Tips voor vliegen met een drone

Tips voor vliegen met een drone

Daar waar andere vaders graag spelen met radiografisch bestuurbare auto’s, gaat deze vader liever de lucht in. Vanaf het plein bij ons huis of in het park vlieg ik met mijn vrij simpele drone over half Breda. Op deze manier kan ik mooie foto’s maken en een beetje stunten met mijn quadcopter. Op de plekken waar ik vlieg vind je niet veel andere drones, dus heb ik alle vrijheid. Aangezien vliegen met een drone gebonden is aan een aantal regels is het handig om de tips in dit artikel te gebruiken voordat je begint met vliegen.

Vliegen met een drone is niet makkelijk

Het is niet zomaar opstijgen en vliegen met een drone. Een quadcopter kost wat tijd om onder de knie te krijgen. Als je gaat vliegen is het eigenlijk net als met tennis, schaken of zelfs bouwen met LEGO. Je bent namelijk niet gelijk een pro. Geduld is dus een schone zaak, maar als je eenmaal begonnen bent en je hebt wat tegenslag te verduren gekregen, dan is het vliegen met een drone echt een mooie hobby.

Koop dus niet meteen de duurste drone, want wie vliegt op grote hoogte kan diep vallen en soms gaan drones dan stuk. Het is niet de bedoeling dat je iedere maand een drone van 1500 Euro uit de lucht laat storten, vooral niet op plekken waar nog weleens mensen lopen. Begin dus met een instapmodel om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen.

Vlieg met je drone niet boven mensenmassa’s

Het mag wel, maar het is niet aan te raden om boven grote mensenmassa’s te vliegen. Doe je dit wel, zorg dan dat je een goede Aansprakelijkheidsverzekering hebt die schade aan personen door drones dekt. Het is wettelijk vastgelegd dat je niet binnen 50 meter van personen of gebouwen mag komen met een particuliere drone. Daarnaast zijn er duidelijke zones aangegeven waar je met een drone niet mag vliegen in Nederland.

Het maken van afbeeldingen met een drone is tegenwoordig gewoon toegestaan. Wel moet je je bij het publiceren van afbeeldingen houden aan geldende privacy wetgeving. Verder kun je dus naar hartenlust mensenmassa’s en natuur fotograferen. Een drone mag echter niet meer dan 25 kilo wegen, dus hou hier rekening mee bij het monteren van foto- en videomateriaal.

Hou je drone in het zicht

Een andere regel is dat je je drone altijd in het zicht moet houden. Het is dus niet toegestaan te vliegen met een zogenaamde FPV-bril. Binnen je zichtveld is het aan te raden de drone altijd binnen 500 meter van je vandaan te laten vliegen. Als je je drone binnen die afstand kwijtraakt is het handig om GPS ingebouwd te hebben. Meestal hebben drones ook een terugkeerfunctie, zodat deze terugvliegt als je buiten bereik van je drone raakt. Daarnaast kun je bij eventueel neerstorten je drone makkelijk terugvinden.

Kijk ook uit met hoe hoog je vliegt en eventuele veranderingen in het weer. Met een drone mag je over het algemeen 120 meter hoog vliegen. Op die hoogte is het echter makkelijk om je drone uit het oog te verliezen, vooral als er ook nog eens een plotseling buitje voorbij komt. Om schade aan jouw drone en gebouwen te voorkomen is het aan te raden dergelijke hoogtes alleen te vliegen als je les hebt gehad van een professional.

Vliegen met een drone
Geen reactie's

Geef een reactie