Alles over Vaderdag

Alles over Vaderdag

Vaderdag is wat mij betreft één van de leukste dagen van het jaar. Het is een dag waarop ik als vader in het middelpunt sta en daardoor net even wat meer liefde krijg van mijn kind en vriendin dan normaal. Bij ons thuis is deze dag sinds ik papa ben echt een ding. Van ontbijt op bed tot cadeautjes en uitslapen, alles is geregeld. Een klassieke Vaderdag maakt mij dan ook echt super gelukkig. De hele dag wil ik ze knuffelen om hen te bedanken.

Wat is Vaderdag?

Vaderdag is een dag waarop vaders door hun (klein)kinderen en partners in het zonnetje worden gezet. Ze bedanken papa of opa voor hun taak als vader en vieren de invloed die vaders hebben op de samenleving. De dag begint meestal door de vader in kwestie uit te laten slapen. Vaak betekent dit dat de zondagochtenddingen door de moeder en in mindere mate door de kinderen worden gedaan. Meestal volgt dan een ontbijt op bed of een geheel verzorgd ontbijt aan de keukentafel, gevolgd door een Vaderdagcadeau.

Vaderdag is anders dan wat de meeste mensen je zullen zeggen geen uit Amerika overgewaaide trend om de commercie te spekken. De oorsprong van Vaderdag ligt wel in de Verenigde Staten, maar daar werd het pas een officieel erkende dag in 1972. In Nederland was Vaderdag al veel eerder ingeburgerd en werd sinds 1937 in oktober gevierd. Sinds 1948, dus ver voor Amerika, werd op initiatief van de Nederlandse bond van Herenmodedetaillisten afgesproken dat Vaderdag op de derde zondag van juni zou plaatsvinden. Dit om de verkopen in de vaak ingestorte zomermaanden een boost te geven.

Wanneer is Vaderdag?

Vaderdag wordt in Nederland gevierd op de derde zondag van juni. Dit jaar is Vaderdag dus op zondag 18 juni 2023! Dat betekent dat op Vaderdag vaak de barbecue aan kan en dat de dag vaak duurt tot in de late zomerse uurtjes. Om jullie een klein beetje te helpen heb ik de data voor de komende jaren vast in een schema gezet. Op deze manier hoef je Vaderdag nooit te vergeten en hoef je niemand te vragen wanneer Vaderdag is.

18 juni 2023 Vaderdag 2023 zondag
16 juni 2024 Vaderdag 2024 zondag
15 juni 2025 Vaderdag 2025 zondag
21 juni 2026 Vaderdag 2026 zondag
20 juni 2027 Vaderdag 2027 zondag
18 juni 2028 Vaderdag 2028 zondag
17 juni 2029 Vaderdag 2029 zondag
16 juni 2030 Vaderdag 2030 zondag

Wat is een mooi Vaderdag cadeau?

Als je de meeste vaders vraagt wat zij voor Vaderdag willen hebben, dan hebben ze vaak geen idee. Veel vaders zijn nogal laks als het op Vaderdag aankomt. Ze onderschatten hun rol als betrokken vader en vinden zo’n dag niet echt nodig. Als ze het dan meemaken, dan vinden ze een dag waar zij in het middelpunt staan toch wel weer fijn en dus beloven ze voor het volgende jaar beter na te denken over een passend cadeau.

Natuurlijk zijn vaders altijd blij met zelfgemaakte knutsels van hun kinderen, dus daar hoef je je als moeder absoluut niet voor te schamen. Toch willen de meeste moeders hun man verrassen met een aanvullende cadeau. Om die reden geef ik jullie in dit artikel een aantal cadeausuggesties voor Vaderdag.

Wat vinden papa’s ervan?

Zoals ik al eerder aangaf zien de meeste vaders het nut van Vaderdag niet in. Tot ze het een keertje mee hebben gemaakt, want dan merken ze dat het toch wel fijn is om een ontbijt op bed te krijgen en een keer niet de vaatwasser in en uit te ruimen. Ook het krijgen van leuke cadeaus en knutsels voor Vaderdag is natuurlijk geweldig. Alleen de echte knorrepotten stappen na het ontbijt op bed op hun racefiets of gaan vissen met vrienden.

Dompel jezelf helemaal onder

Hou je nu wel van je kinderen, dan dompel je jezelf helemaal onder in de dag die jouw kinderen en partner voor ogen hebben. Laat je leiden en geniet van alle aandacht en verzorging die je krijgt. Wees lekker veeleisend als het op het ontbijt aankomt en knuffel een keer extra met je vrouw en kinderen. Als je eenmaal Vaderdag hebt meegemaakt wil je eigenlijk nooit meer anders en baal je dat het slechts één keer per jaar Vaderdag is.

Vaderdag overleden vader

Als je net als mijn vriendin en ik geen vader meer hebt, is Vaderdag altijd een klein beetje confronterend. Vaderdag is met een overleden vader altijd een klein beetje moeilijk. Het geeft je echter wel de mogelijkheid om net even extra terug te denken aan de mooie momenten die je heb gehad toen je vader nog leefde. Ook is dit dé gelegenheid om je overleden vader op een positieve manier te gedenken. Dit kun je doen door samen met jouw kinderen het graf te bezoeken of door een klein beetje van de as van jouw overleden vader op Vaderdag uit te strooien op een plek die voor hem dierbaar was.

Fijne Vaderdag!

Of je vader nu springlevend is of net als die van mij niet langer onder ons, ik wens alle vaders een fijne Vaderdag. Geniet van het mooie weer, de aandacht en de liefde die je krijgt van je kinderen.

Vaderdag-Wanneer Vaderdag-Vaderdag ideeën
Ontbijt op bed Vaderdag-Ontbijtrecepten Vaderdag-Vaderdagontbijt
Wanneer Vaderdag,Vaderdag overleden vader
Geen reactie's

Geef een reactie