Buikpijn van je kind verzachten

Buikpijn van je kind verzachten

Veel kinderen hebben af en toe buikpijn. Vaak is het niet ernstig en gaat deze vervelende klacht vanzelf weer over, maar het kan ook zijn dat de buikpijn langer aanhoudt. Het kan moeilijk zijn om de oorzaak van de buikpijn te vinden. Zo krijgt je kind misschien last van zijn of haar buik doordat er iets spannend op de planning staat, zoals een verjaardag of een eerste schooldag. Ook kan de buikpijn veroorzaakt worden door verstopping of juist diarree. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de buikpijn van jouw kind te verzachten. 

 

Opletten met eten en drinken

 

Merk je dat jouw zoontje of dochtertje vaak last van de buik krijgt na het nuttigen van bepaald eten of drinken? Volgens Dannie Hansen, oprichtster van het gezonde leefstijl-platform SUNDT, is het verstandig om een lijstje bij te houden als je kind regelmatig last heeft van buikpijn. Zo kun je gemakkelijk checken waardoor de klachten veroorzaakt kunnen worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de klachten ontstaan na het drinken van frisdrank of door het eten van vet of sterk gekruid eten. In veel gevallen helpt veel water drinken en veel vezels eten tegen buikklachten. 

 

Warmte tegen buikpijn

 

Warmte werkt goed tegen buikkrampen. Laat je kind bijvoorbeeld lekker warm douchen met de douchekop op de buikstreek gericht of vul een warm bad. De warmte zorgt ervoor dat de spieren ontspannen. Hierdoor worden de buikkrampen een stuk minder ernstig. Een warme kruik heeft een vergelijkbaar effect en werkt ook nog eens hartstikke ontspannend. Dit is een goed idee als je kind niet in slaap kan komen door de buikpijn. Hetzelfde geldt voor een glas hete melk met een anijsblokje of pepermuntje. Het werkt heerlijk ontspannend én laxerend, waardoor het kan zijn dat de buikkrampen snel verleden tijd zijn. 

 

Buikmassage

 

Een buikmassage werkt bij baby’s goed tegen buikkrampjes, maar ook bij oudere kids kan het helpen om een lichte buikmassage te geven. Plaats een warme hand op de buik van je kindje en draai met lichte druk rondjes over het buikje. Je draait je hand met de klok mee, want je darmen verteren het voedsel ook in die richting. Bij veel pijn kan het al genoeg zijn om alleen je warme hand op de buik te leggen of zacht te strelen. Tijdens dit momentje kun je jouw kind vragen of hij of zij weet waar de buikpijn vandaan komt. Het kan namelijk zijn dat deze wordt veroorzaakt door spanning en dan helpt het al om hier alleen over te praten.  

 

Naar de huisarts

Door corona is het drukker dan normaal bij de huisarts. Hierdoor kan het zijn dat je geneigd bent om minder snel aan de bel te trekken. Buikpijn bij kinderen gaat over het algemeen vanzelf over, maar als je je ongerust maakt dan kun je het beste de huisarts bellen. Als je kind buikpijn en koorts heeft, suf is, de buikpijn steeds erger wordt of je kind last heeft van overgeven en diarree: maak een afspraak bij de huisarts!

Buikpijn van je kind verzachten
Geen reactie's

Geef een reactie