Checklist om je huis babyproof te maken

Checklist om je huis babyproof te maken

Als er een baby op komst is, verandert er in korte tijd heel veel in je leven. Sommige dingen gaan vanzelf, voor andere zaken moet je wat meer moeite doen. Misschien wil je wel groter gaan wonen, omdat in je huidige huis niet genoeg slaapkamers zijn. Maar dan moet je wel weten of dat financieel ook mogelijk is. Je hypotheek berekenen voordat je een huis gaat kopen is dan altijd een belangrijke eerste stap. Als je huis vervolgens helemaal naar je zin is en de babykamer klaar is, komt de tijd dat je je huis ook babyproof moet gaan maken. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? De volgende checklist is een handig hulpmiddel!

#1 Veiligheid voorop

Als we het hebben over het babyproof maken van je huis, dan gaat het natuurlijk vooral om de veiligheid. Je wilt nu eenmaal niet dat er iets met je kindje gebeurt dat voorkomen had kunnen worden. Er zijn allerlei veiligheidsproducten verkrijgbaar die je hierbij kunnen helpen. Zorg dat je die in huis haalt.

#2 Niet naar boven of beneden

Als je een huis met een trap hebt, wil je niet dat je baby die trap zelfstandig gaat ontdekken. Zorg daarom voor goede traphekjes zodat je kindje niet in staat is om de trap te betreden. Deze hekjes hebben vaak speciale beveiliging, waardoor het baby’s niet lukt om het deurtje ervan te openen. Plaats ze niet alleen boven aan de trap, maar ook aan de onderzijde.

#3 Pas op met kabels en stroom

Losliggende kabels kunnen gevaarlijk zijn als je kindje daaraan zou trekken (en de schemerlamp bijvoorbeeld valt). Ook stopcontacten vormen een gevaar voor de nieuwsgierige vingers van baby’s en peuters. Werk de kabels dus weg en zorg voor beveiliging op de stopcontacten.

#4 Lades en kastjes

Hetzelfde geldt voor lades en kastjes. Door hun nieuwsgierigheid kunnen kinderen plotseling allerlei laatjes gaan opentrekken. Ook hier kun je beveiliging toevoegen, zodat ze de lades niet meer zelf kunnen openen. Of plak ze desnoods dicht. En als kinderen ze wel open mogen doen, haal dan  gevaarlijke spullen eruit waar je baby zichzelf mee zou kunnen verwonden of in zou kunnen stikken.

#5 Puntige hoeken

Heb je een vierkante (salon)tafel met puntige hoeken? Of een kast met vervelende uitstulpingen? Zorg ervoor dat je kindje zich er niet aan kan bezeren. Je kunt bijvoorbeeld speciale covers kopen die je over de hoekpunten heen doet die de eventuele klap verzachten.

#6 Berg gevaarlijke stoffen goed op

Om de een of andere reden lukt het kinderen ook heel vlug om giftige stoffen of chemicaliën in hun mond te stoppen. Zorg dat ze dus niet bij de schoonmaakspullen of in je medicijnkastje kunnen komen. Zet alles het liefst hoog weg in een afgesloten kast.

#7 En let vooral zelf ook gewoon goed op

Ook al heb je alles nog zo goed beveiligd, het is ook belangrijk om continu zelf op te blijven letten. Zeker als je kindje aan het rondkruipen is in huis. Alles beveiligen wil niet zeggen dat er dan ook helemaal niks meer kan gebeuren.

Checklist huis babyproof
Geen reactie's

Geef een reactie