Wat zijn curlingouders?

Wat zijn curlingouders?

Ik pest Fleur nog weleens met het feit dat ze een millennial is. Als het aankomt op “instant gratification” en het omgaan met teleurstellingen wil ze nog weleens de kenmerken van een door curling ouders opgevoede millennial vertonen. In haar geval waren er echter geen curling ouders. Veel millennials zijn de vrucht van babyboomende curlingouders die de opvoeding van hun kind zo hebben uitgestippeld dat niets hen een strobreed in de weg kon liggen. Iedere teleurstelling wordt door ouders de kop ingedrukt. Op deze manier heeft een hele generatie nagelaten om te gaan met teleurstellingen. De millennial is ongelukkig omdat de banen na de hbo-opleiding niet voor het oprapen liggen. De curlingouder is ontevreden omdat het kind niet voor zijn vijfentwintigste manager bij een multinational is.

Wat is een millennial?

Een millennial is vrij simpel gesteld iemand die geboren is tussen 1980 en 2000. Millennials zijn een demografische generatie die volgt op generatie X. Toch zullen niet alle millennials zich met deze definitie kunnen verenigen. Door de negatieve bijklank die de term millennial heeft gekregen in de afgelopen jaren zijn er mensen die zichzelf generatie Y zijn gaan noemen.

Hoe komt de millennial aan zo’n negatief imago? Zoals ik al stelde hebben de ouders van de millennial er alles aan gedaan om de tegenslagen van hun kinderen zo veel mogelijk weg te poetsen. Deze curlingouders hebben stelselmatig hun kinderen behoed voor iedere vorm van teleurstelling en hebben daarmee een hele generatie met ontevreden, veeleisende, moeilijke kinderen gezorgd die het liefst gisteren een oplossing zouden zien voor al hun problemen.

Wat zijn curlingouders?

Curlingouders zijn ouders die net als bij de sport curling oneffenheden wegpoetsen op de weg van hun kinderen. Curlingsouders is een begrip dat is verzonnen door de Deense psycholoog Bent Hougaard. Hij gebruikte de term als metafoor voor ouders die hun kind(eren) willen beschermen tegen iedere grillige beweging van het leven en iedere oneffenheid voor hun kind(eren) weg willen vegen, voor het kind de kans krijgt erover te struikelen, eigenlijk net als bij de sport curling.

Of het nu tijdens het buitenspelen is, of bij de wekelijkse sportactiviteiten, op school of met vriendjes, de curling ouder probeert constant de teleurstelling bij hun kind te voorkomen of te ontwijken. Op deze manier is een volledige generatie die niet om kan gaan met teleurstelling en die direct resultaat willen zien zonder daar enigszins inzet voor te leveren.. Nederlanders kennen het begrip eigenlijk pas sinds een aflevering van “De Luizenmoeder” hier dieper op in ging.

Dealen met teleurstelling en tegenslag

Gezien ons grote leeftijdsverschil is het voor mij leuk om te zien hoe Fleur als millennial omgaat met verschillende uitdagingen. Ondanks dat ik geboren ben in 1981 ben ik niet echt een millennial. Ik heb nog gewoon moeten dealen met teleurstelling en tegenslag. Samen proberen we de vruchten van haar opvoeding te lijf te gaan en pakken we (met tegenzin) alles op om deze te overwinnen.

Als het dan tegenzit noem ik haar gekscherend “millennial” en dan weet zij alweer hoe laat het is. Ondanks curlingouders en een hele generatie die tegenwerkt proberen we ook onze zoon Morris gewoon te laten dealen met tegenslag. Op die manier leert hij later hoe hij beter om kan gaan met teleurstelling. Daarnaast weet hij dan dat je soms moet werken voordat je resultaat kunt zien.

Curlingouders,Wat zijn curlingouders?
Wat zijn curling ouders?
Ook ik ben soms een curlingouder
Geen reactie's

Geef een reactie