Wanneer kies je voor babyslofjes en wanneer voor babyschoenen?

Wanneer kies je voor babyslofjes en wanneer voor babyschoenen?

Al voordat onze zoon Morris geboren was stonden zijn eerste All Stars en Stan Smith’s in de kast. Grote merken doen er alles aan om nieuwe ouders en de mensen om hen heen te binden aan hun merk. Daarom verkopen ze babyschoenen voor onze allerkleinsten terwijl deze nog helemaal geen schoenen aan hoeven. De eerste babyschoentjes zijn daarom echter vaak niets anders dan een soort slof of pantoffel die er voor de ouders uitziet alsof de baby past bij de door de ouders gedragen schoenen. Wanneer koop je babyschoentjes voor jouw kind en wanneer zijn babyslofjes eigenlijk voldoende?

Babyslofjes of sneakers?

Hoewel een baby van een paar weken oud er super schattig uitziet met een paar prachtige sneakers aan de voeten, het is niet nodig en kan zelfs de ontwikkeling van botten en spieren schaden. Tijdens de eerste maanden van het leven van jouw kind is het dragen van echte babyschoentjes niet nodig. Babysokjes of babyslofjes zijn zo lang de baby nog niet kan lopen meer dan voldoende.

Ook bij de eerste stapjes moeten de schoenen van jouw baby flexibel zijn. Naast flexibiliteit is heet aan te raden dat de schoenen voldoen aan de volgende eigenschappen:

  • Schoenen van natuurlijk materiaal, zodat de voeten goed kunnen ademen.
  • Zolen van anti-slip materiaal om uitglijden tijdens de eerste stappen te voorkomen. De zool moet buigzaam zijn en goed mee kunnen bewegen met de voeten van jullie spruit. Op deze manier kan de ontwikkeling van botten, spieren en pezen gewoon doorgaan.
  • Het gewicht van de schoenen moet minimaal zijn. Zware schoenen belasten de voet en kunnen gezonde groei in de weg staan.
  • Makkelijk aan en uit te trekken. Babyvoetjes groeien als kool en schoenen die de ene week nog passen kunnen de andere week te klein lijken. Lijken inderdaad, want meestal zijn de beentjes gewoon wat dikker geworden, waardoor de schoenen moeilijker aan gaan. Controleer in dat geval of de lengte van de babyschoen nog matcht met de lengte van de voet.

Als ouder heb je niet altijd alle wijsheid in pacht. Een paar goede sloffen horen echt tot de “baby basics” van je kind. Laat je de eerste maanden niet verleiden tot het kopen van enorm dure sneakers of babylaarsjes gevoerd met schapenwol. Het ziet er schattig uit, maar het voegt niets toe aan de ontwikkeling van je kind.

Wanneer kan je kind echte schoenen aan?

De eerste echte schoenen komen misschien veel later dan je in het begin zou denken. Pas als het buiten mee gaat lopen zijn echte schoenen aan de voeten van jouw kind een vereiste. In het geval van onze zoon was dit pas toen hij een jaar of anderhalf was. Morris kon al heel best vroeg lopen. Met een maand of 11 liep hij al als een kieviet. Daarnaast was hij ook een soort van ongeleid projectiel, dus namen we hem nog mee naar buiten in de kinderwagen. Pas na de verhuizing naar Breda ging Morris lopend mee naar buiten.

Voor het ene kind zullen de eerste stappen buiten eerder komen dan voor de ander. Als jouw kind veilig en stevig mee kan lopen dan is het tijd om echte schoenen te kopen met een harde, maar goed buigzame zool. Wij maakten de fout om stoere Nike Airforce One’s te kopen. Veel te duur en al na een maand of 4 te klein. Daarnaast was de schoen weinig flexibel. Morris heeft er weinig aan over gehouden, maar het had zomaar anders af kunnen lopen.

Hou er rekening mee dat de voeten van je kind met een rap tempo groeien. Ook veranderen de voeten van je kind in de eerste twee jaar van vorm. Had jullie baby in het begin nog spekvoetjes met een bolling aan de onderkant, na twee jaar lijkt het voetje al veel meer op de voet van een “echt mens”. Hou de ontwikkeling van voeten goed in de gaten. Te kleine kinderschoenen zijn echt heel slecht voor een goede ontwikkeling van de voeten van je kind.

Babyslofjes Baby Dutch
Babyslofjes
Geen reactie's

Geef een reactie