Als je kind schade veroorzaakt

Als je kind schade veroorzaakt

Het gebeurt iedereen weleens. Je bent met je kind op bezoek bij vrienden en er wordt tegen de televisie gestoten. Het resultaat: een flinke deuk in het beeldscherm van de televisie van je vrienden. Allemaal erg vervelend natuurlijk, maar een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Maak je dus in eerste instantie geen zorgen en blijf rustig. Zorg dat je goed blijft communiceren met degene die schade heeft en volg de adviezen uit dit artikel op.

Kinderen en aansprakelijkheid

Ouders zijn aansprakelijk voor de schade gemaakt door kinderen tot de leeftijd van 14 jaar. Omdat kinderen in deze leeftijd doorgaans wat onbesuisder zijn dan oudere kinderen, is dit ook vrij logisch. Wie heeft er als kind niet per ongeluk eens een bal door een ruit getrapt en zich vervolgens afgevraagd: “Wat gaat een glaszetter kosten?” Ik in ieder geval wel! Met lood in je schoenen naar je ouders om te vertellen dat er een ruit stuk was gegaan, bang dat het hele bedrag van je zakgeld zou worden afgehaald.

Gelukkig was er dan de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders waar jij dan automatisch onder viel. Een hele opluchting en als kind die schade heeft gemaakt ben je niet zo heel erg bezig met de administratieve afhandeling van zo’n schade. Volgende keer let je beter op en zul je als het goed is minder snel schade maken en dus niet zo snel meer aansprakelijk zijn. Les geleerd. Overigens is het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering voor personen niet wettelijk verplicht. Deze verplichting geldt enkel voor je autoverzekering.

Welke verzekering voor welke schade?

Naast een aansprakelijkheidsverzekering zijn er nog vele andere verzekeringen die schade gemaakt door je kind kunnen dekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering van je auto, als je kind per ongeluk iets te hard de deur van de auto open heeft gegooid tegen de gloednieuwe Mercedes van de buurman. Schade tijdens vakantie kan nog weleens geclaimd worden op een reisverzekering, maar dit moet dan wel duidelijk in de voorwaarden van deze verzekering vermeldt staan.

Een glasschade kan in veel gevallen ook nog onder de glasverzekering van de persoon die de schade heeft ondervonden vallen. Als er een glasverzekering aanwezig is, laat dan de partij met schade in eerste instantie de schade melden en kijk wat er uit deze melding komt. Meld je schade aan de aansprakelijkheidsverzekering pas als blijkt dat hier geen vergoeding uit komt. Verzekeringen kopen schadereparaties groot in op basis van aanbesteding. Sta dus niet raar te kijken als er Glaszetter Amersfoort op het busje staat dat voor komt rijden.

Wat zegt de wet over aansprakelijkheid bij kinderen?

Een groot deel van aansprakelijkheid bij kinderen is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Zo is in artikel 6:164 BW te lezen dat gedragingen van kinderen in deze leeftijdscategorie niet als onrechtmatige daad aangerekend kunnen worden. Dit houdt in dat  het al dan niet per ongeluk stukmaken van een ruit of het nalaten van het melden van een brand dus niet onder de aansprakelijkheid van een kind jonger dan 14 jaar oud kan vallen.

Tussen de 14 en de 16 jaren oud kan ook een nalaten tot aansprakelijkheid van de ouders leiden. De aansprakelijkheid is in deze leeftijdscategorie dus een stuk uitgebreider. Je kind kan dus iets fout doen of nalaten te handelen en in beide gevallen ben je als ouder aansprakelijk. Het is dan ook goed om na te gaan wat je aansprakelijkheidsverzekering in welk geval vergoedt.

Kun je eigen schade ook claimen op je aansprakelijkheidsverzekering?

Het claimen van eigen schade op een aansprakelijkheidsverzekering is bijna niet mogelijk. Doordat Nederland een vrij hoge verzekeringsdichtheid heeft, is er voor iedere soort schade wel een verzekering. Het hoge Eigen Risico van je inboedelverzekering ontlopen door te claimen op je aansprakelijkheidsverzekering is dus bijna onmogelijk.

Aansprakelijkheid kind
Geen reactie's

Geef een reactie