Alles over de babyshower

Alles over de babyshower

Babyshower, een woord dat je tegenwoordig vaak hoort, maar wat is een babyshower eigenlijk? Een baby shower is een feestje dat gegeven wordt ter ere van de aanstaande moeder en het nieuwe leven dat ze gaat krijgen. Het is een kans voor vooral vrouwelijke vrienden en familie om samen te komen en de aanstaande moeder te verwennen met cadeautjes, leuke spelletjes en lekker eten en drankjes.

He ontstaan van de babyshower

De traditie van de babyshower is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar het in de jaren50 is ontstaan. Tegenwoordig is de babyshower echter ook in Nederland steeds populairder aan het worden. Hoewel het vieren van nieuw leven al eeuwen plaats vindt, komt de baby shower in haar huidige vorm pas voor sinds na de tweede wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog hadden mensen nog niet heel veel te besteden. Alle vrienden en familieleden hielpen dan ook mee om de aanstaande moeder zo goed mogelijk te voorzien van spullen die nodig waren in het begin van het leven van de nieuwgeborene. Naar alle waarschijnlijkheid is de babyshower zoals wij die nu kennen een evolutie van deze viering. Rond de jaren 90 van de vorige eeuw zag je de babyshower net als de gender reveal party, ook vaker in Nederland gevierd worden en sinds begin jaren 2000 is de babyshower bijna standaard bij iedere zwangerschap.

Wanneer vier je een babyshower?

De meeste mensen houden hun babyshower rond de zevende maand van de zwangerschap. Dit is een goede tijd, omdat de baby dan nog niet te groot is, maar de kans op een premature bevalling klein is. Meestal wordt de het feestje niet door de aanstaande moeder zelf georganiseerd, maar wordt de taak van het organiseren uitgevoerd door een vriendin of vrouwelijk familielid. De aanstaande moeder wordt doorgaans ook niet betrokken bij de organisatie. Een babyshower is dan ook meestal een verrassing voor de zwangere vrouw.

Waarom babyshower?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een babyshower te houden. Zo is het een mooie manier om samen met familie en vrienden te vieren dat er een nieuw leven gaat komen. Daarnaast is het ook een goede gelegenheid om de aanstaande moeder te verwennen met cadeautjes, lekker eten en drankjes. Met de komende recessie en het steeds duurder worden van baby gerelateerde producten, zal ook de oorspronkelijke reden voor het geven van een babyshower weer terugkomen: Het geven van nuttige producten om de moeder de kraamtijd door te helpen geven.

Wat kost een babyshower?

Een babyshower hoeft niet duur te zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je een babyshower kunt organiseren zonder dat het je veel geld kost. Zo kun je bijvoorbeeld een potluck dinner organiseren, waarbij iedereen iets meebrengt. Ook kun je een babyshower organiseren in een park, waar je geen huur hoeft te betalen voor een ruimte. Heb je iets meer te besteden, dan kun je ook een ruimte afhuren of de babyshower geven in een pretpark of dierentuin.

De kosten van een babyshower kunnen variëren, afhankelijk van wat je allemaal organiseert. Als je ervoor kiest om alles zelf te doen, zoals het eten en de decoratie, dan kun je de kosten laag houden. Als je ervoor kiest om iets uit te besteden, zoals het catering of de muziek, dan zullen de kosten wat hoger uitvallen.

Wat eet je op een Babyshower?

Wat je op een babyshower eet, hangt natuurlijk helemaal af van je eigen voorkeuren. Sommige mensen kiezen ervoor om iets te organiseren waarbij er veel verschillende hapjes worden geserveerd. Anderen kiezen er juist voor om een hele maaltijd te maken, zodat iedereen iets lekkers heeft om te eten. Hou er natuurlijk rekening mee dat de aanstaande mama niet alles mag eten. Ga haar dus niet de ogen uitsteken met filet americain, gerookte zalm en rauwe kaasjes. Veel gehoorde concepten tijdens een babyshower zijn een high tea, tapas of een borrelplankje.

Babyshower ideeën

Naast lekker eten, gezellig drinken (geen alcohol!) moet je de bezoekers van de babyshower natuurlijk ook een beetje bezig houden. Vaak wordt dit gedaan door leuke spelletjes met de aanwezigen te doen, dingen te knutselen en herinneringen op te halen door middel van foto’s en video’s. Ook wordt de aanstaande mama tijdens de babyshower extra in het zonnetje gezet door middel van lieve woorden van vriendinnen en familie.

Waar komt de naam “babyshower” vandaan?

Nee, tijdens een babyshower worden er geen baby’s gedoucht. Een ander woord voor feest of viering is in het Engels een shower. Dit omdat degene voor wie de shower gehouden wordt, overstelpt of gedoucht wordt met cadeaus. Plaats daar vervolgens de reden van de shower voor en je hebt de naam babyshower. Vooral in de Verenigde Staten heb je verschillende soorten showers, zoals bijvoorbeeld ook de bridal shower.

Babyshower,geschiedenis babyshower,wat kost babyshower,eten babyshower
Geen reactie's

Geef een reactie