Buiten spelen

Buiten spelen

Vraag het ieder kind dat niet achter een tablet hangt op de bank wat ze van buiten spelen vinden en eigenlijk zeggen ze allemaal dat buitenspelen gaaf is. Vooral als je met twee of meer vriendjes de wereld kan ontdekken is buiten spelen alleen maar spelen, maar ook leren. Het leren nemen van risico’s, het proberen van nieuwe dingen en het aangaan van sociale verbanden. Kinderen zullen daar vaak niet bij nadenken. Zij vinden het gewoon tof om buiten uit te razen.

Buiten spelen is gezond

Als kinderen niet alleen maar rond een zandbak hangen, maar echt actief bezig zijn, dan is buitenspelen super gezond. Doordat ze buiten ravotten op speeltoestellen of achter elkaar aan rennen tijdens een potje tikkertje zullen alle chips en cola calorieën verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook kan het natuurlijk geen kwaad om een goede frisse neus op te halen en wat weerstand op te doen.

Buitenspelen met jonge kinderen

Als jonge ouder kan buiten spelen nog weleens een beetje wennen zijn. Kinderen van een jaar of één laten spelen is loslaten. Door kinderen risico’s te laten nemen en niet bij alle gevaren gelijk iets te verbieden leert het kind zijn eigen grenzen kennen. Daarnaast krijgt het kind zelfvertrouwen en heeft het ook nog eens plezier. Neem echter niet te veel afstand. Als ouder moet je wel binnen een paar stappen bij je kind kunnen zijn als het wel mis gaat.

Wat valt er buiten te spelen?

Er is zat te doen voor kinderen als ze buiten willen spelen. Kinderen spelen graag met elkaar om groepsverbanden vast te stellen. Dit kan door tikkertje of verstoppertje te spelen, maar ook voetballen of een andere teamsport is een optie. Op plekken waar je lekker vies kan worden en kan spelen met zand of water is ook geweldig. Kinderen leren in dit soort omgevingen wat grenzen zijn en ook ouders leren hiervan. Mocht je de digitale wereld willen combineren met moderne techniek, laat de wat oudere kinderen dan eens vliegen met een drone. Probeer geen curling ouder te zijn en alle obstakels weg te vegen voor je kind, maar laat het ook eens voorover in de modder vallen of een knie schaven. Dit hoort allemaal bij het kind zijn.

Buiten spelen, buitenspelen
Geen reactie's

Geef een reactie