaak een rommelige tas die werd overgedragen aan de andere ouder. Om meer overzicht te krijgen, timemanagement toe te passen en om Morris een zo volledig mogelijke garderobe mee te geven ben ik begonnen met het leeghalen van de tas. Zodra Morris bij mij is gaan alle kleren uit deze tas de kast in. Hij heeft hiervoor zijn eigen planken, die ik zodra hij weer naar mama gaat ook makkelijk weer leeg kan halen.

Die eigen kast zorgt ook voor overzicht in mijn wasschema. Ik zorg ervoor dat alle kleren weer gewassen zijn en niet vies in de tas gaan. Af en toe gaat er een klein plastic tasje mee met één of twee setjes die gewassen moeten worden, maar dat is dan ook alles. Morris heeft in ieder geval altijd schone kleren die passen en ik grijp nooit meer mis. Lang leve de kleren in de kast!

Maak afspraken met je ex over het wassen van kleding

Doordat ik de kleren van Morris niet meer in de tas laat zitten, maar overzichtelijk in de kast leg heb ik ook meer duidelijkheid over wat wanneer gewassen moet worden. In mijn geval zorg ik ervoor dat alle vieze kleren op zondagmiddag de was ingaan, zodat er maandag een fris gewassen stapel kleren klaarligt. Ik heb met mijn ex de afspraak dat zij het zelfde doet, zodat we nooit mis hoeven te grijpen. Goede communicatie is sowieso essentieel. Mocht er eens een keer nieuwe kleding bij OTTO gekocht zijn of juist kleding uit de tas verdwijnen omdat het te klein is of kapot, dan stuur ik altijd even een berichtje. Dit doet zij ook en op die manier zijn we altijd op de hoogte.

Kleding in de kledingkast
Bij iedere ouder eigen speelgoed
Geen reactie's

Geef een reactie